• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.2°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.4°C / 3.8°C
  2 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.3°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.2°C / 0.4°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 2.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  6 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  5 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.7°C
  2 BF
  51%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.6°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόστιμα και αντικίνητρα στους πολίτες και κλείσιμο ματιού στους ιδιώτες φέρνει ο «προσωπικός γιατρός» α λα Πλεύρη

 • A-
 • A+
Αυξημένη συμμετοχή έως 20% σε φάρμακα και εξετάσεις για όσους ασφαλισμένους δεν εγγραφούν εγκαίρως στον νέο θεσμό ● Πολλές και διαφορετικές ταχύτητες στις αμοιβές των γιατρών.

Τσουχτερά πρόστιμα από 1ης Οκτωβρίου στους πολίτες που δεν θα εγγραφούν στον «προσωπικό γιατρό» και αμοιβές πολύ διαφορετικών ταχυτήτων στους γιατρούς επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξειδικεύει τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ενώ οι πολίτες απειλούνται με δυσβάσταχτες χρηματικές ποινές για να λειτουργήσει με το «έτσι θέλω» το νέο σύστημα, την ίδια ώρα, αντί να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να παραμένουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρα, κλείνοντας το μάτι στους ιδιώτες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τα εισοδήματά τους.

Με αυτόν τον τρόπο, αντί να ενισχυθεί ουσιαστικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μπαίνει με βίαιο τρόπο ένας κόφτης για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Από την 1η Ιουλίου ξεκινά η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, η οποία θα μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλον επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη.

Η εγγραφή είναι υποχρεωτική για όλο τον ενήλικο πληθυσμό (σ.σ. για όσους έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος γίνεται από τους ασκούντες τη γονική μέριμνα), ενώ η επιλογή του γιατρού είναι ελεύθερη ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς καταλόγους προσωπικών ιατρών. Ολες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά ιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών ιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Το μοναδικό κίνητρο για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό που θα έχουν οι πολίτες είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από την άλλη υπάρχει μια σειρά από χρηματικά αντικίνητρα που ξεκινούν να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2022, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο προσαυξήσεων στα πρώτα πρόστιμα που ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα από 1η Οκτωβρίου 2022 όσοι δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν:

 Πρόσθετη συμμετοχή 10% στην αγορά των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
 Πρόσθετη συμμετοχή 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 όσοι πολίτες δεν έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν ακόμα 10% επιπλέον συμμετοχή σε φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια, δηλαδή συνολικά 20% καπέλο. Επίσης όσοι δεν έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό από 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα εξυπηρετούνται μόνο όταν είναι επείγοντα περιστατικά, αφού θα αποκλείονται από την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αποζημιώσεις

Οσον αφορά τις απολαβές των προσωπικών γιατρών, καθορίζονται τα εξής:

 Για τους γιατρούς του ΕΣΥ επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα, και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως: από 16 έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50-69 ετών, στα 23 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 25 ευρώ.

 Για τους ιδιώτες συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως: από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ. Από 50-69 ετών, στα 30 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 45 ευρώ.

Αναλύοντας τα παραπάνω προκύπτει πως για τους γιατρούς του ΕΣΥ η υψηλότερη επιπλέον ετήσια αμοιβή, εφόσον όμως συμπληρώσουν τους απαραίτητους εγγεγραμμένους, έχει «ταβάνι» τα 12.500 ευρώ. Αντιθέτως για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς η χαμηλότερη επιπλέον αμοιβή (αν συμπληρώσουν το πλαφόν των 2.000 εγγεγραμμένων) φτάνει τις 40.000 ευρώ ετησίως (πάνω από 3.300 ευρώ ανά μήνα) και η υψηλότερη προσεγγίζει τα 90.000 ευρώ τον χρόνο!

Τέλος, σημειώνεται πως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που υπηρετούν σε υγειονομικές μονάδες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες θα προσδιοριστεί το ύψος και ο τρόπος αποζημίωσής τους με νέα απόφαση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Ο αφανισμός του ΕΣΥ σε συνέχειες
Την ώρα που οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία απεργούν ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει να δουλεύει το «σχέδιο για το νέο ΕΣΥ» με κεντρικό στόχο την άλωση του δημόσιου χαρακτήρα...
Ο αφανισμός του ΕΣΥ σε συνέχειες
ΥΓΕΙΑ
Θέλει γιατρούς... μερικής απασχόλησης
Ο υπουργός Αθ. Πλεύρης δήλωσε πως προωθείται νομοσχέδιο που προβλέπει πρόσληψη γιατρών μερικής απασχόλησης σε νοσοκομεία της περιφέρειας και άγονες γραμμές.
Θέλει γιατρούς... μερικής απασχόλησης
ΥΓΕΙΑ
O προσωπικός γιατρός, όχημα συρρίκνωσης των παροχών Υγείας
Ο πολίτης θα μπορεί να λάβει ένα απολύτως βασικό πακέτο παροχών, ενώ θα στερείται τις απαραίτητες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, την αδιαμεσολάβητη πρόσβαση σε ειδικότητες αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.
O προσωπικός γιατρός, όχημα συρρίκνωσης των παροχών Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Πάρτι στη δημόσια Υγεία με μοναδικούς καλεσμένους τους ιδιώτες
Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου της Ν.Δ. για ένα κομμάτι του «νέου ΕΣΥ», στο οποίο κυριαρχούν οι διατάξεις που συρρικνώνουν τον δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα του και ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρόν για τον...
Πάρτι στη δημόσια Υγεία με μοναδικούς καλεσμένους τους ιδιώτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας