• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.7°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.0°C / 22.7°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 23.0°C
  3 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  4 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.7°C
  3 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  69%
AP Photo/Maya Alleruzzo, File

9 στα 10 άτομα στις φτωχότερες χώρες χωρίς δυνατότητα εμβολιασμού το 2021

 • A-
 • A+

Δισεκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το επόμενο έτος, εξαιτίας του κόστους των εμβολίων και της προνομιακής απορρόφησής τους από τη Δύση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 53% των πιο αποτελεσματικών εμβολίων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν έχουν ήδη εξασφαλιστεί αποκλειστικά από τις πλούσιες χώρες της Δύσης.

Συγκεκριμένα, 9 στους 10 ανθρώπους των 70 πιο φτωχών χωρών του κόσμου θα αποκλειστούν από ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για όλο το 2021, και η αιτία βρίσκεται στο υπερβολικό κόστος των εμβολίων που αναπτύχθηκαν στη Δύση, αλλά και της αποκλειστικότητάς τους, απ' ότι φαίνεται, μόνο για τις δυτικές χώρες. Μάλιστα, αυτά τα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα, την ίδια στιγμή που έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, σηματοδοτώντας την αρχή της παγκόσμιας προσπάθειας εξάλειψης του ιού, με τη Λαϊκή Συμμαχία για τα Εμβόλια να προειδοποιεί πως οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τις κυβερνήσεις των πλούσιων κρατών θα αφήσουν απροστάτευτους τους πληθυσμούς των φτωχότερων χωρών απέναντι στον κορονοϊό. Ήδη, οι πλούσιες χώρες με το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν εξασφαλίσει το 53% των πλέον υποσχόμενων εμβολίων.

Για παράδειγμα, ο Καναδάς έχει αγοράσει μέχρι στιγμής περισσότερες κατά κεφαλήν δόσεις εμβολίου από κάθε άλλη χώρα, αρκετές για τον πενταπλό εμβολιασμό του καναδικού πληθυσμού, σημειώνει η Συμμαχία, η οποία περιλαμβάνει τη Διεθνή Αμνηστία, τη Frontline AIDS, την Παγκόσμια Δικαιοσύνη Τώρα και την οργάνωση Oxfam.

Η υπεύθυνη υγειονομικής πολιτικής της Oxfam, Άννα Μάριοτ, αναφέρει: «Κανείς δεν θα έπρεπε να αποκλείεται από την απόκτηση ενός, σωτήριου για τη ζωή, εμβολίου εξαιτίας της χώρας που ζει ή του χρημάτων που διαθέτει. Όμως, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο δεν θα λάβουν ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για την Covid-19 τα επόμενα χρόνια».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα διαθέσιμα αποθέματα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πρόκειται να διατεθούν σχεδόν εξολοκλήρου σε πλούσιες χώρες -το 96% των δρομολογούμενων δόσεων έχουν αγοραστεί από τη Δύση. Αντίστοιχα, η Moderna, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία για το εμβόλιό της, ποσοστού αποτελεσματικότητας 95%, θα το διανείμει αποκλειστικά σε αναπτυγμένες χώρες. Η αδυναμία των φτωχότερων χωρών να αποκτήσουν κάποιο από τα δύο εμβόλια οφείλεται τόσο στην υψηλή τιμή τους όσο και στην έλλειψη της στοιχειώδους περίπλοκης υποδομής, που είναι απαραίτητη για την διατήρηση των εμβολίων σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Από τη άλλη, το εμβόλιο των Οξφόρδη/AstraZeneca, με 70% αποτελεσματικότητα, δύναται να διατηρηθεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, ενώ η τιμή του έχει οριστεί εκούσια πολύ χαμηλά, προκειμένου να διατεθεί παγκόσμια. Χαρακτηριστικά, οι παραγωγοί έχουν δηλώσει ότι το 64% των δόσεων του εμβολίου προορίζεται για ανθρώπους του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η δέσμευση των Οξφόρδη/AstraZeneca χαιρετίζεται από τη Συμμαχία, αλλά, και πάλι, διευκρινίζεται ότι μια εταιρεία δεν έχει από μόνη της τη δυνατότητα εφοδιασμού όλου του πλανήτη. Στην καλύτερη περίπτωση οι Οξφόρδη/AstraZeneca θα καταφέρουν να εξυπηρετήσουν το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού τον ερχόμενο χρόνο. 

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάγονται η Κένυα, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ουκρανία -5 από τις 67 εξεταζόμενες φτωχές χώρες, που συγκεντρώνουν αθροιστικά από μόνες ενάμιση εκατομμύριο καταγεγραμμένα κρούσματα.

Υπό αυτούς τους όρους, αποτελεί απαίτηση της Συμμαχίας για το Εμβόλιο η κοινοποίηση της τεχνολογίας και της πνευματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών-παραγωγών μέσω της βάσης δεδομένων για την πρόσβαση στην τεχνολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η παρασκευή δισεκατομμυρίων ακόμη δόσεων σε χαμηλές τιμές για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Άλλωστε, οι εταιρείες που πρόκειται να διανείμουν τα εμβόλιά τους έχουν λάβει περισσότερα από 5 δισ. με τη μορφή κρατικών επιχορηγήσεων για την ανάπτυξη των εμβολίων τους, όπως λένε, που σημαίνει ότι έχουν την υποχρέωση να πράξουν με γνώμονα το παγκόσμιο δημόσιο συμφέρον.

Η Δρ. Μόγα Καμάλ Γιάννι, από τη Λαϊκή Συμμαχία για το Εμβόλιο, τονίζει χαρακτηριστικά ότι: «Οι πλούσιες χώρες έχουν στη διάθεσή τους αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν τους πάντες επί τρία, την ίδια στιγμή που οι φτωχές δεν έχουν καν τις απαραίτητες για την κάλυψη των υγειονομικών και των ευπαθών ομάδων».

Με πληροφορίες από τον Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Σύσταση σε όσους έχουν «σοβαρό ιστορικό» αλλεργιών
Δύο σοβαρά περιστατικά σήμερα στη Βρετανία αλλεργικής αντίδρασης στο νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό της Pfizer-BioNTech. Και οι δύο πολίτες εκτός κινδύνου.
Εμβόλιο Pfizer-BioNTech: Σύσταση σε όσους έχουν «σοβαρό ιστορικό» αλλεργιών
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Covid-19: 86% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Sinopharm στις δοκιμές των ΗΑΕ
Αποτελεσματικό κατά 86% κατά του νέου κορονοϊού είναι το εμβόλιο της κινεζικής εταιρείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας των ΗΑΕ την Τετάρτη, επικαλούμενο μια ενδιάμεση ανάλυση στις κλινικές δοκιμές της...
Covid-19: 86% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Sinopharm στις δοκιμές των ΗΑΕ
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Covid-19: Στο 97% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου Sinovac
Με την πρώτη παρτίδα των εμβολίων της κατά του νέου κορονοϊού - 1,2 εκατομμύρια δόσεις - να έχουν ήδη παραδοθεί στην Ινδονησία, η Sinovac ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της.
Covid-19: Στο 97% η αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου Sinovac
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφαλές και με αποτελεσματικότητα 70,4% το εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca
Έρευνα που έγινε για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, έδειξε ότι είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό.
Ασφαλές και με αποτελεσματικότητα 70,4% το εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Εμβόλιο αλήθειας
Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου κάθε άλλο παρά λείπουν οι ιδιοτέλειες, οι διαγκωνισμοί, οι ανταγωνισμοί και η ανελέητη κερδοσκοπία.
Εμβόλιο αλήθειας
ΕΥΡΩΠΗ
Παγκόσμια πρωτιά σε εμβόλιο και... βιασύνη
Η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας κομπάζει για την ταχύτατη έγκριση που έδωσε στο εμβόλιο των Pfizer/BionTech ● Είναι, άραγε, επίτευγμα ή απλώς παράλειψη ενδελεχών ελέγχων;
Παγκόσμια πρωτιά σε εμβόλιο και... βιασύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας