Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Το «τιμόνι» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) αλλάζει χέρια μετά από επτά χρόνια καθώς τον Γερμανό φυσικό Ρολφ-Ντίτερ Χόγιερ διαδέχεται η Ιταλίδα φυσικός Φαμπιόλα Τζιανότι. 

Η σχετική τελετή για την αλλαγή «σκυτάλης» έγινε την Παρασκευή και η επίσημη ανάληψη καθηκόντων από την πρώτη γυναίκα επικεφαλής του CERN θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου 2016.

Με την αρχή του νέου έτους, αλλαγή θα υπάρξει και στην προεδρία του συμβουλίου του CERN. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο ολλανδός Ζάϊμπραντ ντε Γιονγκ στη θέση της Αγκνιέσκα Ζαλέβσκα.

Το συμβούλιο του CERN εξήρε τη σημαντική συμβολή του Χόγιερ κατά την προηγούμενη επταετία, με αποκορύφωμα την ανακάλυψη του σωματιδίου (μποζονίου) του Χιγκς το 2012. Ο απερχόμενος γενικός διευθυντής δήλωσε βέβαιος ότι «το CERN θα συνεχίσει να λάμπει και στο μέλλον».

«Η νέα διοίκηση κληρονομεί ένα ερευνητικό κέντρο σε θαυμάσια κατάσταση. Έχουμε ήδη μια μεγάλη κληρονομιά για να χτίσουμε πάνω σε αυτήν και ένα πολύ λαμπρό μέλλον μπροστά μας», δήλωσε η νέα γενική διευθύντρια.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων (LHC) του CERN έχει πλέον σταματήσει για τον παραδοσιακό χειμερινό τεχνικό έλεγχό του και θα επαναλειτουργήσει τον Μάρτιο του 2016.