Στον δρόμο του αγώνα βγαίνουν μαζικά για ακόμη μία φορά αύριο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των ευαίσθητων αυτών χώρων από την κυβέρνηση της Ν.Δ.
Οκτώ σωματεία και φορείς -με τη στήριξη του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά)- καλούν στις 31 Οκτωβρίου στις 5.30 μ.μ. στα Προπύλαια τον κόσμο να ενωθεί μαζί τους στην απαίτησή τους να αποσυρθεί ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος που διαλύει και κλείνει τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Εργου «18 ΑΝΩ», ο Σύλλογος Αποφοίτων ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης στις Εξαρτήσεις, το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπηση», το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), η Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΚΟΦΙΨΥ), ο Πρώτος Ελληνικός Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΕΣΟΨΥ), ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΨΥ Κορυδαλλού, Βορειοανατολικής Αττικής, Καμινίων, Πειραιά) και οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το «18 ΑΝΩ» καλούν και άλλα σωματεία και φορείς αλλά και τον λαό να στηρίξουν τον αγώνα τους για την αποφυγή της διάλυσης και την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.
Η κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων στους ευαίσθητους αυτούς τομείς έρχεται μετά την ψήφιση στα τέλη Ιουλίου του νομοσχεδίου με τον παραπλανητικό τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που αποτελειώνει τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, γιατί, όπως τονίζουν, είναι τόσο ακραίο που δεν επιδιορθώνεται και για τον λόγο αυτό έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την απόσυρσή του.
Ο νόμος, πλέον, είχε εξαγγελθεί από την κυβέρνηση πέρυσι το φθινόπωρο και λόγω των αντιδράσεων σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας της χώρας αλλά και της κοινωνίας ήρθε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι για να ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου. Οι εργαζόμενοι μιλούν:
● Για έναν νόμο που παραδίδει έναν τόσο ευαίσθητο και σύνθετο τομέα σε κάθε λογής ιδιώτες, διαγράφοντας έτσι όλες τις κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών και εξαρτήσεων και η ευθύνη της εμφάνισης και της «θεραπείας» πετιέται αποκλειστικά στο άτομο, περιχαρακώνοντάς το εκ νέου κοινωνικά.
● Για έναν νόμο που καταργεί τα ψυχιατρικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης ως νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα μετατρέπει σε «αποθήκες ψυχών», με αποστολή δηλαδή απλά την καταστολή έντονων συμπτωμάτων, χωρίς φροντίδα για το πριν και το μετά του ασθενούς.
● Για έναν νόμο που στοχεύει στον αφανισμό όλων των «στεγνών» προγραμμάτων, με τεράστια εμπειρία στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18 ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΙΑΝΟΣ» και με αποτελεσματικότητα που άγγιζε το 80% ακριβώς γιατί δεν αντιμετώπιζαν τον εξαρτημένο σαν «άρρωστο που μόνο να παρηγορηθεί μπορεί» με ένα υποκατάστατο, αλλά σαν ενεργό υποκείμενο που μπορεί να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του μέσω της συλλογικότητας.
● Για έναν νόμο που εξαφανίζει το περιεχόμενο δουλειάς των Κέντρων Πρόληψης, παραχωρώντας τη σε ΜΚΟ και οργανώσεις που απενοχοποιούν τη χρήση, θεωρώντας τη «δικαίωμα», και δίνουν συμβουλές απλά για να μειωθεί η βλάβη που προκαλούν οι ουσίες, αντί για τη διαμόρφωση μιας στάσης ζωής με αξίες, στόχους, ιδανικά που εγγυώνται την ψυχική ανθεκτικότητα.
● Για έναν νόμο που θέλει δομές και υπηρεσίες που καλύπτουν πάγιες κοινωνικές ανάγκες να ανοιγοκλείνουν ανάλογα με το πόσο «κοστίζουν» δημοσιονομικά, με περιφερόμενους εργαζόμενους που θα καλύπτουν τρύπες, αντί να διαμορφώνουν στέρεες θεραπευτικές σχέσεις και να δεσμεύονται στη φροντίδα των εξυπηρετούμενων.
● Για έναν νόμο που αποκλείει τα κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, τους ανασφάλιστους που δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες φροντίδας της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, αφού δεν θα αντέχει η τσέπη τους.
Μαζικές προσλήψεις
Οι εργαζόμενοι απαιτούν ο νόμος για την «ολοκλήρωση της αντιδραστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» να αποσυρθεί και να ενισχυθούν εδώ και τώρα οι δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Δηλώνουν ότι δεν θα ανεχτούν να ζουν οι ασθενείς τους και οι θεραπευόμενοί τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες, αλλά ούτε να απολυθούν ή να είναι όμηροι χιλιάδες συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στα προγράμματα απεξάρτησης. Ζητούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες με βάση τις ανάγκες και πλήρη εργασιακά-μισθολογικά-ασφαλιστικά-επιστημονικά δικαιώματα για όλους. Ζητούν κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης και τη διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων, με άμεση ψήφιση της τροπολογίας που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους ΙΔΑΧ/ΙΔΟΧ των προγραμμάτων απεξάρτησης στα νοσοκομεία. Ζητούν να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα (άδειες, ρεπό, συμβάσεις εργασίας).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας