• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 32.3°C
  5 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 30.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.3°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.1°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 28.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 31.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 32.8°C
  3 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 29.7°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  53%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαράτσι για τους ασθενείς με το νέο ΕΣΥ του Πλεύρη

 • A-
 • A+
Απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία με τους πολίτες να πληρώνουν την αμοιβή του γιατρού και το 30% του κόστους ● Διοχέτευση «πελατείας» από τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων σε ιδιώτες ● Επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία μόνο με παραπομπή από τον «θεράποντα ιατρό» που αποκτά κομβικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Την ώρα που ο Θ. Πλεύρης αποκαλύπτει πτυχές του «νέου ΕΣΥ», που οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και σε χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους σε αυτό, η χώρα συνεχίζει να μετράει υψηλό αριθμό ανθρώπινων απωλειών, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει χθες 62 θανάτους και 18.425 νέα κρούσματα, ενώ νοσηλεύονται 356 διασωληνωμένοι βαριά νοσούντες. Η εικόνα των «σκληρών» δεικτών της επιδημίας στη χώρα μας παραμένει θλιβερή, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου της για συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Χθες, αναρτήθηκε για διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», όπου κυριαρχεί η προώθηση της συνεργασίας δημόσιου και η ιδιωτικού τομέα. «Η διαχρονική ιδεοληπτική στρέβλωση να μην αξιοποιείται ο ιδιωτικός τομέας προς όφελος των πολιτών παίρνει τέλος», επισημαίνεται και εξηγείται πως «οι ελλείψεις του ΕΣΥ καλύπτονται με ενίσχυση προσωπικού και από διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα».

Οσον αφορά τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, το ν/σ λέει πως «αναβαθμίζεται ο θεσμός τους», «προσφέροντας επιλογές στους πολίτες εντός του δημόσιου συστήματος». Ο ασθενής, βέβαια, θα επιβαρύνεται με το 30% του κόστους και επιπλέον με την αμοιβή του γιατρού, για τα οποία θα υπάρχουν τιμοκατάλογοι ανάλογα με την ιατρική πράξη, όπως συμβαίνει και στις ασφαλιστικές εταιρείες. Στα απογευματινά χειρουργεία, θα μπορεί να γίνεται χρήση και ιδιωτικής ασφάλισης, ενώ τα πρωινά χειρουργεία των νοσοκομείων, προκειμένου να απελευθερώνονται, θα διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα! Εκεί, που, όπως έχει πει ο υπουργός, οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν τίποτα...

Ο «οδικός χάρτης» του «νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης της Ν.Δ. περιλαμβάνει αναδιαρθρώσεις που αφορούν τον τρόπο ανάπτυξης, χρηματοδότησης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, τον οικογενειακό γιατρό που θα λειτουργεί ως «κόφτης» στην πρόσβαση των αρρώστων στις υπηρεσίες Υγείας, την ενίσχυση της δράσης του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα της Υγείας, είτε αυτοτελώς είτε σε Σύμπραξη με τον Δημόσιο Τομέα (ΣΔΙΤ), τους όρους δουλειάς και την «αξιολόγηση» των υγειονομικών.

Είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που καταθέτει η κυβέρνηση και ευελπιστεί να έχει ψηφιστεί μέχρι την εκπνοή του Απριλίου. Στην ΠΦΥ, προεξάρχοντα ρόλο συμβούλου υγείας θα έχει ο θεράπων ιατρός (παθολόγος ή γενικός γιατρός), στον οποίο θα δοθούν κίνητρα για την εγγραφή 1.000 έως 2.000 πολιτών (ανά γιατρό), τους οποίους και θα παρακολουθεί, θα ενημερώνει και θα τηρεί τον ψηφιακό φάκελο υγείας τους. Κάθε ιατρική πράξη του πολίτη θα επιβλέπεται από τον θεράποντα ιατρό. Ετσι, η επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα είναι δυνατή μόνο με παραπομπή του θεράποντος γιατρού (gatekeeping). Το ίδιο και η παραπομπή σε ειδικούς γιατρούς. Από τον «κόφτη» στην πρόσβαση στα νοσοκομεία εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά.

Επιπλέον, με βάση τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν υπηρεσίες και στο ΕΣΥ, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα part-time παροχής υπηρεσιών στο τοπικό νοσοκομείο, με στόχο να καλύπτονται κενά, κυρίως στην περιφέρεια. Στο σύστημα θα ενταχθούν και τα ιδιωτικά πολυϊατρεία, οι γιατροί των οποίων θα μπορούν να εγγράφουν πληθυσμό ως θεράποντες γιατροί. Επίσης, οι γιατροί που τώρα υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα μπορούν παράλληλα να γίνονται θεράποντες ιατροί, με μειωμένη όμως αποζημίωση. Ο πρώτος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι πολίτες να επιλέξουν και να εγγραφούν υποχρεωτικά στον θεράποντα γιατρό τους.

Οσον αφορά την «αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ», θα εισαχθούν ποιοτικά κριτήρια στους παρόχους που θα συμβάλλονται ανάλογα με το πόσο σύγχρονα και καινούργια είναι τα μηχανήματα που διαθέτουν, αν είναι κλινικές, αν διαθέτουν ΜΕΘ, τα στατιστικά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και των επιπλοκών κ.ο.κ. Η συμμετοχή των ασθενών θα είναι 30%.

«Πώς αισθάνεστε που μας κοροϊδεύετε;»

Αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων στο Θριάσιο προς τον υπουργό Υγείας, που εγκαινίασε χτες κεκλεισμένων των θυρών τα ανακαινισμένα χειρουργεία του νοσοκομείου

Αγωνιστική υποδοχή σε κλίμα αστυνομοκρατίας επιφύλαξε στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ο Θάνος Πλεύρης έκοψε κορδέλες στα ανακαινισμένα χειρουργεία κεκλεισμένων των θυρών, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αποκλείουν γιατρούς και νοσηλευτές από τον χώρο των εγκαινίων, μέχρι και να τους απειλούν με συλλήψεις, προκειμένου να φιμωθούν οι φωνές τους για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άρση των αναστολών.

«Πρόκειται για μια μειοψηφία που βολεύονται με την κατάσταση. Το ξέρουμε ότι θα βρούμε μπροστά μας μια οργανωμένη μειοψηφία που θέλει να κρατήσει πίσω το ΕΣΥ», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός για τους ήρωες με τις άσπρες και τις μπλε μπλούζες, που σε ένα υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας δίνουν τα τελευταία δύο χρόνια τη μάχη με την πανδημία και ταυτόχρονα με τη λοιπή νοσηρότητα. Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ που δουλεύουν διπλές βάρδιες, σερί 16ωρα, χωρίς ρεπό και άδεια, κακοπληρωμένοι, και απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και νοσηλείας.

Από την πλευρά του ο δωρητής κ. Μαρτίνος υπογράμμισε την άψογη συνεργασία με το υπουργείο, την ΥΠΕ, τη δημοτική αρχή Ελευσίνας, εκτιμώντας ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι επιτυχής και πιο οικονομική από το κράτος λόγω της ευελιξίας»...

Αν και ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να αποφύγει το σωματείο, αλλά και φορείς της περιοχής, τελικά δεν τα κατάφερε και κάτω από την πίεση των εργαζομένων επιτεύχθηκε συνάντηση. «Πώς αισθάνεστε που μας κοροϊδεύετε;» ήταν το νόημα της παρέμβασης του σωματείου, ρωτώντας μεταξύ άλλων τον Θάνο Πλεύρη πώς αισθάνεται που επισκέφθηκε το νοσοκομείο για να εγκαινιάσει χειρουργεία «που δεν θα λειτουργήσουν γιατί δεν έχετε προσλάβει νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, βοηθούς θαλάμου και αναισθησιολόγους».

Ο υπουργός φυσικά δεν απάντησε, επέμεινε στο «μέτρο» της αναστολής εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους και στην επιστροφή των εργολάβων σε βασικούς τομείς, όπως σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα. Είπε ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου το υπουργείο Υγείας θα έχει καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας και τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, ενώ για τα ΒΑΕ αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα περικοπεί το επίδομα σε όσους το λαμβάνουν στις δημόσιες μονάδες υγείας.

‼️ Χθες, τέθηκαν σε ισχύ, με ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 2 Απριλίου, οι αλλαγές στη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, η χώρα μας εναρμονίζεται πλέον με τους κανόνες της Κομισιόν κι έτσι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού επεκτείνεται στους εννέα μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης στους έξι μήνες. Μέχρι χθες, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ισχύ επτά μηνών και το πιστοποιητικό νόσησης τριών μηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι γιατροί για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ
Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί μεταξύ άλλων νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στους δρόμους οι γιατροί για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
«Σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό»
Η κυβέρνηση εστιάζει στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, ενώ το τέταρτο επιδημικό κύμα φαίνεται ότι θα μετρήσει περισσότερους θανάτους από το πρώτο και το δεύτερο μαζί.
«Σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευθεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό»
ΥΓΕΙΑ
Υγειονομική βόμβα τα ράντζα στο «Αττικόν»
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κατηγορούν την κυβέρνηση για την κοροϊδία με τις ανεκπλήρωτες εξαγγελίες ενίσχυσης του ΕΣΥ ● Βολές και προς τα ΜΜΕ που αποσιωπούν τις κινητοποιήσεις «με κυβερνητική εντολή».
Υγειονομική βόμβα τα ράντζα στο «Αττικόν»
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Ζητούμενο η μείωση της αναμονής στα χειρουργεία
Με κλειστά δεκάδες χειρουργικά τραπέζια και κρεβάτια ΜΕΘ, τραγικά μειωμένη τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων και λίστες αναμονής χειρουργείων που ξεπερνούν τον έναν χρόνο, το υπουργείο Υγείας επιχειρεί...
Ζητούμενο η μείωση της αναμονής στα χειρουργεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας