Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο ιός της πανδημίας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ιός της πανδημίας

  • A-
  • A+

Η ασθένεια του κορονοϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19), επίσης γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, είναι μια μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Ο ιός και η ασθένεια εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην πόλη Γουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Εξελίσσεται σε σοβαρή νόσο σε ποσοστό 13,8% και σε βαριά σε 6,1% περίπου. Περισσότερο ευάλωτοι σε σοβαρή ή βαριά νόσο είναι οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι υπερτασικοί, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ασθενείς με ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Συνήθως είναι ήπια νόσος, συχνά ασυμπτωματική (σε ποσοστό 30% περίπου), που εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα (συχνότερα ξηρός και λιγότερο συχνά παραγωγικός), πονόλαιμο, κακουχία, μυϊκούς πόνους (μυαλγία), ρινική καταρροή, ανοσμία, κεφαλαλγία και διάρροια.

Σε ορισμένους η ασθένεια εξελίσσεται σε ιογενή πνευμονία, με δύσπνοια, πόνο στον θώρακα, και η οποία στις βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια (σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων - ARDS), σηπτικό σοκ (σηπτική καταπληξία) ή σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας.

O ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων τα οποία παράγονται κατά τη διάρκεια του βήχα, του φταρνίσματος ή της ομιλίας. Από την ημέρα της έκθεσης έως την εμφάνιση συμπτωμάτων (χρόνος επώασης) μεσολαβούν 2 έως 14 ημέρες (συχνότερα είναι 4-5 ημέρες). O ασθενής μεταδίδει τον ιό κυρίως όταν έχει συμπτώματα, αλλά και 1-4 μέρες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Εκτός από την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων, το άγγιγμα μιας μολυσμένης από σταγονίδια επιφάνειας και στη συνέχεια το άγγιγμα του προσώπου (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια είναι ένας σημαντικός τρόπος μετάδοσης.

Η μετάδοση μπορεί να περιοριστεί με το πλύσιμο των χεριών, με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ή τον καθαρισμό τους με αντισηπτικό διάλυμα (π.χ. οινόπνευμα) και επιπλέον την τήρηση απόστασης μεγαλύτερης του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα, την αποφυγή χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός, ή πιθανώς με τη χρήση μέσων ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια).

Η ακριβής διάγνωση απαιτεί εργαστηριακή ταυτοποίηση του ιού με την ανίχνευση του γενετικού του υλικού (RNA) με την εξέταση PCR. Η υποψία για τη διάγνωση θα τεθεί μέσω συνδυασμού συμπτωμάτων, παραγόντων κινδύνου και των ευρημάτων στην ακτινογραφία ή την αξονική τομογραφία θώρακα, η οποία συχνά εμφανίζει χαρακτηριστικά άτυπης πνευμονίας.

Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά θεραπευτικά σκευάσματα, με τις προσπάθειες να περιορίζονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και σε υποστηρικτικά μέτρα με οξυγόνο και ενδοφλέβια υγρά, όπου χρειάζεται, ενώ παρακολουθείται η λειτουργία ζωτικών οργάνων. Στον τομέα της έρευνας, ελέγχεται η ρεμεδεσεβίρη (Remedesevir) και τα αντιγριπικά υμιφενοβίρη και οσελταμιβίρη. Χρησιμοποιούνται κορτικοστεροειδή σε περιπτώσεις επιπλοκής της νόσου από το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS).

Η σοβαρή και βαριά εξέλιξη της νόσου μπορεί επίσης να προκαλέσει θρόμβωση των πνευμονικών αρτηριών (Πνευμονική Εμβολή), γι’ αυτό και η προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικών σκευασμάτων ενδείκνυται στους ασθενείς που νοσηλεύονται.


■ Πλήρης και αποτελεσματική θεραπεία και εμβόλιο για τη νόσο δεν υπάρχουν ακόμα.
■ Υγιεινή των χεριών με σαπούνι ή αλκοολούχο σκεύασμα είναι απαραίτητη.
■ Κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο που μετά απορρίπτεται και αποφυγή αγγίγματος των βλεννογόνων, π.χ. στόμα, μάτια, μύτη, είναι επίσης απαραίτητα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
■ Αποφυγή του συγχρωτισμού ή του συνωστισμού, περιορισμός των κοινωνικών επαφών και η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου από τους άλλους.
■ Προσωπικά αντικείμενα: αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων. Ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του αντικείμενα.
■ Μάσκα: η κοινή χειρουργική μάσκα προφυλάσσει σε κάποιο βαθμό το άτομο το οποίο τη φέρει, αλλά οι μάσκες είναι περισσότερο απαραίτητες για τους ασθενείς και εκείνους που τους φροντίζουν.


Συμπτώματα ίωσης: Οσοι εμφανίσουν ήπια συμπτώματα ίωσης του ανώτερου αναπνευστικού (σαν τα συμπτώματα του κρυολογήματος, π.χ. χαμηλός πυρετός, μυαλγίες, καταρροή, βήχας), χωρίς δύσπνοια (η οποία είναι ένδειξη σοβαρότερης νόσου), θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους, όσο γίνεται σε απομόνωση, και να επικοινωνούν συμβουλευτικά με τον οικογενειακό γιατρό τους. Αν εμφανιστούν πιο έντονα συμπτώματα (όπως δύσπνοια, υψηλός πυρετός, κ.λπ.), τότε πρέπει να ενημερώσουν αμέσως τον γιατρό τους ή να ενημερώσουν τις υγειονομικές αρχές (π.χ. τηλεφωνικό κέντρο 166 του ΕΚΑΒ), ώστε αν χρειαστεί να μεταβούν στο νοσοκομείο.

* πνευμονολόγος, διευθύντρια 10ης Πνευμονολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόσιαλος: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια
«Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης», λέει ο καθητηγής του LSE επικαλούμενος...
Μόσιαλος: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9 στα 10 άτομα στις φτωχότερες χώρες χωρίς δυνατότητα εμβολιασμού το 2021
Δισεκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το επόμενο έτος, εξαιτίας του κόστους των εμβολίων και την προνομιακή απορρόφησή τους από τη Δύση.
9 στα 10 άτομα στις φτωχότερες χώρες χωρίς δυνατότητα εμβολιασμού το 2021
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Covid & παιδιά
Τα παιδιά φαίνεται ότι μολύνονται πιο δύσκολα καθώς μόνο το 5-7% των θετικών δειγμάτων για COVID-19 ταυτοποιείται σε παιδιά, ενώ σοβαρές επιπλοκές εμφανίζει ποσοστό λιγότερο από 1%.
Covid & παιδιά
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ένα διαγνωστικό τεστ - εξπρές για τον Covid-19, που θα βασίζεται στη λογική των μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων, επιχειρεί να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ελληνική συμμετοχή.
Τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντοπίστηκε παραλλαγή του Covid-19
Παραλλαγή του Sars-Cov2 εντόπισε έρευνα του Ινστιτούτου Βιοφαρμακευτικής της Βαλένθια, με τους επιστήμονες να προσπαθούν τώρα να καταλάβουν εάν πρόκειται για πιο θανατηφόρα ή πιο μεταδοτική μορφή του ιού.
Εντοπίστηκε παραλλαγή του Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας