Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 30.8°
2 BF
35%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
31.9° 28.6°
1 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.0°
1 BF
65%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.6° 28.9°
3 BF
58%
Βέροια
Αίθριος καιρός
30°C
29.8° 26.8°
1 BF
58%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.2°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.0°
1 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.3° 27.9°
3 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
30.7° 29.7°
1 BF
66%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
29.8° 25.9°
0 BF
78%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
29.0° 27.9°
0 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
1 BF
47%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
4 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
31°C
33.2° 29.8°
2 BF
30%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
30°C
30.5° 28.3°
2 BF
48%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.7° 27.5°
2 BF
72%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 26.9°
1 BF
48%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Γιατροί
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Dreamstime.com
Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο

Αντί για λύσεις επίθεση στον γιατρό, που δεν είναι μόνος

Παραλήρημα Αδωνη Γεωργιάδη, που βλέπει «φαντάσματα» πίσω από την καταγγελία του διευθυντή της Γαστρεντερολογικής για την ανυπαρξία θαλάμου ανάνηψης για τους ασθενείς που κάνουν ενδοσκόπηση ● Τον Δημήτρη Τζιλβέ επιβεβαιώνει η ανακοίνωση της διευθύντριας του νοσοκομείου, ενώ στο πλευρό του στέκονται η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία, ο σύλλογος καρκινοπαθών και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Θεαγένειου.

Διαστρέβλωση, σύγχυση, διάλυση του νοήματος, δολοφονία χαρακτήρα! Με το μάνιουαλ της επικοινωνιακής δράσης ανά χείρας απάντησε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στις καταγγελίες του Δημήτρη Τζιλβέ, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, για την ανυπαρξία θαλάμου ανάνηψης για τους ασθενείς που κάνουν ενδοσκόπηση.

Μόνο που ο υπουργός ατύχησε, διότι και μόνο η ανακοίνωση της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας θα έφτανε για να αποστομωθούν ακόμη και οι κακοπροαίρετοι. Και μόνο που βγήκαν κι άλλοι στο πλευρό του διευθυντή.

Με «ιερά οργή» προσπάθησε να απαντήσει χθες ο κ. Γεωργιάδης με δηλώσεις σε σταθμούς και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όσα ο γιατρός είχε καταγγείλει και η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο χτύπημα (1.3.2024, «Θάλαμος ανάνηψης… ο διάδρομος»). Πρόθυμα μέσα ενημέρωσης, που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με το θέμα, πλημμύρισαν αίφνης με τις δηλώσεις του «θιγμένου» υπουργού, που έβλεπε μάλιστα «πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ», διότι υπήρχαν… άδεια κρεβάτια στο νοσοκομείο αλλά σε άλλους ορόφους!

Διέταξε επιπλέον επείγουσα ΕΔΕ, αφού «υπήρξαν πολλά διαθέσιμα κρεβάτια εκείνη τη στιγμή», οπότε «δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Πρόκειται περί ντροπής. Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά». Και ποιος είναι άραγε ο υπεύθυνος; Αυτός που δημιουργεί μια απαράδεκτη κατάσταση ή αυτός που την καταγγέλλει όταν κάθε άλλο μέσο που έχει χρησιμοποιήσει έχει αποδειχθεί ατελέσφορο;

Το θέμα είναι η απουσία χώρου ανάνηψης για το Γαστρεντερολογικό Ογκολογικό Τμήμα, που βρίσκεται στον 4ο όροφο του Θεαγένειου. Και αυτή την απουσία επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της και η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή, που λέει ότι υπάρχουν θάλαμοι σε άλλους ορόφους, αλλά «απαιτούν συνεννόηση με άλλα τμήματα, όπως το Χειρουργικό ή η Καρδιολογική Μονάδα», και οπωσδήποτε μετακίνηση σε άλλους ορόφους του ασθενή (τον οποίο ποιος θα επιτηρεί, αλήθεια;) και επιπλέον... κάποια στιγμή θα κατασκευαστεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο!

Από κοντά εμφανίστηκε και ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, που μίλησε για «εργαλειοποίηση του θέματος». Αλήθεια, ο κ. Τσαλικάκης δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση; Θα γράφαμε ότι περιμέναμε περισσότερα, ειδικά από τον συγκεκριμένο διοικητή, αλλά το αποσύρουμε μην τον παρεξηγήσει ο σημερινός υπουργός του. Πήγε άραγε ο κ. διοικητής, που λέει ότι «υπήρχε λύση», χθες στο Θεαγένειο να δει από κοντά την κατάσταση; Θα πρέπει να δημοσιευθούν και άλλες φωτογραφίες ασθενών;

Η ανάρτηση πάνω στην οποία βασίστηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης
Η ανάρτηση απόγνωσης του Δημήτρη Τζιλβέ

Στο πλαίσιο της δολοφονίας χαρακτήρα ο υπουργός Υγείας στη χθεσινή ανάρτησή του δεν χρησιμοποιεί την πρωτότυπη ανάρτηση του κ. Τζιλβέ -παρότι μόλις 42 λέξεις- αλλά την ανάρτηση ανώνυμου του διαδικτύου που περιέχει την ανάρτηση του γιατρού αλλά και το σχόλιο «Ο Αδωνις ακούει ή συνεχίζει να κόβει πίτες τραγουδώντας και α και ου και δαπ-νδφκ;».

Δημήτρης Τζιλβές

Το σχόλιο δεν το έγραψε φυσικά ο γιατρός, αλλά ο υπουργός τον εμφανίζει ως μέλος σκοτεινής γαλαρίας που τον αποδοκιμάζει. Ατύχησε και σε αυτό ο υπουργός. Μπορεί να πείθει τη δική του «σκοτεινή γαλαρία», αλλά δεν μπορεί να ξεγελάσει και τους υπόλοιπους.

Εκκρεμότητα 3 ετών

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία βάζει τα πράγματα για τα καλά στη θέση τους αφού εξηγεί τι είναι ενδοσκόπηση πεπτικού και γιατί πρέπει να παραμείνει σε κρεβάτι ο ασθενής: «Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων, της Αμερικανικής Εταιρείας Ενδοσκοπήσεων, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενδοσκόπησης, αλλά και των αντίστοιχων Ελληνικών Εταιρειών, κάθε Ενδοσκοπική Μονάδα θα πρέπει να διαθέτει χώρο ανάνηψης κατάλληλα εξοπλισμένο και σε χωροταξική επαφή με τις αίθουσες ενδοσκοπήσεων για την παραμονή των ασθενών όσο χρειαστεί (ενδεικτικά προβλέπονται δύο κλίνες ανά αίθουσα ενδοσκοπήσεων).

»Τέτοιοι χώροι ΔΕΝ υπάρχουν σε όλα τα Νοσοκομεία που λειτουργούν Μονάδες Ενδοσκοπήσεων, παρά τη σημαντική πρόοδο που υπάρχει σε αυτό το θέμα τα τελευταία χρόνια. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο που αφορά η ανάρτηση δεν διαθέτει αίθουσα ανάνηψης και σχετικό αίτημα του τμήματος είναι σε εκκρεμότητα από 3ετίας τουλάχιστον».

Και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια, επειδή γνωριζόμαστε σε αυτή τη χώρα, η Εταιρεία ξεκαθαρίζει λακωνικά: «Ο Διευθυντής Γαστρεντερολόγος που έκανε την ανάρτηση είναι εγνωσμένου επιστημονικού κύρους και αμέμπτου ηθικής και υπηρετεί με συνέπεια και πίστη διαχρονικά το ΕΣΥ. Καλούμε το υπουργείο Υγείας να συμβάλει, όπου δεν υπάρχει, στη διάθεση και διαμόρφωση χώρων για τις Μονάδες Ενδοσκοπήσεων στα Νοσοκομεία, που να είναι σύμφωνοι με τις διεθνείς προδιαγραφές για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

«Παρόμοια περιστατικά»

Πριν από την ανακοίνωση της Εταιρείας είχε προηγηθεί και η λιτή ανακοίνωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης που επιβεβαίωνε τον γιατρό αφού «με αφορμή το τελευταίο θλιβερό περιστατικό στον χώρο της υγείας και συγκεκριμένα στο Θεαγένειο με τη νοσηλεία ασθενούς στον χώρο αναμονής του νοσοκομείου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης καταγγέλλει παρόμοια περιστατικά».

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Θεαγένειο, Βασίλης Μουρατίδης, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για την ανάνηψη, οι απλές κλίνες δεν έχουν καμία σχέση. Δίπλα στο ενδοσκοπικό πρέπει να υπάρχει χώρος στον οποίο να μπορεί να ανανήψει ο ασθενής». Από την πλευρά της η Κατερίνα Μπιλιούρη, μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΙΘ, πρόσθετε πως «έχουν γίνει πολλές προσπάθειες μέχρι τώρα να λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αντί για λύσεις επίθεση στον γιατρό, που δεν είναι μόνος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας