• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.1°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.6°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.0°C / 11.5°C
  0 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.9°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.9°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.3°C
  2 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%

Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας

 • A-
 • A+
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χημική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.

Η χημική ρύπανση που προσβάλλει τον πλανήτη έχει αγγίξει πλέον επίπεδα τα οποία απειλούν την ακεραιότητα των παγκόσμιων οικοσυστημάτων, από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση της ανθρωπότητας και της ζωής εν γένει, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Τα πλαστικά αποτελούν σοβαρό παράγοντα της ρυπογόνου διαδικασίας που μολύνει το φυσικό περιβάλλον, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την οποία δημιουργούνται και 350.000 συνθετικά χημικά, φυτοφάρμακα, βιομηχανικά υπολείμματα και αντιβιοτικά. Όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιβαλλοντική καταστροφή και οφείλουν να αποτελούν αντικείμενα σοβαρής ανησυχίας.

Η ρύπανση από πλαστικά απόβλητα εντοπίζεται από την κορυφή του Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών, και το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι μαζί με τα τοξικά χημικά είναι διαδεδομένα και διαλύονται αρκετά δύσκολα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, η χημική ρύπανση έχει ξεπεράσει εκείνο το «πλανητικό όριο», μετά το οποίο οι ανθρωπογενείς αλλαγές στη Γη την αποσταθεροποιούν όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία 10.000.

Και αυτό καθώς η χημική ρύπανση καταστρέφει τον πυρήνα των βιολογικών και φυσικών διαδικασίων των οικοσυστημάτων που φροντίζουν για την αναπαραγωγή της ζωής στον πλανήτη μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των φυτοφαρμάκων, η χρήση των οποίων σε γιγάντιες ποσότητες εξουδετερώνει και αβλαβείς για τις σοδειές οργανισμούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την ισορροπία των οικοσυστημάτων, και άρα την επάρκεια του καθαρού αέρα, του νερού και της τροφής.

Πολλαπλασιάστηκε κατά 50 φορές η παραγωγή χημικών ουσιών τα τελευταία 70 χρόνια

«Η παραγωγή χημικών έχει πολλαπλασιαστεί κατά 50 φορές από το 1950, με προοπτική τριπλασιασμού της μέχρι το 2050», ανέφερε η Πατρίτσια Βιλλαρούμπια-Γκόμεζ, υποψήφια διδάκτωρ και ερευνητική βοηθός στο Κέντρο Ανθεκτικότητας της Στοκχόλμης, η οποία έλαβε μέρος στη σχετική έρευνα. «Ο ρυθμός με τον οποίο οι κοινωνίες παράγουν και διοχετεύουν νέες χημικές ουσίες στο περιβάλλον είναι ασύμβατος με τη δυνατότητα αναπαραγωγής του φυσικού περιβάλλοντος προκειμένου να είναι βιώσιμο για τους ανθρώπους».

Την ίδια στιγμή, η έρευνα δείχνει ότι η συνολική μάζα πλαστικών υπερβαίνει αυτή όλων των ζωντανών θηλαστικών στον πλανήτη, γεγονός σίγουρα αποκαρδιωτικό και ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης.

Η έρευνα αξιοποίησε έναν συνδυασμό διαφορετικών μετρήσεων για να μελετήσει τις υφιστάμενες συνθήκες, όπως τον αυξανόμενο ρυθμό παραγωγής χημικών και την απελευθέρωσή τους στην ατμόσφαιρα, διαδικασία η οποία εξελίσσεται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εντοπιστούν εγκαίρως και να αναλυθούν οι πραγματικές επιπτώσεις της σε σημεία του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους είναι περιορισμένα, αρκετά έγκυρα όμως για να υποστηρίξουν τα συμπεράσματα περί σπασίματος του πλανητικού φράγματος.

Αναγκαία η άμεση αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση, οι οποίοι θα αφορούν και την αυτοτελή ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον η χημική ρύπανση, αντίστοιχοι με εκείνους που αφορούν στις εκπομπές ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου.

Το όριο της χημικής ρύπανσης είναι το πέμπτο από τα εννέα συνολικά που έχει ξεπεραστεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μεταξύ αυτών είναι η πλανητική υπερθέρμανση, η καταστροφή των άγριων βιοτόπων, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η εκτεταμένη ρύπανση φωσφόρου και αζώτου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κίνδυνος για το περιβάλλον η πλύση ρούχων σε πρόγραμμα για ευαίσθητα
Τα προγράμματα για ευαίσθητα απελευθερώνουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερες μικροΐνες πλαστικού στο περιβάλλον από ό,τι τα κανονικά προγράμματα πλυσίματος. Πλαστικό που καταλήγει στο στομάχι θαλάσσιων ζώων.
Κίνδυνος για το περιβάλλον η πλύση ρούχων σε πρόγραμμα για ευαίσθητα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέες μετρήσεις ανεβάζουν σε 8,8 εκατομμύρια ετησίως τους ανθρώπινους θανάτους εξαιτίας της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 790 χιλιάδες άνθρωποι κάθε...
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων. Και...
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Οικονομία σημαίνει “οργανώνω τα του οίκου μου”...»
Ο Ταρίκ Σεκσάκ είναι μηχανικός Περιβάλλοντος, διευθυντής Επιστήμης και Περιβάλλοντος του Ινστιτούτου Κουστό και διεθνής εμπειρογνώμονας της βιομιμητικής. Πρόκειται για τον επιστημονικό κλάδο που χρησιμοποιεί...
«Οικονομία σημαίνει “οργανώνω τα του οίκου μου”...»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Χωρίς τα φυτά, ανάσα δεν παίρνουμε
Είναι γνωστό και καταγεγραμμένο εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες ότι η αντικατάσταση των φυσικών υλικών στην κατασκευή, διακόσμηση και ένδυση των σπιτικών μας, η αεροστεγής σφράγιση των κτιρίων στέρησαν από...
Χωρίς τα φυτά, ανάσα δεν παίρνουμε
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας