Την τελική της έφοδο εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ γιατροί και νοσηλευτές για άλλη μια φορά βγαίνουν μαζικά στον δρόμο. Ανατρέποντας ολοσχερώς τον νόμο του 1983 που θεμελίωσε το ΕΣΥ, το νομοσχέδιο καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, ελαστικοποιεί τις εργασιακές τους σχέσεις, ενώ μετατρέπει το δημόσιο νοσοκομείο σε προθάλαμο των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας.
«Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας», «Οχι στο νέο ΕΣΥ των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ», «Οχι στα νοσοκομεία-επιχειρήσεις», φώναζαν δεκάδες υγειονομικοί που βγήκαν χθες, ημέρα απεργίας, στους δρόμους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ διαδήλωναν μαζικά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κόντρα στον εγκληματικό σχεδιασμό έντασης της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές Υγείας, της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της επίθεσης στα δικαιώματά τους, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έθετε σε διαβούλευση ακόμα ένα διαλυτικό νομοσχέδιο.
«Θέλουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση χορήγηση βαρέος - ανθυγιεινού» και «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», φώναζαν οι διαδηλωτές. Εργαζόμενοι με λευκές και μπλε μπλούζες στα νοσοκομεία της Αττικής, που στάθηκαν απέναντι στο «νέο ΕΣΥ», λένε «όχι» στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και διεκδικούν δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό. Ζητούν επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
«Η σημερινή διαδήλωση είναι απάντηση σε όσους λένε ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση. Η Αφροδίτη Ρέτζιου στηλίτευσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας χαρακτηρίζοντάς το «οδοστρωτήρα για τα δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών» και ανανέωσε το ραντεβού των υγειονομικών για την απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Νωρίτερα οι υγειονομικοί είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Μαβίλη από όπου με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο. Εκεί τους «υποδέχτηκαν» δυνάμεις της ΟΠΚΕ που είχαν παραταχθεί στην είσοδο του κτιρίου. Την παρουσία των δυνάμεων της ΟΠΚΕ κατήγγειλε η Αφροδίτη Ρέτζιου στην ομιλία της σημειώνοντας ότι «η παρουσία τους δεν είναι τυχαία, έτσι μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ως εγκληματίες, και η σημερινή παρουσία τους εδώ συνδέεται με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού». «Αν απολυθεί το 40% των εργαζομένων που είναι συμβασιούχοι, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος.
Το νομοσχέδιο
Η αποσάθρωση της δημόσιας περίθαλψης συνεχίζεται, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να θέτει σε δημόσια διαβούλευση χθες το νέο νομοσχέδιο. Οι αλλαγές που έρχονται για τον άρρωστο σημαίνουν ότι θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του.
Παρ’ ότι η εν εξελίξει πανδημία κατέδειξε διεθνώς την ανάγκη για ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση συνεχίζει να αποδυναμώνει το ΕΣΥ, το οποίο, υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο, καταρρέει.
Η διαβούλευση στο open.gov για το νομοσχέδιο με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας» θα είναι ανοιχτή μέχρι την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022. Οι βασικοί άξονες της νομοθετικής παρέμβασης αφορούν τη νοσοκομειακή περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, την προαγωγή της Επείγουσας Ιατρικής και της μαιευτικής περίθαλψης, καθώς και τις επαγγελματικές σχέσεις των ιατρών ΕΣΥ.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή την εργασιακή σχέση που θεμελίωνε ο ιδρυτικός νόμος του 1983 και αποτέλεσε τη βάση για το σύστημα της δημόσιας υγείας. Ετσι, οι νοσοκομειακοί γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία θα έχουν τη δυνατότητα να ασκούν για δυο φορές την εβδομάδα ιδιωτικό έργο, είτε σε δικό τους ιατρείο είτε σε ιδιωτική κλινική, διαγνωστικό κέντρο κ.λπ.
Ταυτόχρονα, η «πόρτα» του ΕΣΥ έχει ανοίξει ήδη και για τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι μέσω του θεσμού του «προσωπικού γιατρού» καλούνται να κάνουν εφημερίες εάν και όποτε τους ζητηθεί σε δημόσιες δομές Υγείας και νοσοκομεία ή να καλύψουν θέσεις που προκηρύσσονται και παραμένουν κενές λόγω χαμηλής διαθεσιμότητας.
Πανεπιστημιακοί γιατροί
Ειδικά για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, προβλέπεται η δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις (κλινικές, διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια κ.ά.) κατόπιν χορήγησης ειδικής άδειας από τη Σύγκλητο του ΑΕΙ. Για τα μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες τμημάτων ή σχολών Επιστημών Υγείας των ΑΕΙ, που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, προϋπόθεση για τη χορήγηση της ειδικής άδειας είναι η συμμετοχή τους στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, εκτός των ημερών εφημερίας.
Το νομοσχέδιο δίνει ακόμα τη δυνατότητα στους γιατρούς, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ, καθώς και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια νοσοκομείων του ΕΣΥ ή των ΑΕΙ να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας & Ανάπτυξης (ΕΛΚΕΑ).
«Λένε ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ να “τα παίρνουν” από τους ασθενείς»
⇒ Δήλωση Α.Ξάνθου στην «Εφ.Συν.» για το νομοσχέδιο Γκάγκα
Με πολύμηνη καθυστέρηση σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και -πολύ τεχνηέντως- μετά τη διενέργεια των εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους, το υπουργείο Υγείας έβγαλε σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ενα νομοσχέδιο που με τις ρυθμίσεις του θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ήδη βαριά «πληγωμένο» από τις κυβερνητικές επιλογές ΕΣΥ. Σε μια περίοδο αποδιοργάνωσης των δημόσιων νοσοκομείων και πρωτοφανούς κρίσης ιατρικής στελέχωσης των περισσότερων κλινικών και τμημάτων, η κυβέρνηση, αντί να φέρει μια νέα δέσμη κινήτρων που θα καταστήσουν ξανά το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς, έρχεται να ακυρώσει τη θεμελιώδη εργασιακή σχέση του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, δηλαδή την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση (ΠΑΑ) των νοσοκομειακών γιατρών. Δίνοντας τη δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα σε όσους γιατρούς ήδη συμμετέχουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων και, κυρίως, θεσμοθετώντας την προκήρυξη ιατρικών θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.
Το νομοσχέδιο αυτό αφαιρεί και το τελευταίο «φύλλο συκής» στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τη ρητορική των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου–Ιδιωτικού Τομέα) ως δήθεν εργαλείου ενίσχυσης του ΕΣΥ περνά πλέον ανοικτά στην κατεδάφιση όλων των «καταστατικών» ρυθμίσεων που συγκροτούσαν τον ν.1397/1983, τη μεγάλη τομή της Μεταπολίτευσης στη Δημόσια Υγεία και στο Κοινωνικό Κράτος στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λοιπόν λένε ωμά στους γιατρούς του ΕΣΥ: «Η Πολιτεία δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε για να αναβαθμίσει τη θέση σας και η μόνη προοπτική για να βελτιωθεί η μισθολογική σας κατάσταση είναι να κάνετε ιδιωτικό έργο, δηλαδή να “τα πάρετε” από τους ασθενείς»! Μόνο που αυτό είναι έξω από τα διδάγματα της πανδημίας για ενδυνάμωση των δημόσιων και καθολικών συστημάτων υγείας, αλλά και εντελώς εκτός κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας μας, με τη δραματική αφαίμαξη εισοδημάτων λόγω του πληθωρισμού.
Πρόκειται ξεκάθαρα για πολιτική επιλογή οριστικής διάλυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Ν.Δ. δεν είναι απλώς το «άνοιγμα» του ΕΣΥ στην αγορά και η διευκόλυνση των επιχειρηματιών Υγείας, αλλά η επιστροφή στην προ-ΕΣΥ περίοδο, στην εποχή δηλαδή που περίθαλψη είχαν μόνο όσοι είχαν χρήματα ή πολιτικό «μέσον». Αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανέναν και, φυσικά, δεν θα επιτρέψουν οι υγειονομικοί, οι ασθενείς και οι προοδευτικοί πολίτες να υλοποιηθεί.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας