Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.2° 27.1°
0 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.0° 24.1°
3 BF
62%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 25.5°
2 BF
59%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.5° 20.5°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
88%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
74%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
28.8° 26.8°
3 BF
57%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
3 BF
59%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
39%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
4 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
74%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.2° 22.9°
0 BF
83%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
23°C
24.5° 22.8°
2 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 26.8°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
30.0° 26.8°
0 BF
36%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.3° 26.0°
3 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
26.7° 24.2°
2 BF
69%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
89%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
Πριν από δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός καμάρωνε για την ανακαίνιση παιδιατρικών νοσοκομείων, ωστόσο μέχρι και σήμερα σφυρίζει αδιάφορα για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πριν από δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός καμάρωνε για την ανακαίνιση παιδιατρικών νοσοκομείων, ωστόσο μέχρι και σήμερα σφυρίζει αδιάφορα για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Εδώ και έναν χρόνο είναι ανοιχτά μόνο τα 2 από τα 10 χειρουργεία του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» | EUROKINISSI
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΛΟΧΕΥΟΥΝ

Σε επισφαλείς συνθήκες μικροί ασθενείς και αναισθησιολόγοι

Εξαντλητικές εφημερίες: ατελείωτες ώρες για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για τα δεκάδες χειρουργικά περιστατικά σε καθημερινή βάση ● Οι υγειονομικοί των Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας για υπερεφημέρευση πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία και παράνομες μετακινήσεις, πρακτικές άκρως επικίνδυνες για θεράποντες και θεραπευόμενους, απαιτώντας την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό

Οταν ένας παιδιατρικός αναισθησιολόγος –που κρατάει τη ζωή ενός μικρού ασθενή στα χέρια του– μπαίνει στο χειρουργείο στις 8.30 το πρωί και τελειώνει στις 11 το βράδυ, αλλά δεν τελειώνει, αφού προκύπτει επείγον περιστατικό και ξαναμπαίνει στο χειρουργείο στις 12.30 τα ξημερώματα της επόμενης μέρας για να βγει στις 4 το πρωί, η κούρασή του δεν περιγράφεται, είναι εκτός ορίων. Οταν αυτό καλείται να το κάνει 8 φορές τον μήνα, εκτός από το πρωινό πρόγραμμά του, καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τον γιατρό και τον μικρό ασθενή, σε ένα επάγγελμα-ορισμό της επαγρύπνησης και της ευθύνης για τη διασφάλιση της ζωής.

Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα εφημερίας της Κατερίνας Ντουζέπη, αναισθησιολόγου, επιμελήτριας Α΄ ΕΣΥ, πλειοψηφούσας στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». «Παραδείγματα τέτοια ατελείωτα, όλων των συναδέλφων», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και θυμάται πως πρόσφατα πάλι ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα τη βάρδιά της για να παραδώσει χωρίς διάλειμμα στις 8.30 το πρωί σε συνάδελφό της, αφού προέκυψαν δύο έκτακτα νευροχειρουργικά παιδιατρικά περιστατικά!

Η κυβέρνηση τι κάνει; Σφυρίζει αδιάφορα. Ούτε τους μικρούς ασθενείς, τους πιο ευάλωτους, λογαριάζει ούτε βέβαια τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και τους κινδύνους που εγκυμονούν για θεράποντες και θεραπευόμενους. Mε μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος απαντά στην τραγική υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που έχει δημιουργήσει και παρακολουθεί κυνικά, εκδίδοντας συνεχώς «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την υγεία και ασφάλεια των μικρών ασθενών.

Το πρόβλημα των παιδιατρικών νοσοκομείων –Παίδων «Αγία Σοφία», «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης– δεν είναι καινούργιο. «Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία επί τρία ολόκληρα χρόνια (από το 2020) είχε αγνοήσει πλήρως τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις και δεν είχε προκηρύξει τον αναγκαίο αριθμό θέσεων», τονίζει η Κ. Ντουζέπη. Προκειμένου να καλύψει τα κενά, μας λέει, η κοινή διοίκηση των Παίδων «ασκεί εκβιαστικές πιέσεις στους αναισθησιολόγους των δύο νοσοκομείων για εξαναγκαστική υπερεργασία και για αναγκαστικές μετακινήσεις από το ένα νοσοκομείο στο άλλο».

Το ποτήρι υπερχείλισε, με τους υγειονομικούς των Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και Πεντέλης να καταθέτουν χθες το πρωί μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας για υπερεφημέρευση πέραν των ορίων που ορίζει η νομοθεσία και παράνομες μετακινήσεις, πρακτικές άκρως επικίνδυνες για τους μικρούς ασθενείς και για τους γιατρούς. Οι υγειονομικοί απαιτούν την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό σύμφωνα με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) σχετικά με τη διαδικασία.

«Καταγγέλλουμε την ανεπάρκεια του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών “Π. & Α. Κυριακού” να επιλύσουν το διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου και την προσπάθειά τους να καταδικάσουν τους αναισθησιολόγους στο βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης, με όργιο παράνομων εντολών και απειλών στους γιατρούς και των τριών παιδιατρικών νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ, “Π. & Α. Κυριακού”, “Αγία Σοφία” και Πεντέλης», επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» μαζί με την Κ. Ντουζέπη και η Ιωάννα Πασπάτη, διευθύντρια ΕΣΥ, ορθοπεδικός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Πεντέλης.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, μας λέει η Κ. Ντουζέπη, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια μετακίνησε από το Παίδων Πεντέλης τρεις αναισθησιολόγους, μητέρες ανήλικων τέκνων, το οποίο απαγορεύεται από τον νόμο (αφορά μητέρες παιδιών κάτω των 6 ετών) καθώς και μία επικουρική συνάδελφο που δεν είναι έτοιμη να εφημερεύσει, καθώς δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, αλλά και έναν γιατρό από το Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου για να καλύψει εφημερίες του Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», επιτείνοντας έτι περαιτέρω το καθεστώς υπερεργασίας τους. Εν τω μεταξύ, κατά το εν λόγω διάστημα καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία της κρίσης των τεσσάρων γιατρών αναισθησιολόγων που περιμένουν για τις επτά θέσεις που προκηρύχθηκαν στις αρχές του έτους, όταν οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας πάλι εαυτούς, είχαν δηλώσει τέλος τα τακτικά χειρουργεία στο νοσοκομείο.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: εδώ και έναν χρόνο είναι ανοιχτά μόνο τα 2 από τα 10 χειρουργεία του νοσοκομείου, επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Γκότσης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ τα τακτικά χειρουργεία έχουν αναμονή τετραψήφιο αριθμό. «Η ύπαρξη περισσότερων γιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες», μας λέει.

Τα παιδιατρικά νοσοκομεία «Π. & Α. Κυριακού» και «Αγία Σοφία» καλύπτουν το λεκανοπέδιο της Αττικής και όλη την Ελλάδα, εφημερεύοντας μέρα παρά μέρα, εναλλάξ, 15 μέρες το καθένα τον μήνα, εξηγεί η Κ. Ντουζέπη. «Είμαστε 8 γιατροί –3 διευθυντές (άνω των 65 ετών) και 5 επιμελητές (3 Α΄ και 2 Β΄)– για 60 εφημερίες! Κάνουμε όλοι διπλάσιες εφημερίες, υπερβαίνοντας το πλαφόν που είναι 4, πραγματοποιώντας 8!», υπογραμμίζει η Κ. Ντουζέπη, μεταφέροντας την εικόνα στο «Π. & Α. Κυριακού», και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να καλύψουμε με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου».

Τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι δύο!

Απέναντι σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη, αντί να γίνουν «εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για να σταματήσει το βασανιστήριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών», η κυβέρνηση διά της 1ης ΥΠΕ και των διοικήσεων των παιδιατρικών νοσοκομείων επιμένει, τονίζουν οι εργαζόμενοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία, «να επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους γιατρούς, προσπάθεια που θα βρει απέναντι όλους τους εργαζόμενους και θα πέσει στο κενό».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε επισφαλείς συνθήκες μικροί ασθενείς και αναισθησιολόγοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας