Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.1° 33.1°
4 BF
21%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
34.4° 30.7°
4 BF
44%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.7° 32.0°
0 BF
48%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
36°C
35.9° 31.9°
4 BF
24%
Βέροια
Αίθριος καιρός
37°C
37.0° 35.0°
3 BF
35%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
31°C
33.4° 31.4°
3 BF
25%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
31°C
31.3° 31.3°
1 BF
44%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 28.8°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 29.8°
4 BF
27%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.7°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
32.4° 32.3°
3 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.5°
3 BF
30%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.0° 30.8°
5 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 33.3°
2 BF
12%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 28.3°
2 BF
54%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
32.7° 29.2°
3 BF
73%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.5° 26.5°
3 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
Νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI

Κλείνουν τα χειρουργεία και του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Η έλλειψη αναισθησιολόγων και η κυβερνητική αδιαφορία οδήγησαν στο τραγικό αδιέξοδο των χειρουργικών τομέων των παιδιατρικών νοσοκομείων ● Επίθεση του Αδωνη Γεωργιάδη στους γιατρούς με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς.

Αδιαφορεί επιδεικτικά για τους μικρούς ασθενείς, τους πιο ευάλωτους, η κυβέρνηση, οδηγώντας σε κλείσιμο τα τακτικά χειρουργεία των παιδιατρικών νοσοκομείων. Μετά την απόφαση αναστολής των τακτικών χειρουργείων του χειρουργικού τομέα του Παίδων «Αγία Σοφία» που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Αναλγησία της κυβέρνησης ακόμα και για τα Νοσοκομεία Παίδων», 19/5/2024 ), ήρθε η χθεσινή απόφαση για αναστολή των τακτικών χειρουργείων του χειρουργικού τομέα και του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Μαΐου.

Την ώρα που παραμένει το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία Παίδων («Σε επισφαλείς συνθήκες μικροί ασθενείς και αναισθησιολόγοι», «Εφ.Συν.», 3/5/2024), οι λίστες των τακτικών χειρουργείων μεγαλώνουν αγγίζοντας τα 3.000 άτομα στα Νοσοκομεία Παίδων. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκονται σε αδιέξοδο οι χειρουργικοί τομείς των παιδιατρικών νοσοκομείων, που οδηγούνται το ένα μετά το άλλο σε αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Οι αναισθησιολόγοι των δύο Νοσοκομείων Παίδων σε ανοιχτή επιστολή τους -γιατί όλα τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα που έχουν κοινοποιήσει αγνοήθηκαν από τη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας- τεκμηριώνουν τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού αλλά και τις λύσεις που έχουν από καιρό προταθεί, τις οποίες η κυβέρνηση έχει αγνοήσει, καταδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας). Το πρόβλημα των παιδιατρικών Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία», «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης δεν είναι καινούργιο. Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι ένα υπαρκτό και άλυτο πρόβλημα από το 2020. Η κυβέρνηση το μεταθέτει στους εργαζόμενους ασκώντας τους εκβιαστικές πιέσεις για εξαναγκαστική υπερεργασία και μετακινώντας τους αναγκαστικά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. «Οι μόλις 12 αναισθησιολόγοι στο “Αγία Σοφία” και οι μόλις 7 στο “Αγλαΐα Κυριακού” επαρκούν μετά βίας μόνο για τα επείγοντα περιστατικά», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Π. & Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» καλύπτουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και όλη την Ελλάδα, εφημερεύοντας μέρα παρά μέρα, εναλλάξ, 15 μέρες τον μήνα το καθένα. Οι αναισθησιολόγοι κάνουν όλοι διπλάσιες εφημερίες, υπερβαίνοντας το πλαφόν που είναι τέσσερις, πραγματοποιώντας οκτώ!

Στις αρχές του χρόνου, όταν οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας πάλι εαυτούς, είχαν δηλώσει «τέλος τα τακτικά χειρουργεία», η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για 7 προσλήψεις - 4 για το «Αγία Σοφία» και 3 για το «Αγλ. Κυριακού». Ωστόσο, καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της κρίσης των αναισθησιολόγων που περιμένουν για τις επτά θέσεις που προκηρύχθηκαν.

Η απάντηση του υπουργού Υγείας σε όλα αυτά είναι ένα επικίνδυνο, αυταρχικό, προπαγανδιστικό παραλήρημα, τονίζει η ΟΕΝΓΕ. Πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι το πρόβλημα στα Νοσοκομεία Παίδων δεν είναι πραγματικό, αλλά υπάρχει εκεί ένας «σκληρός συνδικαλιστικός αριστερός πυρήνας» που ψευδώς διαμαρτύρεται, ενώ σε χθεσινή τηλεοπτική του παρουσία άφησε υπονοούμενα ότι οι αναισθησιολόγοι των Νοσοκομείων Παίδων «συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπουργός υγείας χάνει την ψυχραιμία του και καταφεύγει σε συκοφαντίες σε βάρος των υγειονομικών που αναδεικνύουν τα εκρηκτικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας και διεκδικούν λύσεις. Πρόκειται για κινήσεις αντιπερισπασμού με μοναδικό σκοπό να κρυφτεί η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται διαχρονικά και πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο», τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και κάνουν λόγο για σκόπιμη υποστελέχωση των δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων που στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της περίθαλψης και στην αύξηση της κερδοσκοπίας ιδιωτών κλινικαρχών.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα για να υποκρίνεται η κυβέρνηση ότι δήθεν δεν το βλέπει», υπογραμμίζουν και καλούν τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του και να πάρει θέση: «Ας σταματήσει επιτέλους η κυβέρνηση να παίζει με τις ζωές μικρών ασθενών και την αγωνία των γονιών τους και να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κλείνουν τα χειρουργεία και του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας