• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 25.8°C
  2 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  3 BF
  74%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 15.0°C / 21.6°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 18.6°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.1°C
  3 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.4°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  1 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.3°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  62%

Η φυσικός Τίνα Νάντσου πρωταγωνιστεί στο εργαστήριο του «Mathesis»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστημονική γνώση μέσα από το παιχνίδι

 • A-
 • A+

Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων «Mathesis» των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης δημιουργήθηκε το 2015 με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και την παροχή δωρεάν διαδικτυακών μαθημάτων σε φοιτητές, επαγγελματίες επιστήμονες, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Τα μαθήματα του «Mathesis», που είναι στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων, τα έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία χιλιάδες Ελληνες, από φέτος απευθύνονται και στους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για το νέο και πρωτοποριακό πρόγραμμα μαθημάτων «Επιστήμη για όλους» που στόχος του είναι να «μολύνει» τον στείρο εγκυκλοπαιδισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, δηλαδή την αφηρημένη και παθητική κατανάλωση έτοιμων γνώσεων, με μια μικρή δόση από άμεση, προσωπική και πειραματική ανακάλυψη, σε πρώτο πρόσωπο, ορισμένων βασικών αρχών της Φυσικής.

Πράγματι, ο πρώτος κύκλος πειραμάτων -με απλά, καθημερινά υλικά- είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στον κόσμο της Φυσικής, με αφετηρία πάντα την καθημερινή ζωή και τις απρόσμενες εκπλήξεις που κρύβει για εκείνον που πειραματίζεται με τους νόμους της Φύσης.

Ιδού μερικά από τα ερωτήματα στα όποια θα απαντήσουν αυτά τα απολαυστικά πειράματα: Τι περιέχει ο αέρας που αναπνέουμε, γιατί το οξυγόνο είναι απαραίτητο για τις καύσεις, τι είναι το σιφόνι, πώς έρχεται το νερό στη βρύση μας, τι είναι ο καρτεσιανός δύτης, πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο, γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος και γίνεται πορφυρός κατά τη δύση του Ηλίου, πώς λειτουργεί οπτικά το μάτι μας, τι είναι η camera obscura, γιατί είναι επικίνδυνο το βραχυκύκλωμα, ποια υλικά είναι καλοί και κακοί αγωγοί του ηλεκτρικού ρεύματος και γιατί είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε, τι είναι η αστραπή και πώς λειτουργεί το σύστημα συναγερμού στο σπίτι μας;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα που μας απασχολούν από μικρή ηλικία μπορούν να απαντηθούν με απλό τρόπο, παίζοντας μέσα στην κουζίνα μας, αλλά και μέσα στη σχολική τάξη. Ενας κύκλος μαθημάτων-πειραμάτων που σκοπεύουν να μας πείσουν ότι η Φυσική είναι για όλους -μικρούς και μεγάλους- και κυρίως είναι απολαυστική!

❗️Τα πειράματα του «Mathesis» ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, και οι εγγραφές στο διαδικτυακό εργαστήριο μπορούν να γίνουν στο: [email protected] / 2810-391048.

Δύο νέα εργαστήρια και στο Ευγενίδειο

Αυτό το φθινόπωρο, το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων «Mathesis» και το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου απευθύνονται στους μαθητές και στους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης για να τους προτείνουν κάποια νέα, ιδιαίτερα πρωτοποριακά εργαστηριακά προγράμματα για την κατανόηση της επιστημονικής μεθόδου

Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου (λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) σχεδίασε και λειτουργεί δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια για μαθητές: ένα για τη ρομποτική και ένα για την επιστήμη της μαγειρικής.

Στο πρώτο οι μαθητές μπορούν να γίνουν οι μηχανικοί που σχεδιάζουν ένα ρομπότ εξερεύνησης το οποίο μπορεί να βγαίνει με επιτυχία από έναν περίπλοκο λαβύρινθο. Αυτός είναι ο στόχος του κύκλου πειραμάτων με τίτλο «Ρομπότ στον λαβύρινθο»: δύο εργαστήρια προγραμματισμού και ρομποτικής, που εισάγουν -εμπειρικά και όχι θεωρητικά- τα παιδιά στις πιο βασικές έννοιες του προγραμματισμού και της αλγοριθμικής σκέψης.

Παρακολουθώντας αυτά τα εργαστήρια, οι μαθητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι σημαίνει πρακτικά:

■ Να προγραμματίζεις με blocks.

■ Να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα υπολογιστή ικανό να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

■ Να δίνεις ζωή στο ρομπότ-εξερευνητή και πώς μπορείς να το βοηθήσεις να ξεφύγει μέσα από τους διαδρόμους του λαβύρινθου.

Μάλιστα, αυτά τα πειράματα ρομποτικής γίνονται σταδιακά ολοένα και πιο δύσκολα: κάθε φορά, ο λαβύρινθος αλλάζει και γίνεται όλο και πιο περίπλοκος. Απαιτείται συνεπώς ολοένα και πιο σύνθετη προσέγγιση από τους μικρούς σχεδιαστές της πορείας του ρομπότ, ώστε αυτό να καταφέρνει να κινείται με άνεση στους μπερδεμένους διαδρόμους και να βρίσκει τελικά την έξοδο από τον λαβύρινθο.

Οσοι μαθητές τα καταφέρουν, μπορούν να προχωρήσουν ακόμη βαθύτερα στον κόσμο αυτών των «έξυπνων» μηχανών: να «μιλήσουν» απευθείας με τα εξαρτήματα του ρομπότ, τους κινητήρες και τους αισθητήρες του, που του επιτρέπουν να βλέπει και να κινείται. Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469663, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9.30 έως 16.30, και η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής/υπεύθυνης δήλωσης και η αποστολή της στο [email protected]

Επιστημονικά μαγειρέματα

Εχετε δοκιμάσει «χαβιάρι» από φρούτα; Παγωτό με υγρό άζωτο; Μακαρόνια από παντζάρι; Τι είναι αυτό που κάνει το ψημένο κρέας να μυρίζει τόσο χαρακτηριστικά; Οταν αδυνατίζουμε, πού πάνε τα κιλά που χάνουμε;

Αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα επιχειρεί να διαφωτίσει το δεύτερο εργαστήριο που ονομάζεται «Επιστημονικά μαγειρέματα», διάρκειας 60 λεπτών και προτείνεται για ηλικίες από 12 ετών και άνω.

Οσοι, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθήσουν τα διασκεδαστικά πειράματα που γίνονται σε αυτό το νέο εργαστήριο μπορούν να ανακαλύψουν τον καθοριστικό αλλά πολύ καλά κρυμμένο ρόλο που παίζει η επιστήμη στην κουζίνα μας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών»
Μία νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από αύριο. Πρόκειται για την ψηφιακή παράσταση με τίτλο: «Lucia: Το...
«Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Curve», ένα δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά
Το τρίτο δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά ολοκληρώθηκε και επιτρέπει στους παίκτες να «ακούν» γραφικές παραστάσεις, μεταφέροντας τυπικές οπτικές εκπαιδευτικές διαδικασίες στον ακουστικό χώρο....
«Curve», ένα δωρεάν ηλεκτρονικό παιχνίδι για τυφλά παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
Από όλες τις κλινικές και στατιστικές βιοϊατρικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός των βρεφών και των παιδιών εμφανίζεται πολύ πιο προστατευμένος από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον...
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
Τα νέα εργαστήρια για μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου που προσφέρονται δωρεάν από το Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Ιδού πώς παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου.
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συναισθηματική και εγκεφαλική η επιρροή της οθόνης
Οσο περισσότερο χρόνο κάθεται ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή, τόσο περισσότερο επηρεάζονται η φυσιολογική συναισθηματική του ανάπτυξη και η δομή του εγκεφάλου του.
Συναισθηματική και εγκεφαλική η επιρροή της οθόνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας