• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.6°C / 20.1°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.2°C
  3 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 13.0°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.0°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.8°C
  1 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.3°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 19.9°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

 • A-
 • A+

Νέες μετρήσεις ανεβάζουν σε 8,8 εκατομμύρια ετησίως τους ανθρώπινους θανάτους εξαιτίας της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 790 χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που έδιναν οι προηγούμενες έρευνες.

Ενα άλλο στοιχείο που διαπίστωσαν είναι ότι σαφή αύξηση παρουσιάζουν οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όχι μόνο οι πνευμονικές νόσοι.

Η ανθρώπινη υγεία κινδυνεύει από τη ρύπανση της γήινης ατμόσφαιρας πολύ περισσότερο απ’ όσο υπολόγιζαν μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις μιας μεγάλης διεθνούς ερευνητικής ομάδας που μόλις δημοσιεύτηκαν στο «European Heart Journal», η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι κάθε χρόνο υπαίτια για 120 επιπλέον θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Ειδικότερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο αυτός ο αριθμός ανέρχεται σε 133 ανθρώπους.

Μέσα σε ένα χρόνο, το 2015, η αύξηση των ρύπων στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης προκάλεσε 133 επιπλέον θανάτους ανά 100 χιλιάδες κατοίκους.

Αυτό σε απόλυτους αριθμούς αντιστοιχεί σε 790 χιλιάδες άτομα μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και σε 659 χιλιάδες σε 28 χώρες της Ε.Ε., αριθμός πρόωρων θανάτων που είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τις προηγούμενες επιδημιολογικές μετρήσεις!

Οταν ακούμε ή διαβάζουμε για ατμοσφαιρική ρύπανση, ο νους μας πάει αυτομάτως στις πνευμονικές παθήσεις, οι οποίες όντως είναι σημαντικά αυξημένες.

Εντούτοις, την πρώτη θέση ως αιτία θανάτου από ατμοσφαιρική ρύπανση καταλαμβάνουν οι καρδιαγγειακές νόσοι, που στατιστικά σχετίζονται με το 40% έως και το 80% των επιπλέον θανάτων που καταγράφτηκαν από αυτήν την πρόσφατη έρευνα.

Κοντολογίς, ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τον αριθμό από πνευμονοπάθειες.

Ειδικότερα η Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα, καταλαμβάνει τη θλιβερή πρώτη θέση στις θανατηφόρες ισχαιμικές παθήσεις.

Ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Γερμανία καταλαμβάνει τη θλιβερή πρώτη θέση σε αυξημένο αριθμό νεκρών κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (154 νεκροί ανά 100 χιλιάδες κατοίκους), ακολουθούν η Ιταλία με 136 νεκρούς, η Γαλλία με 105 νεκρούς και η Μ. Βρετανία με 98 νεκρούς.

Οσο για τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, ο αντίστοιχος αριθμός νεκρών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους ξεπερνά τα 200 άτομα ετησίως.

Γιατί ενώ η μόλυνση της ατμόσφαιρας στην Ανατολική Ευρώπη δεν είναι πιο υψηλή απ’ ό,τι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο αριθμός των νεκρών ετησίως είναι αυξημένος;

Η εξήγηση είναι ότι η αυξημένη θνησιμότητα προκύπτει από τον συνδυασμό της υποβάθμισης της ατμόσφαιρας με τη μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα και την ανεπαρκή υγειονομική περίθαλψη στις πιο φτωχές χώρες, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι μικρότερο από ό,τι στις πιο πλούσιες της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη χημική ανάλυση των μολυσματικών παραγόντων που ευθύνονται για αυτά τα φαινόμενα, οι ειδικοί θεωρούν υπαίτια τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, τα λεγόμενα «PM2.5» (μικρόκοκκα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόν, που παραμένουν για πολύ χρόνο στην ατμόσφαιρα).

Οι αναλύσεις της ατμόσφαιρας στις χώρες της Ε.Ε. έδειξαν ότι η συγκέντρωση τέτοιων αιωρούμενων σωματιδίων είναι κατά μέσο όρο 25 μικρόν ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή δυόμισι φορές μεγαλύτερη από το ανώτατο επιτρεπτό όριο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας!

Τα νέα ιδιαίτερα ανησυχητικά δεδομένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλουν να κινητοποιήσουν άμεσα τους πολίτες, τις τοπικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς ώστε να πάρουν αποφάσεις για τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χημική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ενισχύεται η συνεργασία της Ελλάδας με το CERN
Πριν από μερικές ημέρες, βρέθηκε στην Αθήνα η πρόεδρος του διεθνούς ερευνητικού κέντρου CERN Ursula Bassler για να συζητήσει για τη δυνατότητα συνδιαμόρφωσης νέων στρατηγικών συνεργασίας και την υλοποίηση...
Ενισχύεται η συνεργασία της Ελλάδας με το CERN
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα την υγεία μας
Ερευνες καταγράφουν τον τελευταίο αιώνα συνολική αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπεται ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί από 0,9 έως και 2 βαθμούς μέχρι το έτος 2050. Ομως,...
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα την υγεία μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
Αν και η πρόταση για μικρά οικολογικά επιβατηγά πλοία με μηδενικές εκπομπές ρύπων ήδη λειτουργεί μόλις πρόσφατα πήρε συγκεκριμένη μορφή και σαφή προοπτική για το μέλλον βασιζόμενη στις κυψέλες καυσίμων. Και...
Κυψέλες καυσίμων για οικολογικά επιβατηγά πλοία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Χωρίς τα φυτά, ανάσα δεν παίρνουμε
Είναι γνωστό και καταγεγραμμένο εδώ και χρόνια από τους επιστήμονες ότι η αντικατάσταση των φυσικών υλικών στην κατασκευή, διακόσμηση και ένδυση των σπιτικών μας, η αεροστεγής σφράγιση των κτιρίων στέρησαν από...
Χωρίς τα φυτά, ανάσα δεν παίρνουμε
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA
Η ηφαιστειακή τέφρα ήταν και παραμένει ένας από τους σημαντικούς κινδύνους για τις αεροπορικές πτήσεις. Η εισρόφηση της από τους κινητήρες μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας τους πιθανόν και...
H ηφαιστειακή τέφρα στο στόχαστρο της NASA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας