Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
29°C
30.7° 27.2°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
29.0° 24.2°
2 BF
63%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
28.7° 24.0°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 25.7°
2 BF
54%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.0° 24.6°
1 BF
70%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 21.8°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 28.2°
1 BF
40%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.6° 26.8°
4 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 26.1°
3 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.8°
3 BF
39%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
26°C
25.7° 24.6°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
65%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
28.5° 27.3°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 25.5°
1 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
26°C
31.6° 25.4°
5 BF
62%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 28.0°
0 BF
33%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 24.9°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
26.1° 24.7°
2 BF
77%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.3°
1 BF
52%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
theageneio asthenis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Η φωτογραφία της ντροπής με τον ασθενή ξαπλωμένο στις καρέκλες του διαδρόμου απουσία θαλάμου ανάνηψης
Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

Ο Αδωνις τους έστειλε όλους για... ανάνηψη

Παράλογη απάντηση του υπουργού Υγείας με αφορμή τις σκηνές ντροπής με ασθενείς ξαπλωμένους στις καρέκλες του διαδρόμου μέχρι να συνέλθουν από τη νάρκωση έπειτα από ενδοσκόπηση ● «Δεν προβλέπεται θάλαμος ανάνηψης, αλλά είναι ευθύνη του Γαστρεντερολογικού-Ογκολογικού Τμήματος να υπάρχει», λέει το επίσημο έγγραφο με υπογραφή Γεωργιάδη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτό που ζητάτε δεν προβλέπεται, αλλά… είναι στην ευθύνη σας να υπάρχει αυτό που ζητάτε! Είναι το περιεχόμενο της επίσημης απάντησης του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη στην υπόθεση του αιτήματος να υπάρξει «αίθουσα ανάνηψης» για τους ασθενείς που κάνουν ενδοσκόπηση στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκαλύφθηκε. Εν ολίγοις, ακόμη και η απλή λογική βγαίνει… πολυτραυματίας και χρειάζεται… νοσοκομειακή περίθαλψη μετά την ανάγνωση της απάντησης, ενώ οι ασθενείς θα εξακολουθούν να κάνουν χρήση του… διαδρόμου ως θαλάμου ανάνηψης.

Θυμίζουμε ότι στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (1.3.2024, «Θάλαμος ανάνηψης… ο διάδρομος») δίναμε τη διάσταση του προβλήματος όπως την αποκάλυπτε με μια φωτογραφία και 42 όλες κι όλες λέξεις ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Δημήτρης Τζιλβές, που έδειχνε ασθενή ξαπλωμένο στις σιδερένιες καρέκλες του διαδρόμου ελλείψει ειδικού θαλάμου.

Απειλές και ΕΔΕ

«Ιερή οργή» είχε κατακλύσει τότε τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, που έβλεπε «πολιτικά παιχνίδια», δήλωνε μεταξύ άλλων ότι «ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά» και διέτασσε ΕΔΕ («Εφ.Συν.» 4.3.2024, «ΕΔΕ για την κατάσταση στο Θεαγένειο αλλά και απειλές Γεωργιάδη μετά την καταγγελία»). Ακολουθήθηκε δηλαδή όλο το επικοινωνιακό πρωτόκολλο μαζί με παράλληλες επιθέσεις στον γιατρό («Εφ.Συν.» 5.3.2024, «Αντί για λύσεις, επίθεση στον γιατρό που δεν είναι μόνος»), ενώ στο τέλος είχαμε κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου και παρέμβαση εισαγγελέα (6.3.2024, «Εισαγγελέας στο Θεαγένειο για τον θάλαμο ανάνηψης»).

Υστερα από αυτή τη «σεμνή τελετή» το θέμα πήγε στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατόπιν πρωτοβουλίας της Κατερίνας Νοτοπούλου αλλά και του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη. Το υπουργείο απάντησε εγγράφως στις 16.5.2024, απάντηση που είναι μνημειώδης και όχι μόνο για την υπόθεση του ανύπαρκτου αλλά απαραίτητου θαλάμου ανάνηψης.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας

Παραθέτουμε την απάντηση: «Σύμφωνα και με τον ισχύοντα Οργανισμό του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης “Θεαγένειο” (Αρ. Υ4α/οικ.112145/ΦΕΚ Β’ αρ. φύλλ. 3282/10-12- 2012), δεν προβλέπεται η ύπαρξη ενδοσκοπικού εργαστηρίου ως αυτοτελούς εργαστηρίου. Επομένως, εφόσον δεν πρόκειται για ανεξάρτητο εργαστήριο, δεν μπορεί να υπάρξει σχετική πρόβλεψη για αίθουσα ανάνηψης. Το ενδοσκοπικό εργαστήριο, σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό, εντάσσεται στο Γαστρεντερολογικό-Ογκολογικό Τμήμα. Επομένως, στο πλαίσιο της λειτουργίας τού ως άνω τμήματος, λειτουργεί το ενδοσκοπικό εργαστήριο, οι ανάγκες και η λειτουργία του οποίου ρυθμίζονται από το τμήμα στο οποίο εντάσσεται. Στην ευθύνη του Γαστρεντερολογικού-Ογκολογικού Τμήματος υπάγεται η λειτουργία και κάλυψη αναγκών του ενδοσκοπικού εργαστηρίου»! Ακολουθούν τρεις παραπομπές σε πρακτικά συνεδριάσεων του 2017, του 2018 και του 2020 (σε αυτή την παραπομπή καταγράφεται «ότι προτάθηκε Νέος Οργανισμός Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, στο άρθρο 6 του σχεδίου υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενδοσκοπήσεων»)!

Ουδέν νεώτερον

Σε συνέχεια αυτών των ά-λογων συμπερασμάτων ας προσθέσουμε ότι η ΕΔΕ -που είχε θέμα «γιατί βρισκόταν στις καρέκλες ο ασθενής και αν κινδύνεψε η ζωή του»- πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και τα συμπεράσματα, η έκθεση εστάλησαν στην 4η ΥΠΕ, που την παρήγγειλε. Εκτοτε και πέραν τούτου, ουδέν. Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική έρευνα, εκτός από την αναγγελία της έρευνας, επίσης τίποτα δεν έχει συμβεί ή τουλάχιστον τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει γνωστό.

Το απαντητικό έγγραφο στις ερωτήσεις των βουλευτών κλείνει με δύο ισχνές παραγράφους που υποτίθεται ότι δίνουν απάντηση σε ακόμη δύο κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το αντικαρκινικό νοσοκομείο. Η πρώτη παράγραφος αναφέρει ότι: «Αναφορικά με το θέμα των “αναβολών” των προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σας γνωρίζουμε ότι οι ενδεχόμενες μετακινήσεις των ημερομηνιών γίνονται πάντα με ευθύνη του διευθυντή τής εκάστοτε κλινικής, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών»! (Σ.σ.: αναβολές που οφείλονταν, όπως είχε δηλώσει ο διευθυντής της αρμόδιας Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής κλινικής, σε «πολλαπλές έκτακτες εισαγωγές».)

Στην τελευταία παράγραφο καταγράφεται ότι: «Αναφορικά δε με τις πεπαλαιωμένες υποδομές του νοσοκομείου, σας ενημερώνουμε ότι έχει ήδη εξαγγελθεί και υπογραφεί η δημιουργία νέου ογκολογικού νοσοκομείου στις εγκαταστάσεις του τέως στρατοπέδου Καρατάσου». Αυτό, όμως, που έχει υπογραφεί είναι η σύμβαση μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Υγείας για την παραχώρηση 150 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου Α’», όπου για χρόνια αναγγέλλεται ότι θα κατασκευαστεί το νέο ογκολογικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και για το οποίο, εάν εκκινούσαν αύριο οι διαδικασίες, θα χρειαζόταν 5 με 10 χρόνια για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει. Μέχρι τότε εννοείται ότι θα μένουμε με τις «πεπαλαιωμένες υποδομές» του Θεαγένειου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο Αδωνις τους έστειλε όλους για... ανάνηψη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας