• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 23.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη αλληλοσυγχαίρονται

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Self, rapid, τσάντα και κοπάνα! Ανασφαλής επιστροφή στα θρανία

 • A-
 • A+
Ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα ● Παρά την επιβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση και την αναμενόμενη κορύφωση των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση και η επιτροπή αποφάσισαν να μην αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο ενός τμήματος, που παραμένει στο 50%+1 θετικά κρούσματα, απλά να αυξηθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων παρά την έκρηξη των κρουσμάτων πολύ πριν συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό, η οποία χθες εισηγήθηκε με τη σειρά της να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.

Παρά την επιβαρημένη επιδημιολογική κατάσταση και την αναμενόμενη κορύφωση των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση και η επιτροπή (σ.σ. συνεδριάζει με... τηλεδιάσκεψη) αποφάσισαν να μην αλλάξει το πρωτόκολλο για το κλείσιμο ενός τμήματος, που παραμένει στο 50%+1 θετικά κρούσματα.

Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο είχε παρουσιαστεί και αυτό ως απόφαση της επιτροπής, όμως, όπως αποκάλυψε (KontraTV) το μέλος της, καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, επρόκειτο ξεκάθαρα για πολιτική απόφαση καθώς δεν υπάρχει καμία «επιδημιολογική λογική» σε αυτό.

Σε μια ομολογουμένως δύσκολη εξίσωση ως προς τα σχολεία, η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει -έστω και άρρητα- τη λογική της ανοσίας της αγέλης, τζογάροντας στην επικράτηση της «Ομικρον» και στην ηπιότερη συμπτωματολογία που αυτή (μέχρι στιγμής) παρουσιάζει, προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα που θα έφερνε πρόσθετο οικονομικό κόστος (συνταγογράφηση PCR, δωρεάν rapid, τηλεκπαίδευση, αραίωση τμημάτων, προσλήψεις εκπαιδευτικών, αποζημιώσεις, έλεγχοι από κλιμάκια του ΕΟΔΥ ανά συγκρότημα κ.ά.).

Τι αλλάζει

● Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Κατά την επιτροπή, μπαίνει έτσι ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Τα τεστ θα διατεθούν δωρεάν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.

● Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένων της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

● Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, εγκαταλείπεται η λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν συνολικά 3 σελφ τεστ δωρεάν εκείνες τις ημέρες.

● Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Παραμένουν

● Τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών. Οι εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν τα αποτελέσματα των τεστ στην πλατφόρμα edupass.

● Τα πρωτόκολλα για τα φροντιστήρια και τα ΑΕΙ θα συνεχίσουν ως έχουν.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στις δηλώσεις της υπογράμμισε το αυτονόητο, πως «για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία». «Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο», τόνισαν τόσο η υπουργός όσο και η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. «Εφαρμόσαμε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα διεθνώς και αυτό είχε αποτέλεσμα εντός του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον», είπε, αναφερόμενη πάντως σε μια εποχή με άλλα δεδομένα.

«Τα σελφ τεστ που διανεμήθηκαν δωρεάν αποδείχτηκαν σωτήρια καθώς εντόπισαν το 84% των κρουσμάτων, ακόμη και σε ασυμπτωματικά παιδιά στα σχολεία» πρόσθεσε η Β. Παπαευαγγέλου. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν θα βγει το ρίσκο του ανοίγματος καθώς η διαφορά πλέον με τη μετάλλαξη «Ομικρον» σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβρη είναι πως τα ράπιντ/σελφ τεστ παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένη ευαισθησία στην ανίχνευσή της.

Διχάζει

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση: «Τώρα για 1-2 εβδομάδες μάς έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις. Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, οπότε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν. [...] Οπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ, αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή».

Την οργή του διευθυντή της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος επίσης διαφωνεί με το άνοιγμα, προκάλεσε η αναφορά ότι το μοντέλο λειτουργίας στα σχολεία λειτούργησε καλά πριν από τα Χριστούγεννα: «Δεν καταλαβαίνω, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τους θανάτους; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ευχαριστημένη η επιτροπή από τα αποτελέσματα των μέτρων στα σχολεία. Τα σχολεία δεν έπαιξαν ρόλο στη διασπορά της νόσου; Θα έχουμε ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία».

Σε διαφορετική κατεύθυνση ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε (Mega) πως τα μέτρα θα διατηρήσουν την κατάσταση υπό έλεγχο καθώς βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά το αυξημένο testing. Υποστήριξε ωστόσο πως το ποσοστό για το κλείσιμο θα έπρεπε να πέσει στο 35%.

Aντιδράσεις κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία όπως τα έκλεισε. Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στην υγειονομική τραγωδία. [...] Οι αποφάσεις της θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν. [...] Επιμένουμε ότι τα σχολεία οφείλουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, κάτι που σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και διαφορετικό πρωτόκολλο από το εντελώς ανεπαρκές για την κρισιμότητα της κατάστασης που ανακοινώθηκε».

ΚΚΕ

«Από τον Σεπτέμβρη του 2020, ο εκπαιδευτικός κόσμος διεκδικεί και απαιτεί να ληφθούν μέτρα για ανοιχτά σχολεία και για την ασφαλή λειτουργία αυτών. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να υλοποιήσει τα λογικά και αυτονόητα αιτήματα, όμως δεν το έκανε γιατί τα θεωρεί “κόστος” και γιατί αντιμετωπίζει εχθρικά τη μόρφωση των παιδιών του λαού. Σε συνθήκες εκτίναξης της πανδημίας, τα σχολεία πρέπει να προστατευτούν ουσιαστικά κι αυτό δεν εξασφαλίζεται με τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του 50%+1 ούτε με κάποια σελφ τεστ παραπάνω».

MέΡΑ25

«Η κυβέρνηση αποφάσισε για άλλη μια φορά ουσιαστικά να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς καμία πραγματική υγειονομική ασφάλεια. Ούτε τα αστεία πρωτόκολλα αλλάζουν ούτε και το 50+1% για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα ούτε μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη φυσικά».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
10.000 που βρέθηκαν θετικοί χθες βρίσκονταν στις τάξεις
Η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημα πως, μέσω του ανοίγματος, η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική ● Επιφυλακτικοί οι...
10.000 που βρέθηκαν θετικοί χθες βρίσκονταν στις τάξεις
ΥΓΕΙΑ
Με self test η επιστροφή τη Δευτέρα στα σχολεία
Τρία self test πρέπει να κάνουν για την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο μαθητές και εκπαιδευτικοί, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου. Ένα την εβδομάδα από 1ης Απριλίου.
Με self test η επιστροφή τη Δευτέρα στα σχολεία
ΥΓΕΙΑ
Στο τραπέζι της Επιτροπής Ειδικών η μείωση των self test στα σχολεία
Την πρόταση της κυβέρνησης να μειωθούν από δύο σε έναν οι εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα εξετάσουν σήμερα οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας.
Στο τραπέζι της Επιτροπής Ειδικών η μείωση των self test στα σχολεία
ΥΓΕΙΑ
Παράταση στη διανομή self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς
Επιπλέον δύο μέρες πρόσθεσε το υπουργείο Παιδείας στη δυνατότητα γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την προσέλευση στις σχολικές μονάδες αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Παράταση στη διανομή self test σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας