• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 24.5°C
  1 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 23.3°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 22.1°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.1°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 24.8°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  78%

Θόδωρος Λύτρας, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ξεκάθαρες απαντήσεις Λύτρα στην προσπάθεια απαξίωσης της μελέτης

 • A-
 • A+
Περνά στην αντεπίθεση μετά τη συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της μελέτης που έχει προκαλέσει σοβαρότατους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση • Απαντάει σε Γκάγκα και Μαγιορκίνη με σειρά αναρτήσεων στο Twitter • Επιμένει μέσω της ΕΡΤ πως η μελέτη έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία από τα τέλη Μαΐου

Στην αντεπίθεση περνά ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας μετά τη συντονισμένη επιχείρηση απαξίωσης της μελέτης που έχει προκαλέσει σοβαρότατους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

Ο Θεόδωρος Λύτρας με μια σειρά βραδινών αναρτήσεών του στο Twitter δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, κυρίως στην Μίνα Γκάγκα και τον Γκίκα Μαγιοκρίνη, οι οποίοι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την επιστημονική αξία της έρευνας, αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία από χθες επιχειρεί να πετάξει το μπαλάκι στους επιστήμονες, ισχυριζόμενη ότι δεν γνώριζε για την μελέτη που συνυπογράφει ο επίκουρος καθηγητής με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Άλλωστε από την πρώτη στιγμή ο κ. Λύτρας έχει επισημάνει ότι οι υπογράφοντες τη μελέτη ενημέρωσαν ως όφειλαν τους αρμόδιους σε ανώτατο επίπεδο, ενώ το ίδιο επαναλαμβάνει και με δήλωσή του που δημοσιεύεται σε σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.».

Αναλυτικά η τοποθέτηση Λύτρα στο Twitter:

«Επειδή η προσωπική και επιστημονική μου αξιοπιστία δε μπορεί να γίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης,

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ αυτό που είπα προχθές κ δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας οτι δε πρόκειται να εμπλακώ σε παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων.Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαϊου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποπάσεις στο ανώτατο επίπεδο.

Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.

Θέλω όμως να το εξηγήσω λίγο καλύτερα.

Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – περιφέρειας.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές.

Ελάτε λίγο στη θέση μας κ σκεφτείτε αν δύο **ιατροί** που ανακαλύπτουν αυτά, είναι ποτέ δυνατό να μη κάνουν ΚΑΤΙ γι’αυτό.

Και δεδομένου οτι ούτε εγώ ούτε ο κ. Τσιόδρας έχουμε κανενός είδους εξουσία, οφείλαμε να ενημερώσουμε εκείνους που την έχουν και μπορούν να δράσουν.

Παρεμπιπτόντως, το “data for action” είναι βασική αρχή στη Δημόσια Υγεία και την επιδημιολογική επιτήρηση. Εάν ΔΕΝ είχαμε το “αυτί” εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αυτονοήτως θα κάναμε ΠΡΟ-δημοσίευση (pre-print) της μελέτης μας, ώστε να γίνει αμέσως κοινό κτήμα όλων, με την ελπίδα κάποιος να τη δει και να την αξιοποιήσει.

Όμως το “αυτί” τους το έχουμε, όπως όλοι αντιλαμβάνονται. Συνεπώς, αφού ενημερώσαμε άμεσα και επανειλημμένα όσους μπορούσαν να κάνουν κάτι για το ΕΣΥ, οφείλαμε ακολούθως να ενημερώσουμε και τον κόσμο.

Αυτό γίνεται μέσα από τη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό. Σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς μεσολαβεί το λεγόμενο “peer review”, (=αξιολόγηση από τρίτους, ανεξάρτητους επιστήμονες) που όμως εξασφαλίζει μεγαλύτερη εγκυρότητα/βαρύτητα στη μελέτη έναντι ενός απλού pre-print που μπορεί να γράψει κάθε σχετικός ή άσχετος (κ του οποίου μόνο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα).

Επιλέξαμε λοιπόν να μη πάμε σε pre-print, αλλά απευθείας σε δημοσίευση σε αξιόλογο peer-reviewed περιοδικό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, κι έχοντας πρώτα ενημερώσει αυτούς που έπρεπε.

Δηλαδή δε κρύψαμε το παραμικρό, και δράσαμε με επιστημονικά υπεύθυνο και ηθικό τρόπο (πράγμα που ήδη μας έχει αναγνωριστεί…). Σε καμία περίπτωση δε θέλαμε να εμπλακούμε σε κομματικές αντιπαραθέσεις που απεχθανόμαστε — κι αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της ανακοίνωσης του Σωτήρη Τσιόδρα: η καταλαγή των παθών κ εστίαση στην ουσία της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κακώς κάποιοι στέκονται στη λέξη “παλαιότερη” Αντιθέτως **και οι δυό μας χαιρόμαστε** που η μελέτη μας ανέδειξε στη δημόσια συζήτηση την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Η οποία ουδόλως αντιμάχεται ή υποκαθιστά τον εμβολιασμό».

Η μελέτη έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία από τα τέλη Μαΐου

Ο επίκουρος καθηγητής μίλησε σήμερα το πρωί και σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, όπου υπογράμμισε ότι η μελέτη αυτή έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία από τα τέλη Μαΐου.

Ο Θεόδωρος Λύτρας σημείωσε χαρακτηριστικά «μια έρευνα που μεταφράζεται στη δημόσια υγεία οφείλουμε οι επιστήμονες να να την κοινοποιήσουμε σε αυτούς που μπορούν να πάρουν αποφάσεις. Έχοντας κάνει αυτό τη στείλαμε για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό», ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε «πρώτα την κοινοποιήσαμε πριν την υποβάλαμε προς δημοσίευση στο περιοδικό. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι τόσο εγώ όσο και ο κ. Τσιόδρας έχουμε το αυτί της ηγεσίας, εάν δεν είχαμε τρόπο να ειδοποιήσουμε την πολιτική ηγεσία θα είχαμε κάνει αυτό που λέγαμε προδημοσίευση ώστε σε λίγες ημέρες να ήταν κοινό κτήμα όλων».

Υπογράμμισε ότι η κοινοποίηση της μελέτης προς κάθε αρμόδιο έγινε στο τέλος Μαΐου, ενώ συμφώνησε με τον Σωτήρη Τσιόδρα στα της πολιτικής αντιπαράθεσης, λέγοντας «ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας ως επιστήμονες, δεν έχουμε λόγο να εμπλακούμε στην πολιτική αντιπαράθεση».

Απαντώντας ξανά στις δηλώσεις απαξίωσης επισήμανε «εάν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχουν αδυναμίες στέλνει επιστολή στο περιοδικό και στη συνέχεια απαντάμε και εμείς. Δε νιώθω προσβεβλημένος, σαν επιστήμονας καλωσορίζω την όποια κριτική, τη θεωρώ καλόπιστη και περιμένουμε με τον κ. Τσιόδρα να απαντήσουμε επιστημονικά».

Τέλος, σχετικά με το θέμα της αυξημένης θνητότητας 87% για διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ ο Θ. Λύτρας τόνισε «εμείς διαπιστώσαμε μια στατιστική συσχέτιση. Αυτή (σ.σ. η αυξημένη θνητότητα) μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες: ο ένας είναι η διαφορά περίθαλψης που λαμβάνει κάποιος εντός και εκτός ΜΕΘ, ο δεύτερος είναι η διαλογή ασθενών που επίσης αυτονόητα και σωστά γίνεται από τους κλινικούς ιατρούς. Αν κάποιος έχει απελπιστική πρόγνωση και δεν αναμένεται να ωφεληθεί δεν μπαίνει στη ΜΕΘ. Αυτοί οι παράγοντες εξηγούν το 87% της θνητότητας. Η έρευνά μας δεν απαντά στο πόσο βαρύνει ο ένας και πόσο βαρύνει ο άλλος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το Μαξίμου προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη που... δεν γνώριζε
Παγιδευμένοι στα επικοινωνιακά τρικ ● Ανεπανόρθωτο πλήγμα μετά την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα ● Μετακυλίουν τις ευθύνες ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Μαξίμου προσπαθεί να απαξιώσει τη μελέτη που... δεν γνώριζε
ΥΓΕΙΑ
«Αν δεν είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους θα ήμασταν υπόλογοι»
Κάθετος ο Θεόδωρος Λύτρας ότι η μελέτη που συνυπογράφει με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν σε γνώση του Μαξίμου ● Μετά από ασφυκτικές πιέσεις ο καθηγητής Τσιόδρας απέστειλε μια...
«Αν δεν είχαμε ενημερώσει τους αρμόδιους θα ήμασταν υπόλογοι»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαγραφή Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έθεσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το επεισόδιο στη Βουλή, στη διάρκεια του οποίου αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της...
Διαγραφή Παναγιώτη Κουρουμπλή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένει να ζητά απαντήσεις για τις ΜΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ
Να πράξει το αυτονόητο και να πάψει να κρύβεται πίσω από τις χυδαιότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου καλεί τον πρωθυπουργό με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος,...
Επιμένει να ζητά απαντήσεις για τις ΜΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Το Μαξίμου τώρα ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε
Επιχείρηση να βγει «λάδι» ο πρωθυπουργός παρά την αποκαλυπτική μελέτη. Προκλητικές δηλώσεις Οικονόμου και αμήχανη ανακοίνωση Τσιόδρα.
Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα: Το Μαξίμου τώρα ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας