• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.4°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  0 BF
  78%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 16.8°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.9°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.2°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 20.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.7°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  0 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 16.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δελφίνια μαθαίνουν όπως οι χιμπατζήδες

 • A-
 • A+
Σε πρόσφατη δημοσίευση μετά από ανάλυση του τρόπου εκμάθησης μιας τεχνικής των ρινοδέλφινων για κυνήγι διαπιστώθηκε ότι η σειρά κινήσεων που εκτελούν ήταν μια επίκτητη, κοινωνικά μαθημένη διατροφική συμπεριφορά.

Το ρινοδέλφινο του Ειρηνικού και της Ινδίας (επιστημονική ονομασία Tursiops truncatus) είναι είδος κητωδών θηλαστικών της οικογένειας των δελφινιδών που ζει σε όλους του ωκεανούς (πλην της Αρκτικής και Ανταρκτικής), το συναντάμε επίσης σε όλη τη Μεσόγειο, την Αδριατική και κοντά στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Το μέγεθός του ρινοδέλφινου είναι από 2 έως 3,8 μέτρα και έχει βάρος 270-350 κιλά. Το χαρακτηριστικό χρώμα του σώματός του είναι σκούρο γκρι στη ράχη, λιγότερο σκούρο στα πλευρά και με άσπρη ή ροζ κοιλιά. Παρά τον όγκο τους κολυμπάνε με ταχύτητες που φτάνουν τα 35 χιλιόμετρα την ώρα και τρέφονται κυρίως με γαύρο, σαρδέλα, γαρίδες, σουπιές και μαλάκια. Είναι φιλικά με τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζουν τους ψαράδες ή παίζουν με τους κολυμβητές.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα συμπεράσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας πεδίου που αφορά τη νοημοσύνη αυτών των δελφινιών. Οι παρατηρήσεις έγιναν στη δυτική Αυστραλία σε μια προστατευόμενη περιοχή που ονομάζεται «κόλπος των καρχαριών» (κόλπος Σαρκ). Εκεί ζει ένας πληθυσμός από περίπου χίλια ρινοδέλφινα, τα οποία φημίζονται για τις εντυπωσιακές ατομικές και συλλογικές τεχνικές κυνηγιού που επιδεικνύουν.

Οπως συμβαίνει και με άλλα είδη οδοντωτών κητωδών, τα νεαρά δελφίνια μαθαίνουν από νωρίς τις πάγιες και πιο συνήθεις τεχνικές θήρευσης από τις πιο έμπειρες στην αναζήτηση τροφής μητέρες του πληθυσμού, σύμφωνα με ένα μοντέλο εκμάθησης των συμπεριφορών από τα νεαρά μέλη της ομάδας που συνήθως περιγράφεται από τους ηθολόγους και τους ζωολόγους ως «κατακόρυφο». Πρότυπο μάθησης και αφομοίωσης συμπεριφορών που παρατηρείται πολύ συχνά στο ζωικό βασίλειο, κυρίως στα είδη ζώων που η γονεϊκή φροντίδα είναι παρατεταμένη.

Η οριζόντια μετάδοση πολιτιστικών πληροφοριών

Εντούτοις, σε πρόσφατο τεύχος του εγκύρου διεθνώς περιοδικού «Current Biology», δημοσιεύτηκαν τα συμπεράσματα των ερευνών της Βρετανίδας ζωολόγου ηθολόγου Σόνια Ουάιλντ (Sonja Wild), η οποία διαπίστωσε ότι στα ρινοδέλφινα εκδηλώνεται μια σημαντική εξαίρεση στο κατακόρυφο μοντέλο διδασκαλίας συμπεριφορών. Γεγονός που καθιστά τη συμπεριφορά αυτών των θαλάσσιων θηλαστικών πολύ πιο όμοια με τους ανώτερους ανθρωποειδείς πιθήκους απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Η εξαίρεση αφορά μία ιδιαίτερα σύνθετη τεχνική κυνηγιού και διατροφής με ψάρια, που στα αγγλικά ονομάζεται «shelling», δηλαδή η χρήση του κελύφους των μεγάλων θαλασσίων γαστερόποδων σαν «δίχτυ ψαρέματος». Οπως παρατήρησαν, τα ρινοδέλφινα κυνηγούν στον βυθό της θάλασσας πολλά ψάρια και τα κατευθύνουν σκοπίμως να κρυφτούν μέσα σε ένα μεγάλο άδειο κέλυφος γαστερόποδων.

Μόλις το πετύχουν, παίρνουν το κέλυφος-παγίδα ανάμεσα στα δόντια τους και ανεβαίνουν ταχύτατα στην επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί, αρχίζουν να μετακινούν έντονα και γρήγορα το κέλυφος με το ρύγχος τους ώστε, μαζί με το νερό, να πέσουν στο στόμα τους και τα κρυμμένα ψάρια (βλ. σχετική φωτογραφία).

Οταν η S. Wild και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τον τρόπο εκμάθησης αυτής της περίεργης τεχνικής για κυνήγι τροφής από 310 νεαρά ρινοδέλφινα -από τα οποία μόνο 15 τη γνώριζαν ήδη- διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι αυτή η σύνθετη σειρά κινήσεων δεν ήταν γενετικά προγραμματισμένη, ούτε μαθαίνονταν στο εσωτερικό της οικογένειας, αλλά ήταν μια επίκτητη, κοινωνικά μαθημένη διατροφική συμπεριφορά. Τα νεαρά δελφίνια μαθαίνουν από τα άλλα μέλη της ομάδας να χρησιμοποιούν -έπειτα από δοκιμές και λάθη- τα άδεια κοχύλια σαν εργαλείο απόκτησης τροφής!

Πρόκειται για ένα είδος επίκτητης ή μαθημένης συμπεριφοράς η οποία, εκτός από τους ανθρώπους, παρατηρείται στους χιμπατζήδες και τους μπονόμπο. Με αυτά τα δυο πρωτεύοντα, τα δελφίνια έχουν κοινό έναν μεγάλο εγκέφαλο και μια πλούσια κοινωνική ζωή που τους επιτρέπουν να αναπτύσσουν αρκετές μη αυστηρά προγραμματισμένες ικανότητες και δεξιότητες.

Χάρη σε αυτό το ασυνήθιστο είδος «οριζόντιας» μετάδοσης πληροφοριών, μία νέα, επιτυχής και αποτελεσματική συμπεριφορά μεταδίδεται σχετικά γρήγορα ανάμεσα στα μέλη της ίδιας γενιάς απ’ ό,τι από τη μία γενιά στην άλλη. Και το βιολογικό πλεονέκτημα αυτής της συμπεριφορικής ευελιξίας είναι ότι επιτρέπει στα δελφίνια να προσαρμόζονται ταχύτερα στις περιβαλλοντικές αλλαγές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ενα Νόμπελ για την ανανεωτική και κοινωνικά υπεύθυνη Φυσική
«Το να βάζω τάξη στο χάος υπήρξε το πάθος της ζωής μου και το αντικείμενο των ερευνών μου» υποστηρίζει ο βραβευμένος με το φετινό Νόμπελ Φυσικής Τζόρτζο Παρίζι.
Ενα Νόμπελ για την ανανεωτική και κοινωνικά υπεύθυνη Φυσική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πρόσφατα μεθανογόνα αρχαιοβακτήρια, δηλαδή κάποιες πολύ πρώιμες μονοκύτταρες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν όταν η Γη ήταν πολύ νέα.
Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η επόμενη γενιά ρομπότ με «υβριδικούς» μυς
Οι έρευνες για την κατασκευή των νέων «υβριδικών ρομπότ» ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ οι πρώτες πρακτικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία.
Η επόμενη γενιά ρομπότ με «υβριδικούς» μυς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το Pint of Science επιστρέφει!
Το διαδικτυακό για φέτος Pint of Science και ένα αφιέρωμα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έρχονται αυτή την εβδομάδα προσφέροντας εκδηλώσεις για την επιστημονική γνώση και έρευνα.
Το Pint of Science επιστρέφει!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
Ο Ε. Ζούρος που έλαβε για το 2020 το Βραβείο Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού για «Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία» μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εξελικτική παιδεία στη χώρα μας.
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Τα καγκουρό έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους
Φαίνεται ότι τα καγκουρό μπορούν να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο που το κάνουν και οι σκύλοι, δηλαδή χρησιμοποιώντας το βλέμμα τους για να δείξουν κάτι ή να ζητήσουν βοήθεια.
Έρευνα: Τα καγκουρό έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας