• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 14.6°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.9°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  91%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  1 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.8°C
  4 BF
  52%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 8.7°C / 13.9°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  77%

Ανάρτηση στο facebook του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος του «Παπανικολάου»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς αξονικό τομογράφο τα απογευματινά ιατρεία στο «Παπανικολάου»

 • A-
 • A+
Ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί ασθενείς από τη Λάρισα έως τον Εβρο, σταμάτησε την απογευματινή λειτουργία του, αφού οφείλονται αμοιβές δυόμισι ετών στους ειδικευμένους γιατρούς και τους τεχνολόγους, με αποτέλεσμα να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας.

Τίποτα δεν πάει τόσο άσχημα με τις κυβερνητικές επιλογές στον χώρο της υγείας που... δεν μπορεί να πάει και χειρότερα. Αν πριν από τέσσερις μήνες προειδοποιούσαμε για την κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη προσωπικού στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», σήμερα αναγγέλλουμε δυστυχώς ότι σταμάτησε πλήρως η απογευματινή λειτουργία του αξονικού τομογράφου και των στεφανιογραφιών, ενώ γιατροί και τεχνολόγοι του τμήματος κατέθεσαν εξώδικο αγωγή, αφού τους οφείλονται αμοιβές σχεδόν 2,5 ετών(!!!) για την απογευματινή εργασία τους, συνολικού ποσού άνω των 200.000 ευρώ! Και να φανταστεί κανείς ότι στο τμήμα λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου ο νέος υπερσύγχρονος μαγνητικός τομογράφος.

«Είναι σαν να έχω δύο λιμουζίνες αλλά κινώ τη μία γιατί διαθέτω μόνο έναν οδηγό», μας έλεγε ο Τριαντάφυλλος Γερούκης, διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικού του νοσοκομείου, περιγράφοντας τα προβλήματα με την έλλειψη τεχνολόγων, των χειριστών δηλαδή των υπερσύγχρονων μηχανημάτων που το τμήμα διαθέτει («Εφ.Συν.» 29.10.2022, «Εικόνα της απομείωσης του ΕΣΥ»).

Ούτε που φανταζόταν ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να φτάσουν στο σημείο να: α) έχει σταματήσει λόγω του ελλιπούς προσωπικού η απογευματινή λειτουργία του αξονικού τομογράφου από 1/3/2023, β) έχει σταματήσει η διενέργεια αξονικών στεφανιογραφιών από 1/3/2023, και γ) επειδή τους χρωστούν αμοιβές απογευματινής εργασίας για το 2021 και το 2022 (ενώ τρέχει και το 2023) κατέθεσαν στις 8/3/2023 εξώδικο αγωγή προς τη διοίκηση του νοσοκομείου, που αφορά το απλήρωτο προσωπικό (γιατρούς και τεχνολόγους) για την απογευματινή λειτουργία του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου.

Σε ανάρτηση στο facebook του τμήματος σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «δυστυχώς, η διενέργεια Αξονικών Στεφανιογραφιών είναι αδύνατη πλέον στο Τμήμα μας. Αιτία, η έλλειψη τεχνολόγων, η οποία ενώ είχε επισημανθεί σε αλλεπάλληλα αιτήματα για προκήρυξη θέσεων, οι πρώην και ο νυν διοικητής του νοσοκομείου δεν έκριναν ως σημαντική. Τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα προφανή και ορατά…».

Αξίζει να παρατεθεί χοντρικά και σχηματικά τι σημαίνει αυτό πρακτικά για να το κατανοήσουν όλοι. Αν το τμήμα ανταποκρίνεται σήμερα μηνιαίως στις ανάγκες 10 ασθενών, αν δούλευαν και τα απογευματινά ιατρεία αλλά και οι δύο αξονικοί που διαθέτει θα μπορούσε -αν είχε προσωπικό- να καλύπτει τις ανάγκες 100 ασθενών! Αν στα ποσοστά αυτά αναφέρει κανείς ότι οι ασθενείς που επείγονται για να καλύψουν την ανάγκη τους καταφεύγουν στην αγορά των ιδιωτικών εργαστηρίων, το τιμολόγιο για μια αξονική στεφανιογραφία φτάνει τα 240 ευρώ!

Δεν χρειάζεται κανένας κόπος να αντιληφθεί κανείς ότι η υπολειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος -στο οποίο οι ασθενείς δεν πληρώνουν τίποτα- είναι χρυσοτόκος όρνιθα για τον ιδιωτικό τομέα, αφού στα απογευματινά ιατρεία του συγκεκριμένου τμήματος γίνονταν περίπου 400 εξετάσεις μηνιαίως. Κι ας υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα καλύπτει ανάγκες από τη Λάρισα μέχρι τον Εβρο, πραγματοποιώντας βιοψίες και μικροχειρουργική σε ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς (περίπου το 90% των ασθενών), ιατρικές πράξεις που δεν γίνονται ούτε στον ιδιωτικό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ είναι γνωστή η έλλειψη προσωπικού (4 κενές οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών και 7 κενές τεχνολόγων), η τελευταία προκήρυξη αφορούσε μόνο μία θέση ιατρού. Και σε ό,τι αφορά τους τεχνολόγους, προκηρύσσονται μόνο θέσεις επικουρικού προσωπικού στις οποίες δεν εκδηλώνει κανείς ενδιαφέρον. Οπως λένε τεχνολόγοι που εργάζονται σήμερα σε ιδιωτικά κέντρα, «γιατί να παρατήσουμε μια σταθερή δουλειά για την επισφάλεια της εργασίας για έξι μήνες ή έναν χρόνο και άδηλο μέλλον; Ας προκηρύξουν μόνιμες θέσεις και θα ανταποκριθούμε». Τόσο απλό!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Εγκαινιάζοντας... διαβεβαιώσεις κατευνασμού και πτέρυγα σε ιδιωτική μονάδα υγείας
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανέβηκε στην πόλη για να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ακύρωση του διαγωνισμού από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Εγκαινιάζοντας... διαβεβαιώσεις κατευνασμού και πτέρυγα σε ιδιωτική μονάδα υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Θεαγένειο»: πόντο πόντο ξηλώνεται το ΕΣΥ
Με φρενήρη ρυθμό προχωρά η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, λαμβάνοντας διάφορες μορφές συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος κάνει χρυσές δουλειές, την ώρα που οι γιατροί αποχωρούν, ενώ το...
«Θεαγένειο»: πόντο πόντο ξηλώνεται το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη
Η κινητοποίηση της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης είχε αφετηρία τα περιστατικά με την έκτακτη διακομιδή παιδιών που ασθενούσαν βαριά σε Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα και η μεταφορά τους έθεσε τη ζωή τους...
Κινητοποίηση νοσοκομειακών γιατρών στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Το σκοτάδι του «Παπανικολάου» φωτίζει τον κατήφορο του ΕΣΥ
Tελικά δεν είπε όλη την αλήθεια η διοίκηση του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» για τη σοβαρότητα της βλάβης που παρουσιάστηκε στην ηλεκτροδότηση του νέου κτιρίου του νοσοκομείου.
Το σκοτάδι του «Παπανικολάου» φωτίζει τον κατήφορο του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Αμηχανία στο «Παπανικολάου» για το βραχυκύκλωμα
Υπερχείλιση αμηχανίας στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με τη διήμερη βλάβη στην τροφοδοσία του Νέου Κτιρίου αλλά και την πραγματοποίηση της εφημερίας εν μέσω τέτοιου...
Αμηχανία στο «Παπανικολάου» για το βραχυκύκλωμα
ΥΓΕΙΑ
Εφημερία τρόμου στο «Παπανικολάου» λόγω μπλακ άουτ
Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν στο νοσοκομείο. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας το Νέο Κτίριο έμενε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από βλάβη –που εντοπίστηκε τελικά χθες βράδυ–, παρά ταύτα το νοσοκομείο μπήκε σε…...
Εφημερία τρόμου στο «Παπανικολάου» λόγω μπλακ άουτ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας