Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τo «SciTalks Convention» αυτή την εβδομάδα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τo «SciTalks Convention» αυτή την εβδομάδα

  • A-
  • A+
Την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή το Ιδρυμα Ευγενίδου οργανώνει και φιλοξενεί το «1ο SciTalks Convention». Στο πλαίσιο αυτής της πολυαναμενόμενης διημερίδας, δέκα γνωστοί Ελληνες YouTubers από τον κόσμο της επικοινωνίας της επιστήμης ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ιδρυμα Ευγενίδου προκειμένου να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό κάτι μοναδικό: τον αποφασιστικό ρόλο του Διαδικτύου στην προώθηση της επιστημονικής σκέψης και των εφαρμογών της.

Tο «1ο SciTalks Convention» είναι μια πρωτοποριακή εκδήλωση που σχεδιάστηκε εξ αρχής ως μια μοναδική ευκαιρία συνάντησης των δέκα πιο γνωστών ελληνικών καναλιών YouTube, τα οποία από καιρό επενδύουν στην προώθηση της επιστήμης με τους διαδικτυακούς ακολούθους τους κάθε ηλικίας.

Σε αυτή την ανοιχτή στο ευρύ κοινό διημερίδα, που πρώτη φορά πραγματοποιείται στον τόπο μας, δέκα επώνυμοι Ελληνες «YouTubers», άτομα που ασχολούνται συστηματικά με τη διαδικτυακή προβολή και την επικοινωνία της σύγχρονης τεχνοεπιστήμης, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Ιδρυμα Ευγενίδου προκειμένου να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό κάτι μοναδικό.

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των εισηγητών από την Αθήνα θα συμμετέχει ο Παύλος Καστανάς (Astronio), ο Σταύρος Λουβερδής (Απλά η Φυσική) και ο Φώτης Ζανταλής (Tech to me about it).

Από τα Γιάννενα έρχεται ο Στέφανος Βάμβακος (Καθημερινή Φυσική) και από τη Θεσσαλονίκη ο Στάμος Αρχοντής (The Mad Scientist) και ο Ακης Αποστολίδης (Skeptic Theory).

Από τη Σύρο θα έλθει ο Γιάννης Ρούσσος (Science Behind Music) και από την Πάτρα ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος (Smart Chemistry).

Από τη γειτονική Ιταλία θα μιλήσει ο Νίκος Αναγνωστάκης (Biotech Guy), ενώ από την Αγγλία θα συμμετάσχει ο Mikeius (Mikeius Official).

Και επειδή χάρη στις νέες διαδικτυακές τεχνολογίες οι αποστάσεις εκμηδενίζονται, θα απευθύνουν ηλεκτρονικό χαιρετισμό εξ αποστάσεως η Αννα Ζαγοριανού (Human Nature) από τη Ρουμανία και η Ελένη Βαρδουλάκη (Rogue Astrophysics) από τη Γερμανία.

Ο στόχος της εκδήλωσης

Η ταχύτατη ανάπτυξη και η εντυπωσιακή παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης και των εφαρμογών της τεχνολογίας δημιουργούν ένα βαθύτατο κοινωνικό χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν και αυτούς που αγνοούν τις επιστημονικές εξελίξεις. Αυτή η διάκριση ανάμεσα στους λίγους «μυημένους» και τους πολλούς «αμύητους», που δημιουργεί νέες κοινωνικές ανισότητες, εμφανίζεται εντονότερα στο Διαδίκτυο το οποίο πολύ συχνά συντηρεί και τροφοδοτεί ένα νέο ιδιότυπο «επιστημονικό σκοταδισμό».

Η διάδοση και η ακριβής «μετάφραση» του επιστημονικού λόγου στην καθημερινή γλώσσα αποτελεί επομένως την αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για τη κατανόηση, αλλά και για την κριτική αποτίμηση των εφαρμογών της επιστημονικής έρευνας από το μη ειδικό κοινό. Δυστυχώς, χάρη στον νέο παγκόσμιο επικοινωνιακό ιστό, το Διαδίκτυο, οι ψευδοεπιστημονικές ειδήσεις μπορούν κυκλοφορούν ελεύθερα και να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας διαδικτυακές κοινότητες χρηστών που, μολονότι στερούνται ειδικών γνώσεων και αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης, μπορούν να μοιράζονται από κοινού μόνο λίγες επιστημονικά έγκυρες και πολλές παραεπιστημονικές πληροφορίες.

Το Ιδρυμα Ευγενίδου, αναγνωρίζοντας την αποφασιστική σημασία του Διαδικτύου στην επιστημονική ενημέρωση και θέλοντας να στηρίξει έμπρακτα την κοινωφελή προσπάθεια αυτών των ανθρώπων, αποφάσισε να τους προσφέρει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν χώρο που, για περισσότερα από 60 χρόνια, προάγει σταθερά την επιστημονική παιδεία, την τεχνολογία και την επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας.

Από το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ιδρυμα Ευγενίδου, κατανοεί κανείς εύκολα ότι στόχος αυτής της πρωτοποριακής διοργάνωσης είναι να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους που εργάζονται για την προβολή επιστημονικών ειδήσεων στο Διαδίκτυο με το ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την επιστήμη.

Ετσι, πρώτη φορά στη μακρά ιστορία του, το Ιδρυμα επέλεξε συνειδητά να στηρίξει και να προωθήσει τον ζωντανό διάλογο ανάμεσα στους πολίτες και σε όσους προάγουν διαδικτυακά την επιστημονική περιπέτεια.

Οσο για τους αντιπροσώπους των διαδικτυακών τόπων που συμμετέχουν, αυτοί ελπίζουν ότι μέσα από τον δημιουργικό τους διάλογο με το κοινό και με τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων θα καταφέρουν να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους για εκλαΐκευση της επιστήμης και μάλιστα με τρόπο ευχάριστο και διασκεδαστικό για τους μη ειδικούς.

Πού και πότε

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να συνομιλήσει με όλους τους συμμετέχοντες YouTubers την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 19.00-22.00, στο Ιδρυμα Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα ξεκινά στις 18.30 της ίδιας μέρας από τη Γραμματεία του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. Για κάθε μέρα απαιτείται διαφορετικό δελτίο εισόδου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τέσσερα εργαστήρια γνώσης στο Ιδρυμα Ευγενίδου
Μικροί αρχιτέκτονες ▻ Web programming ▻ 3D modeling ▻ Swift Playgrounds: Μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, τα εργαστήρια γνώσης που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Τέσσερα εργαστήρια γνώσης στο Ιδρυμα Ευγενίδου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Mathesis: ξεκινούν νέα διαδικτυακά μαθήματα
Με γενικό τίτλο «Από την Αρχαιότητα στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων με το Mathesis» ξεκινούν την επόμενη Δευτέρα (19.10.20) δύο νέοι πολύ ενδιαφέροντες κύκλοι των διαδικτυακών μαθημάτων του «Mathesis».
Mathesis: ξεκινούν νέα διαδικτυακά μαθήματα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
Τα νέα εργαστήρια για μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου που προσφέρονται δωρεάν από το Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Ιδού πώς παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου.
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανάκτηση χαμένων έργων τέχνης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δύο σημαντικές επιστημονικές έρευνες, μία ολλανδική και μία βρετανική, που δημοσιεύτηκαν φέτος, μας αποκάλυψαν μια απρόσμενη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μελέτη της ζωγραφικής.
Ανάκτηση χαμένων έργων τέχνης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
Στο περιοδικό «Nature Communications» ανακοινώθηκε ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα: η δημιουργία των πρώτων τεχνητών νευρώνων, οι οποίοι είναι, από λειτουργικής απόψεως, όμοιοι με τους βιολογικούς νευρώνες και...
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας