• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.7°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 27.0°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 25.5°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.5°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 28.8°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 28.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.1°C
  2 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  60%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρώω, αλλά πεινάω;

 • A-
 • A+

Οι άνθρωποι με διαταραχή βάρους συνήθως περνούν περιόδους «στα όρια του επιτρεπτού» (προσεκτική διατροφή) και περιόδους «άνευ ορίων, ανεπίτρεπτες» (κατανάλωση ανεξέλεγκτων ποσοτήτων).

Η διατροφή μας, ήδη από το πρώτο λεπτό της ζωής μας, συνδέεται άρρηκτα με το συναίσθημα: γάλα μαζί με αγκαλιά, δηλαδή τροφή μαζί με αγάπη. Η τροφή λοιπόν δεν μας τρέφει μόνο, αλλά σηματοδοτεί και πολλά συναισθήματα.

Η πείνα μου πυροδοτεί την επιθυμία να χορτάσω καθώς και την επιθυμία να χαρώ, να ευχαριστηθώ, να ησυχάσω. Αρα η σειρά είναι: πεινάω, επιθυμώ να φάω, να γευτώ νόστιμες τροφές (χαρά), να ικανοποιήσω την επιθυμία μου, την πείνα μου, να χορτάσω και να γεμίσω, να απολαύσω.

Ομως στον άνθρωπο που κουβαλάει παραπανίσιο βάρος αυτή η διαδικασία στο σώμα του είναι διαταραγμένη. Η σειρά διακόπτεται πολύ σύντομα και δεν φτάνει στην ολοκλήρωσή της∙ δηλαδή ξεκινά να πεινά και να επιθυμεί, αλλά αυτομάτως πρέπει η επιθυμία να κατασταλεί και να τεθεί υπό περιορισμό.

Το μόνο που του απομένει είναι να πραγματοποιεί αποδράσεις από τον αυτοπεριορισμό του και να «κλέβει» τροφή όσο πιο γρήγορα γίνεται, σε όσο μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί, γιατί βιώνει μια κατάσταση παρανομίας. Αυτό ακριβώς είναι η πολυφαγία. Με μια δίαιτα αδυνατίσματος επισφραγίζεται ο αυτοπεριορισμός που ο ίδιος έχει μάθει να θέτει στον εαυτό του.

Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι το φυσιολογικό είναι οι άνθρωποι να μην κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος. Μετά την αρχική πείνα μας, ακολουθεί το στάδιο που λιγουρευόμαστε, κατόπιν φανταζόμαστε τι νόστιμο θα βρούμε να φάμε και -καθώς γνωρίζουμε τι μας θρέφει- εν τέλει το προμηθευόμαστε ή το παρασκευάζουμε και το τρώμε.

Στη διαταραχή βάρους όμως είναι σαν να ξεκινά ο μηχανισμός της πείνας και, αντί η διαδικασία να ολοκληρωθεί με την απόλαυση του φαγητού, να καταστέλλεται σε ένα αρχικό στάδιο. Ας σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν άνθρωποι που παραπονιούνται πως δεν έχουν καν αίσθηση πείνας.

Προσέξτε πως υπάρχει μια ανισορροπία σε όλα: απαγορεύεται να πεινάω, απαγορεύεται να επιθυμώ νόστιμες γεύσεις, γιατί θα χάσω τον έλεγχο (πόσες φορές δεν ακούμε: δεν τρώω ξηρούς καρπούς ή μακαρόνια, παρόλο που μου αρέσουν πολύ, γιατί αν ξεκινήσω δεν σταματάω), απαγορεύεται να ξεφύγω από το πρόγραμμα, ύστερα από τέτοιο περιορισμό γίνομαι ανεξέλεγκτος και τρώω ό,τι θέλω, όσο θέλω και σε μεγάλες ποσότητες, έπειτα καταστέλλομαι και πάλι και αυτοπεριορίζομαι.

Ο παχύσαρκος κινείται διατροφικά στα άκρα. Κι όμως πίσω από αυτή την αφύσικη λειτουργία του, πίσω από αυτήν την «ανισορροπία» του υπάρχει μια θαυμαστή ισορροπία που τον βοηθά να τα βγάλει πέρα. Ας τον παρατηρήσουμε ακόμα πιο προσεκτικά: το ότι βρίσκεται σε κατάσταση δίαιτας (τρώει λίγο) και στερείται τη γεύση τον «παιδεύει» κι έτσι έρχεται η πολυφαγία και γεμίζει, παύει να βασανίζεται και νιώθει ανακούφιση. Να η πρώτη εξισορρόπηση. Αυτές είναι οι δύο συμπεριφορές του. Δρα με δύο τρόπους: στέρηση-γέμισμα.

Ας δουμε κι άλλους συσχετισμούς όταν χάνει τον έλεγχο της αυτοσυγκράτησης. Στην πρώτη φάση δεν πρέπει να επιθυμεί τίποτα –μετά επιθυμεί τα πάντα, είναι ανεξέλεγκτος και ικανοποιεί όλες τις γευστικές επιθυμίες που φαντάζεται. Αρχικά πρέπει και τρώει μικρές ποσότητες –μετά τρώει μεγάλες ποσότητες. Από τη μία ασχολείται, προετοιμάζει τι θα φάει –μετά τρώει ό,τι τύχει, βαριέται να κάνει οτιδήποτε.

Ενώ στην αρχή έχει αναγκαστεί να δημιουργήσει ένα οργανόγραμμα με στόχο να αδυνατίσει, να γυμναστεί, να φάει θρεπτικά, μετά δεν εφαρμόζει κανέναν από τους προγραμματισμούς του, δεν έχει προσανατολισμό στον εαυτό του, δεν αντέχει να αναγκαστεί άλλο. Αφενός συμπίεση, αφετέρου αποσυμπίεση.

Υπάρχει μια δράση και μια αντίδραση. Οι άνθρωποι θεωρούν πως η δράση είναι φυσιολογική (αυτοπεριορισμός, συγκράτηση επιθυμίας για γεύση, μικρές ποσότητες, αναγκασμοί), ενώ η αντίδραση αφύσικη. Είναι όμως έτσι; Οσο αφύσικο φαίνεται το να είναι κανείς διατροφικά ανεξέλεγκτος, άλλο τόσο αφύσικο είναι να βρίσκεται σε διατροφικό περιορισμό. Και οι δύο συμπεριφορές είναι αφύσικες, αλλά και οι δύο είναι απαραίτητες και εξισορροπητικές. Εάν δεν υπήρχε αυτή η εξισορρόπηση, ο άνθρωπος θα «έσκαγε».

Ακόμα και στη φύση, βάσει του τρίτου νόμου του Νεύτωνα, όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Δηλαδή, όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη σε ένα άλλο, τότε ασκείται ίση και αντίθετη δύναμη από το δεύτερο προς το πρώτο. Οι πολυφαγίες συνεπώς είναι ένα απαραίτητο μέσο για τη διερεύνηση της παρεκκλίνουσας διατροφικής συμπεριφοράς.

Οι πολυφαγίες απαγορεύεται να καταπνίγονται.

ΤΙΡ

Η πασιφλόρα ή ρολογιά (Passiflora incarnata - Passion) είναι αναρριχητικό φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής.

Ηρθε στην Ευρώπη τον δέκατο όγδοο αιώνα, κυρίως με τους Ισπανούς, και τώρα είναι διαδεδομένη σε πολλά μέρη του κόσμου, από την Αφρική και την Ασία μέχρι την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η πασιφλόρα θεωρείται βότανο με ήπια, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική, ηρεμιστική δράση.

Επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα αντιμετωπίζοντας διαταραχές όπως είναι το άγχος, η μελαγχολία, η υπερένταση και η υπερβολική νευρικότητα.

Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η κατανάλωση της πασιφλόρας δεν οδηγεί σε εθισμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως οι «ηρεμιστικές» ιδιότητές της έχουν επίδραση και στους μυς (μυοχαλαρωτική ιδιότητα), ενώ σε πολλά συγγράματα αναφέρεται πως η κατανάλωση πασιφλόρας ενδέχεται να μειώνει την πίεση. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης το βότανο χρησιμοποιείται για τη χαλάρωση «υπερκινητικών» παιδιών

 

*Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από: https://www.sensities.com/votanotherapeia/apoxiramena-votana/2105/pasiflora-votano http://homouniversalisgr.blogspot.com/2013/11/blog-post_1260.html

* Σύμβουλος διατροφής

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το αυτοσαμποτάζ του αδυνατίσματος
Χρειάζεται να παραδεχτούμε πως ο παχύσαρκος ζει πολύ συχνά σε μια κατάσταση «παραλογισμού» για να μπορέσουμε να καταλάβουμε ένα βασικό του σύμπτωμα (το αυτοσαμποτάζ). Ζει τον παραλογισμό είτε την περίοδο που...
Το αυτοσαμποτάζ του αδυνατίσματος
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η εξάρτηση από την τροφή
Η νόσος της παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερη νόσος που νοητικά γνωρίζεις πολύ καλά τι πρέπει να κάνεις, ψυχικά όμως δεν μπορείς να ακολουθήσεις και να εφαρμόσεις αυτό που γνωρίζεις ότι πρέπει να κάνεις. Κι όταν...
Η εξάρτηση από την τροφή
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Κατανόηση και παχυσαρκία
Οσα άρθρα κι αν γράψω, όλα, πάντα, έχουν την ίδια κατάληξη: πόσο απαραίτητο και σημαντικό είναι ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους να αντιληφθεί τι συμβαίνει, ποιο είναι το πρόβλημά του. Πόσο έχει να κατανοήσει...
Κατανόηση και παχυσαρκία
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Ακροβατώντας στα συναισθήματα
Από την αρχή της επαγγελματικής μου πορείας αυτό που έβλεπα να «συμβαίνει» με τους υπέρβαρους μου δημιουργούσε αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μια αισθανόμουν συμπόνια για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία...
Ακροβατώντας στα συναισθήματα
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;
Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων από το «αγρόκτημα ως το πιάτο», δηλαδή από την παραγωγή τους ως το τραπέζι του καταναλωτή.
Πόσο ασφαλή είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε;
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους αυξήθηκαν στην πανδημία
Μεγάλη ήταν η αύξηση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων διεθνώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard. Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης.
Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους αυξήθηκαν στην πανδημία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας