ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ντάνι Βέργου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διολίσθησε η κυβέρνηση στην επικίνδυνη στρατηγική του μετριασμού της επιδημίας αντί της εξάλειψης και του ελέγχου και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματά της: οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 700 (704 χθες) και οι θάνατοι κρατιούνται ψηλά (91 το τελευταίο 24ωρο). Αφέθηκε η διασπορά της επιδημίας ανεξέλεγκτη στη χώρα (6.260 γνωστά κρούσματα χθες) με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται μόνο στη θεραπευτική αντιμετώπιση των υγειονομικών της επιπτώσεων σε ένα ΕΣΥ που κρασάρει. Τα εμβολιαστικά κενά –με μόλις το 63,3% του πληθυσμού της χώρας εμβολιασμένο–, η μη στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις και ΜΕΘ, η μη εφαρμογή μέτρων στους χώρους μεγάλης διασποράς, η μη άμεση αντιμετώπιση των εξάρσεων όταν και όπου αυτές εμφανίζονται, δεν συγχωρούν.

Ολα αυτά σε συνδυασμό με την ανάδυση νέων στελεχών του SARS-CoV-2 λόγω των τεράστιων ανισοτήτων της εμβολιαστική κάλυψης των πληθυσμών παγκοσμίως και της σχετικής μείωσης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου προμηνύουν έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.

Με σπασμένα φρένα τρέχει η διασπορά

Η καταγραφή στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του στελέχους «Ο» στην Κρήτη ήταν η χθεσινή είδηση της ημέρας. «Eχουν τηρηθεί όλα τα πρωτοκόλλα καραντίνας και έχει γίνει απόλυτη ιχνηλάτηση», διεμήνυσε από τηλεοράσεως ο υπουργός Υγείας, ενώ εξειδίκευε τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τα όσα είχε πει ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο για τον εμβολιαστικό εξαναγκασμό και τα σελφ τεστ ενόψει των εορτών:

● Οι άνω των 60 ετών θα πρέπει ώς τις 16 Ιανουαρίου να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση εμβολιασμού, αλλιώς θα λαμβάνουν μηνιαίως διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Το μέτρο επεκτείνεται και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Ειδικές Επιτροπές που θα συσταθούν και για τις οποίες θα ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουν αιτήσεις οι οποίες δικαιολογούν άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

● Θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες πριν από τις γιορτές (6-11 Δεκεμβρίου) και ένα μετά (τις 3 Ιανουαρίου).

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες να δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι ανήλικοι θα εισέρχονται με self test 24ώρου. Επιπλέον, μετά από πρόταση της Επιτροπής και με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, προκειμένου να δοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται μοριακός έλεγχος (PCR).

Δηλαδή, όταν κάποιος είναι θετικός είτε με self test είτε με rapid, θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορέσει να πάρει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. H Eθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τη σειρά της αποφάσισε να ανοίξει τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 5-11 ετών, με προτεραιότητα στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα και ανοσοκαταστολή.

Μαύρο σκηνικό

Η εικόνα στη χώρα με την πανδημία παραμείνει μαύρη, παρά τις κορόνες της κυβέρνησης ότι τα τιμωρητικά μέτρα που ανακοίνωσε έφεραν αύξηση στους εμβολιασμούς: κλείστηκαν 25.000 ραντεβού, μένουν 493.930 άτομα να πειστούν να προσέλθουν στον αναγκαίο εμβολιασμό τους. Οι διαγνώσεις σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα –6.300 μ.ό. ανά ημέρα– ωστόσο συνεχίζει να αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων (8% και 4% αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης).

Οι νέες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από 500, νοσηλεύονται συνολικά 4.850 ασθενείς, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 50.000. «Η διασπορά με την παραλλαγή Δέλτα είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σημερα» κατέληξαν.

Μετά την εξωφρενική δήλωση του πρωθυπουργού προχθές από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τους ασθενείς στις ΜΕΘ, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν βαριά νοσούντες διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ακόμα και σε απλές κλίνες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ομολόγησε με τη σειρά της ότι υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους. Εκανε λόγο για «εξαιρετικές» μονάδες, που όμως δεν είναι ΜΕΘ, αποφεύγοντας να δώσει τον ακριβή αριθμό των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ: «Ο αριθμός αλλάζει συνεχώς. Και να σας δώσω ένα στοιχείο, σε λίγες ώρες θα αλλάξει» είπε εν πλήρη αμηχανία.