• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 36.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  6 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 36.2°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.5°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις;

 • A-
 • A+
Ακόμη κι αν η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από τη νόσο COVID φτάνει το 95%, αυτή αφορά τα ορατά και πιο σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Tα εμβόλια αποτελούν αναμφίβολα ένα αποτελεσματικό μέσο για να περιορίσουμε δραστικά τις πιο αρνητικές ή και ανθρωποκτόνους συνέπειες της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Ετσι θα καταφέρουν οι άνθρωποι, κάνοντας το εμβόλιο, να ανακτήσουν την προσωπική και κοινωνική τους ζωή.

Ποιος, όμως, μπορεί να μας εγγυηθεί, σήμερα, για την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων στο να εμποδίζουν, εκτός από τη σοβαρή νόσηση, και την επιδημική διάδοση του κορονοϊού από τους εμβολιασμένους; Σύμφωνα με τους εμβολιολόγους-επιδημιολόγους και όλους τους διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς, τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson είναι όντως αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των σοβαρών μολύνσεων από τον κορονοϊό και τις πέντε πιο γνωστές παραλλαγές του.

Αν και, όταν οι ειδικοί πιεστούν, παραδέχονται ότι το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα σχετικά με τα σημερινά εμβόλια είναι ότι μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουν βαριά οι εμβολιασμένοι, ενώ αγνοούμε πόσο διαρκεί η ανοσία που τους παρέχουν ή αν αποκλείουν τη δυνατότητα οι εμβολιασμένοι να μεταδίδουν, ως ασυμπτωματικοί φορείς, τους κορονοϊούς στους άλλους. 

Εμβολιασμένοι, αλλά φορείς του κορονοϊού

Οι μέχρι σήμερα κλινικές μελέτες των εμβολίων σε δύο δόσεις κατά του κορονοϊού, όπως αυτά της Pfizer-BioNTech, που θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά, έδειξαν ότι 7 έως 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση ο εμβολιασμένος αρχίζει να αναπτύσσει κάποια προστασία στις λοιμώξεις, ενώ μία εβδομάδα μετά από τη δεύτερη δόση η προστασία από τα συμπτώματα της σοβαρής νόσησης αυξάνεται σημαντικά – ανέρχεται περίπου στο 95%.

Βασιζόμενοι, λοιπόν, στα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα δεδομένα, ακόμη κι αν η προστασία φτάνει όντως το 95%, αυτό αφορά κυρίως τα ορατά συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορονοϊό, ενώ δεν διαθέτουμε ακόμη επαρκή στοιχεία για την ικανότητα του εμβολίου να εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης των κορονοϊών σε άλλα πρόσωπα ή και της μελλοντικής επαναμόλυνσης των εμβολιασμένων.

Μολονότι, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές εργαστηριακές και κλινικές ενδείξεις ότι ο μαζικός εμβολιασμός με τα σημερινά εμβόλια παρέχει αρκετή προστασία από τις πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου COVID-19, καθώς και ότι αποτελεί το καλύτερο μέσο που διαθέτουμε για να περιορίσουμε ταχύτερα την επιδημία της, τα εμβόλια δεν μας διασφαλίζουν την οριστική εξάλειψη του νέου ιού από τη Γη, ούτε καν ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα μεταδίδουν τον κορονοϊό στα άλλα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή!

Επομένως, ενώ γνωρίζουμε ότι τα σημερινά εμβόλια μειώνουν σημαντικά –αλλά για ορισμένο χρονικό διάστημα!– την πιθανότητα οι εμβολιασμένοι να νοσήσουν σοβαρά, δεν τους διασφαλίζουν ότι η επιθυμητή ανοσία θα επέλθει σε όλες τις περιπτώσεις των εμβολιασμένων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι πιο σοβαροί ειδικοί και οι υπεύθυνοι φορείς των υγειονομικών υπηρεσιών επιμένουν ότι όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί θα πρέπει να εξακολουθήσουν να φοράνε μάσκες και να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με άγνωστα άτομα. Αν όχι για τους ίδιους, τουλάχιστον για την προστασία των άλλων και ειδικά όσων ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
Από όλες τις κλινικές και στατιστικές βιοϊατρικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός των βρεφών και των παιδιών εμφανίζεται πολύ πιο προστατευμένος από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον...
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
Τα συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου προκύπτουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται αφού η συσσώρευση ανοσιακών αντιδράσεων έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οργανικές φλεγμονές.
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Ο γρίφος της υπερανοσίας
Εν αναμονή των νέων, πιο επιθετικών παραλλαγών του κορονοϊού, οι ιολογικές έρευνες μεταθέτουν τους ανοσολογικούς στόχους τους από την τυφλή εμβολιαστική ανοσία στην εξατομικευμένη «υπερανοσία».
Ο γρίφος της υπερανοσίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι σχετικές οδηγίες για τη δεύτερη σχολική χρονιά σε καιρό πανδημίας δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφαλή και ανώδυνη επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής μηχανής στον τόπο μας.
Ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανοσία της αγέλης δεν είναι πιθανή με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα
Η ανοσία της αγέλης «δεν είναι πιθανή» με τη σημερινή εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, καθώς αυτή προσβάλλει ακόμα και τους εμβολιασμένους δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης, Άντριου Πόλαρντ.
Η ανοσία της αγέλης δεν είναι πιθανή με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι ιατρικές μάσκες ως νέα οικολογική απειλή
Οι ιατρικές μάσκες είναι ιδιαίτερα μολυσματικές, επειδή συντίθενται από πλαστικά υλικά που πολύ δύσκολα μπορούν να ανακυκλωθούν όταν χρησιμοποιηθούν και άρα είναι ιδιαίτερα βλαπτικά για το περιβάλλον.
Οι ιατρικές μάσκες ως νέα οικολογική απειλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας