Ένα αδιανόητα τρομακτικό περιστατικό αναδεικνύει ο Guardian, σύμφωνα με τον οποίο, το σπέρμα ενός άνδρα που έφερε μια σπάνια μετάλλαξη που προκαλεί καρκίνο, χρησιμοποιήθηκε για την σύλληψη τουλάχιστον 67 βρεφών, εκ των οποίων τα 10 έχουν διαγνωστεί ωστόσο με καρκίνο.
Το γεγονός αυτό σχολιάζει το βρετανικό μέσο, αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το ζήτημα γύρω από τη χρήση των σπερματοζωαρίων, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένα όρια.
Οι ειδικοί έχουν επανηλλειμμένα προειδοποιήσει για τους κοινωνικούς και ψυχολογικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση σπέρματος από έναν μόνο δότη για τη γέννηση μεγάλου αριθμού παιδιών σε διαφορετικές χώρες.
Η τελευταία αυτή περίπτωση, που αφορά δεκάδες παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2008 και 2015, εγείρει νέες ανησυχίες για την πολυπλοκότητα του εντοπισμού τόσων οικογενειών όταν εντοπίζεται σοβαρό ιατρικό ζήτημα.
«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όριο στον αριθμό των γεννήσεων ή των οικογενειών ανά δότη», δήλωσε η Δρ Εντουίγκ Κασπέρ, βιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ρουέν στη Γαλλία, η οποία παρουσίασε την υπόθεση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Μιλάνο.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο διαφορετικές οικογένειες επικοινώνησαν με τις κλινικές, αφού τα παιδιά τους εμφάνισαν μορφές καρκίνου που φάνηκαν να σχετίζονται με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπέρματος, η οποία είχε προμηθεύσει το σπέρμα, επιβεβαίωσε ότι η μετάλλαξη στο γονίδιο TP53 υπήρχε στο σπέρμα ενός δότη.
Η σπάνια αυτή μετάλλαξη δεν ήταν γνωστό ότι σχετίζεται με τον καρκίνο το 2008, όταν έγινε η δωρεά, δεν ήταν ανιχνεύσιμη με τις τυπικές μεθόδους ελέγχου και ο δότης ήταν και είναι καλά στην υγεία του. Ωστόσο, ανάλυση στο εργαστήριο της καθηγήτριας Κασπέρ κατέληξε ότι η μετάλλαξη είναι πιθανό να προκαλεί το σύνδρομο Li-Fraumeni, μία από τις σοβαρότερες κληρονομικές προδιαθέσεις για καρκίνο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Σπέρματος, η οποία εφαρμόζει το παγκόσμιο όριο 75 οικογενειών ανά δότη σπέρματος, ανέφερε ότι περισσότερα από 67 παιδιά έχουν συλληφθεί με το σπέρμα του εν λόγω δότη, αλλά παράλληλα δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό παιδιών που γονιμοποιήθηκαν από το εν λόγω σπέρμα. Παρόλα αυτά ανέφερε ότι έχουν ενημερωθεί όλες οι σχετικές κλινικές.
Η Κασπέρ σημείωσε ότι αυτό παραμένει ένα ζήτημα. «Είναι τα 67 ο τελικός αριθμός; Είναι μια πολύ καλή ερώτηση που έχω θέσει στην τράπεζα σπέρματος. Δεν ήθελαν να μου πουν τον συνολικό αριθμό γεννήσεων από αυτόν τον δότη», τόνισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας