• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  5 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.4°C
  0 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.4°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 23.0°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.4°C
  1 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 20.2°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.2°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  45%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκθεση-«καμπανάκι» για την εξεταστική στα ΑΕΙ

 • A-
 • A+
Η έκθεση αναλύει την εξέλιξη της επιδημίας στο ΑΠΘ και δείχνει εκτίναξη των κρουσμάτων κατά τις γιορτές και το διάστημα αμέσως μετά.

Μια ανάσα από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια με τη φυσική παρουσία των φοιτητών, όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, νέα έκθεση του Κέντρου Ερευνας και Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) των καθηγητών του ΑΠΘ Αλέξη Μπένου και Ηλία Κονδύλη δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Τα αμφιθέατρα μπορεί να ετοιμάζονται για τη διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου του 2022. Χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα προστασίας -δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος όλων των εξεταζόμενων, δωρεάν χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας, τήρηση αποστάσεων, επαρκής φυσικός αερισμός- η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του συνωστισμού εξεταζόμενων και διδασκόντων προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης.

Η έκθεση αναλύει την εξέλιξη της επιδημίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το οποίο λόγω του μεγέθους του αποτελεί ικανό δείγμα για τη μελέτη της δυναμικής της επιδημίας στα ΑΕΙ.

Αναδεικνύει την «καθοριστική σημασία, σε συνδυασμό με την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, της αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, πόσο δε μάλλον όταν αυτοί στερούνται πρόσβασης σε συνεχή φυσικό αερισμό, γεγονός που αφορά την πλειονότητα των αμφιθεατρικών και εργαστηριακών αιθουσών στα ΑΕΙ της χώρας, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία χρησιμοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για τη μετάβασή της από και προς το Πανεπιστήμιο».

Η έκθεση δείχνει υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων το δεύτερο τριβδόμαδο λειτουργίας του ιδρύματος (1-21 Νοεμβρίου 2021), αύξηση που ακολουθεί την αντίστοιχη των κρουσμάτων στην κοινότητα. Δείχνει επίσης σχετική ύφεση και σταθεροποίηση των κρουσμάτων το τρίτο τριβδόμαδο (22 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 2021) συμβατή με την τάση εξέλιξης στον γενικό πληθυσμό και υπερεξαπλασιασμό των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών και την αμέσως μετά από αυτές εβδομάδα (26 Δεκεμβρίου 2021 έως 16 Ιανουαρίου 2022).

Η ανάγκη για τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι μεγάλη, σημειώνουν οι καθηγητές, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για μια τέτοια άσκηση αποτελούν η υψηλή προτεραιοποίηση της προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι οικονομικών ή άλλων συμφερόντων, η επάρκεια, αξιοπιστία και διαφάνεια των επιδημιολογικών δεδομένων και η ειλικρινής διάθεση για διαρκή βελτίωση της επιδημικής ετοιμότητας και υγειονομικής θωράκισης της χώρας έναντι των τρεχουσών ή μελλοντικών απειλών δημόσιας υγείας, προϋποθέσεις οι οποίες δεν μοιάζει να συντρέχουν, τουλάχιστον σε επαρκή βαθμό, στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων στην εξεταστική
Η εξέλιξη της επιδημίας στα ΑΕΙ κατά τη διάρκεια της εξεταστικής φαίνεται να διαψεύδει την επιλογή της κυβέρνησης αλλά και των πρυτανικών αρχών για υποτίμηση της δυναμικής της επιδημίας και καθησυχασμό.
Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων στην εξεταστική
ΥΓΕΙΑ
Αρνητικό ρεκόρ (20,4%) στο ποσοστό των θετικών τεστ
Ο υψηλός δείκτης θετικότητας, νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, αποδεικνύει ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ, την ώρα της κορύφωσης του δεύτερου κύματος και ένα βήμα πριν από το άνοιγμα...
Αρνητικό ρεκόρ (20,4%) στο ποσοστό των θετικών τεστ
ΥΓΕΙΑ
Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν
Η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να βάλει ανώτατη τιμή στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, αφού προηγουμένως επέτρεψε στους κλινικάρχες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των ασθενών επί εννέα ολόκληρους...
Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν
ΥΓΕΙΑ
Το 57,8% των κρουσμάτων του κορονοϊού σημειώθηκε τον Αύγουστο
Η Αττική κρατάει τα σκήπτρα. Ενδεικτικές της ανεξέλεγκτης διασποράς του ιού αλλά και της ανυπαρξίας μέριμνας για τις ιδιαίτερα ευαίσθητες κλειστές δομές είναι οι δύο επιδημικές εστίες που σημειώθηκαν το...
Το 57,8% των κρουσμάτων του κορονοϊού σημειώθηκε τον Αύγουστο
ΥΓΕΙΑ
Κάθε μέρα και χειρότερα
Αρνητικό ρεκόρ με 269 νέα κρούσματα σημειώθηκε χτες . Νέα πρωτόκολλα για την επιστροφή των εκδρομέων και το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να επεξεργαστεί τώρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Κάθε μέρα και χειρότερα
ΥΓΕΙΑ
126 τα χθεσινά κρούσματα, μεγαλώνει ο αριθμός των διασωληνωμένων
Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Χτες καταγράφηκαν 126, σε συνέχεια του προχθεσινού αριθμού των 203 καταγραμμένων κρουσμάτων, που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.
126 τα χθεσινά κρούσματα, μεγαλώνει ο αριθμός των διασωληνωμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας