Εκτεθειμένες στον κίνδυνο διάδοσης μιας σειράς από μολυσματικές ασθένειες, αλλά κυρίως στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Θεσσαλία. Την ώρα που η απίστευτη έκταση των καταστροφών αλλά και των απειλών για τη δημόσια υγεία αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο όσο υποχωρεί το νερό και όσο περνούν οι μέρες, η επίσημη πολιτεία αποποιείται τις ευθύνες της, ενώ οι κρατικοί φορείς παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες.
«Είδα έναν κόσμο παγωμένο και ταυτόχρονα πολύ θυμωμένο, την ώρα που δήμοι, περιφέρεια, υπουργεία, ακόμα και κόμματα αντιμάχονται για το αν είναι ευθύνη του ενός ή του άλλου. Η αντίστροφη μέτρηση για να σκάσει η υγειονομική «βόμβα» όμως έχει ξεκινήσει και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Σε δεύτερο χρόνο να αποδοθούν οι ευθύνες», μας λέει η Αθηνά Λινού. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που βρέθηκε στον Παλαμά, τα Φάρσαλα και τη Λάρισα, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για όσα είδε και πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.
Η καθηγήτρια είδε εκσκαφείς να μεταφέρουν στις φαγάνες τους -σε μια Λάρισα κομμένη στα δύο- ανθρώπους από τη μία πλευρά στην άλλη, αλλά και ασθενείς που από τις φαγάνες των μηχανημάτων μεταφέρονταν στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ! Είδε ανθρώπους να μεταφέρονται με βάρκες στις Εργατικές Κατοικίες και απίστευτη ποσότητα λάσπης σε χωριά πριν από τον Παλαμά, που τα καθιστούσε απροσπέλαστα, και να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει. Είδε ανθρώπους έξαλλους να φωνάζουν προς πάσα κατεύθυνση. «Είναι σαν να βρισκόμαστε σε πόλεμο και να καθόμαστε», μας λέει, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία όφειλε από την πρώτη στιγμή να δώσει στους ανθρώπους αυτούς τουλάχιστον προστατευτικά μέσα: γάντια, μάσκες, γυαλιά, γαλότσες, αδιάβροχες στολές.
Είναι επείγουσα ανάγκη να δούμε πώς θα απαλλαγούμε από τα νεκρά ζώα, μας εξηγεί. Τα στάσιμα νερά και η λάσπη μεταφράζονται σε πληθώρα κουνουπιών, αλλά και σε νεκρά ποντίκια, που σημαίνει λεπτοσπείρωση, μια ασθένεια που χρειάζεται 10 μέρες επώαση, επομένως σε 5 μέρες θα έχουμε τα πρώτα κρούσματα. «Θα δούμε διάφορες ασθένειες. Και δεν είναι αρρώστιες που λες δεν με νοιάζει. Μπορεί η πολιτεία να εμβολιάσει προληπτικά τον πληθυσμό εναντίον του τέτανου και της ηπατίτιδας Α, αφού είναι αναγκασμένος να διαβιώνει σε βρόμικα νερά». Θα δούμε σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό κ.ο.κ. Επιπλέον οι νέες συνθήκες διαβίωσης, ο συγχρωτισμός των ανθρώπων σε γήπεδα και εκκλησίες θα φέρει τον πολλαπλασιασμό λόγω της ταχύτατης μετάδοσης πολλών ασθενειών, Covid, γρίπη, πνευμονία, φυματίωση κ.ά., μας λέει.
Το υγειονομικό προσωπικό θα αντέξει; διερωτάται η Αθηνά Λινού. Εχει ενημερωθεί για ασθένειες όπως είναι η λεπτοσπείρωση, που διαχρονικά μετρά 20 περιστατικά στη χώρα ετησίως; Ο μέσος γιατρός, μας λέει, δεν έχει δει περιστατικό λεπτοσπείρωσης. Δεν πρέπει να ενημερωθεί για τις αναγκαίες εξετάσεις που χρειάζονται, τη θεραπεία, τη διάγνωση;
Και για τα παιδιά του Θεσσαλικού Κάμπου, 100.000 παιδιά, μας λέει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα οποία τα σχολεία δεν έχουν ανοίξει και παίζουν απροστάτευτα στις λάσπες και τα νερά. Ζητά να βρεθούν κοντά στους δασκάλους τους, να μπουν στη σχολική κοινότητα για ψυχολογικούς, υγειονομικούς και τριτευόντως εκπαιδευτικούς λόγους. Να μπουν σε μια κανονικότητα, σε μια καθημερινότητα και να μπορέσουν οι γονείς τους να κάνουν δουλειές στα σπίτια τους με ασφάλεια.
Ούτε για την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη έχει προβλέψει η πολιτεία. Ενδεικτικά, μας λέει η κ. Λινού, υπάρχει μία ομάδα 5 νέων ψυχολόγων -δηλαδή άπειρων- για 5.000 πληθυσμό στον Παλαμά, που μεταφράζεται σε έναν ψυχολόγο για 1.000 κατοίκους!
Στήριξη ψυχολογική χρειάζονται και οι διασώστες που αντικρίζουν τα νεκρά ζώα. Δεν είναι εύκολο, μας λέει, και όσο πέφτει η στάθμη του νερού θα αποκαλύπτονται νέα πτώματα.
Κίνδυνος για όλη τη χώρα
Λόγω της σήψης των πτωμάτων η Θεσσαλία κινδυνεύει από λοιμώδη νοσήματα, μας λέει ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, ο οποίος συμφωνεί ότι δεν έχει δει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πολιτεία με τον διαμοιρασμό προστατευτικών μέσων στους πολίτες.
Μόλυνση από τα ζώα
Ο καθηγητής, με σπουδές και στην Κτηνιατρική, μας λέει ότι τα νεκρά ζώα πρέπει να περισυλλεγούν από ειδικά συνεργεία και να ταφούν ή να καούν. Οσο μένουν ακάλυπτα βρομίζουν, αφήνοντας την ανάπτυξη μικροβίων ανεξέλεγκτη και την απειλή σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι ο άνθρακας (σ.σ. εμφανίζεται συνήθως σε ζώα, μπορεί να μολύνει ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή με αυτά και χρησιμοποιείται σαν όπλο μαζικής καταστροφής σε βιολογικό πόλεμο), ζωντανή.
Η διασπορά των ασθενειών μπορεί να γίνει από τα πτηνά που θα φάνε, θα πετάξουν κάπου αλλού και ελλείψει δασών, που είναι καμένα, θα βρεθούν σε αστικές περιοχές, μας λέει. Και άλλα ζώα όμως, αδέσποτα ή άγρια -λύκοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα-, είναι ικανά να τραφούν και να διασπείρουν νόσους σε μεγάλες εκτάσεις.
Οσον αφορά την ιατρική φροντίδα του πληθυσμού, που ξεπερνά τις 750.000, εκτιμά ότι το υποβαθμισμένο, υποχρηματοδοτούμενο ΕΣΥ δεν μπορεί να την καλύψει αν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις.
Αναφορικά με τις φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού ο Δημήτρης Κούβελας μάς λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει άμεσα να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, δίνοντας τη δυνατότητα να εκδώσουν νέες συνταγές. Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα ασθενών με χρόνια ρευματικά νοσήματα, οι οποίοι λαμβάνουν ενέσεις με βιολογικούς παράγοντες που κοστίζουν ακριβά. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τα φάρμακά τους πίσω στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και ο ΕΟΠΥΥ τώρα τους έχει αφήσει χωρίς θεραπείες.
Πού είναι κατάλληλο το νερό
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το νερό παραμένει ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για ανθρώπινη χρήση στις εξής περιοχές: Δήμος Νοτίου Πηλίου, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων, Δήμος Αργιθέας, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Κιλελέρ, Δήμος Πύλης Τρικάλων, Δήμος Φαρκαδόνας.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ κρίνεται στους δήμους: Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού, Καρδίτσας, Μουζακίου, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς, Τεμπών, Τρικκαίων και Μετεώρων (εφόσον παρέχεται από γεωτρήσεις).
Κρατικές αυτοψίες και αποζημιώσεις
Από τα στοιχεία της Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχουν γίνει περίπου 4.500 αυτοψίες και καταγραφές σπιτιών και κτιρίων από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Οπως διευκρινίστηκε χθες, για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει αυτόματα, χωρίς να υποβάλουν αίτηση με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ.
● Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, μετά τα καταστροφικά συμβάντα στη Θεσσαλία οι ασφαλιστικές έθεσαν σε προτεραιότητα την ανακούφιση των πληγέντων και ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ηδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους, με αναλυτικά στοιχεία να αναμένονται στο τέλος της διαδικασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας