Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Απογειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (5:12 ώρα Ελλάδας) από το διεθνές αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impusle 2, το οποίο θα πραγματοποιήσει τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς να χρησιμοποιήσει καύσιμα.

Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε προς το Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, όπου αναμένεται να προσγειωθεί προς το τέλος της ημέρας, ενώ επόμενος σταθμός θα είναι η Ινδία. Τους πέντε μήνες του ταξιδιού του θα διασχίσει τον Ειρηνικό όσο και τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ ο πιλότος Αντρέ Μπόρσχμπεργκ σε κάποια στάση της διαδρομής θα αντικατασταθεί από τον Μπέρτραντ Πικάρ.

Το αεροπλάνο είναι μονοθέσιο και λαμβάνει ισχύ από 17.000 ηλιακά κύτταρα που ευθυγραμμίζονται στην κορυφή των φτερών του, τα οποία φθάνουν τα 72 μέτρα.

Τις νυχτερινές ώρες ως συλλέκτες ενέργειας θα χρησιμοποιούνται ενεργειακές μπαταρίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όταν το ηλιακό αεροπλάνο θα πρέπει να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό μέσα στο σκοτάδι χωρίς επιλογή στάσης.