ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ Ντάνι Βέργου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα με τη διά ζώσης εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου είναι μηδενική» έλεγε ο υφυπουργός Παιδείας στις 31 Ιανουαρίου, αρνούμενος να λάβει οποιοδήποτε πρόσθετο μέτρο δημόσιας υγείας στα Πανεπιστήμια για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης εξεταζόμενων και εξεταστών στον ιό της πανδημίας. Η εξέλιξη της επιδημίας στα ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της εξεταστικής φαίνεται να διαψεύδει την επιλογή της κυβέρνησης αλλά και των πρυτανικών αρχών για υποτίμηση της δυναμικής της επιδημίας και καθησυχασμό.

Νέα έκθεση του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) των καθηγητών του ΑΠΘ Αλέξη Μπένου και Ηλία Κονδύλη κατέγραψε υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εξεταστικής περιόδου (24 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου) σε σχέση με την εβδομάδα πριν από την έναρξη της εξεταστικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά την ίδια χρονική περίοδο η διασπορά της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό παρέμενε σταθερή, ελαφρά δε αποκλιμακούμενη, επισημαίνουν. «Η πορεία δηλαδή της επιδημίας στο ΑΠΘ, λόγω του αυξημένου συγχρωτισμού σε εξεταστικές αίθουσες χωρίς πρόσβαση σε φυσικό αερισμό και τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων, ακολουθεί αντίστροφη πορεία σε σχέση με αυτήν που παρατηρείται προς ώρας στην κοινότητα» υπογραμμίζουν.

Η ομάδα του ΚΕΠΥ πάντως είχε προειδοποιήσει έγκαιρα πριν από την έναρξη της εξεταστικής για την προβληματική αυτή απόφαση της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών («Εφ.Συν.», 24/1/2022 «Εκθεση-καμπανάκι για την εξεταστική στα ΑΕΙ»).

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η ανάγκη συνδυασμού της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με όλα τα αναγκαία μέτρα δημόσιας υγείας (στρατηγική γνωστή και ως «vaccine-plus») είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τον αποτελεσματικό έλεγχο της επιδημίας και την αντιμετώπιση των κινδύνων σχετικά με την αβέβαιη μελλοντική πορεία της.