• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.2°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.9°C / 29.9°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.8°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 27.6°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  3 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.0°C / 27.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  3 BF
  22%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.1°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  3 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.5°C / 28.9°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  39%

Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης προειδοποιούν με παραιτήσεις

 • A-
 • A+
Επιστολή-καταπέλτης των 18 ειδικών γιατρών του νοσοκομείου περιγράφει τη σωματική και ψυχική τους εξουθένωση, καθώς λειτουργούν κάτω από απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους. ● Συνεχίζονται οι εκτός ορίων εφημερίες σε όλα τα θεραπευτήρια.

Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία, συνέπεια της σαρωτικής επέλασης της πανδημίας σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης και με την οργή για την εγκατάλειψη να μεγαλώνει, αρθρώνουν μια κατάσταση η οποία είναι πολύ χειρότερη ήδη από τη χειρότερη μέρα τους περσινού «μαύρου Νοέμβρη».

Κι αν χθες η «Εφ.Συν.» δημοσίευε την επιστολή απόγνωσης και διαμαρτυρίας της περασμένης εβδομάδας του συνόλου των γιατρών στις Παθολογικές Κλινικές του «Ιπποκράτειου» (18 ειδικοί γιατροί) -«το χειρότερο είναι ότι ο περσινός Νοέμβριος μοιάζει με περίπατο στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται»-, χθες το βράδυ οι ίδιοι γιατροί έστειλαν νέα επιστολή, απειλώντας πλέον ευθέως με παραίτηση!

Είναι προφανές ότι οι γιατροί περίμεναν να δουν τις αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας μετά την ανεξέλεγκτη εφημερία της Κυριακής που πλημμύρισε τις κλινικές, αλλά και μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε όμως σαν καμπανάκι από την κυβέρνηση, που έδειξε ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να ακούσει τίποτα, γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κυβερνητική αποτυχία.

Η επιστολή-καταπέλτης των 18 ειδικών γιατρών του «Ιπποκράτειου» με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου απευθύνεται στη διοίκηση του νοσοκομείου, τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου όσο και στον διευθυντή του Επιστημονικού Συμβουλίου:

«Σε συνέχεια του με αριθμό πρωτοκόλλου 49850/3.11.21 εγγράφου, που μεταξύ των άλλων σάς ενημερώνει για την ελλιπέστατη στελέχωση των κλινικών Covid και την επισφαλή λειτουργία τους και ως επακόλουθο της απουσίας ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας από μέρους σας, παρά το γεγονός ότι στη χθεσινή εφημερία αναπτύχθηκε τρίτη πτέρυγα Covid ως αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των εισαγωγών, επανερχόμαστε για να σας ζητήσουμε να λάβετε εντός της ημέρα τις απαραίτητες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν:

1 Την ομαλή πρωινή λειτουργία των κλινικών για την επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης και διακίνησης των ασθενών (στελέχωση με επαρκή αριθμό ειδικών και ειδικευόμενων καθώς και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές, διοικητική υποστήριξη και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό).

2 Την ασφαλή εφημέρευση, που κατ’ ελάχιστον απαιτεί την παρουσία ενός ειδικού, ενός ειδικευόμενου παθολογικής ειδικότητας και ενός βοηθητικού ειδικευόμενου ανά πτέρυγα.

Εχουμε εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά και δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κάτω από απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας τόσο για τους ασθενείς όσο και για εμάς τους ίδιους. Αν δεν λάβετε άμεσα αποφάσεις, θεωρούμε ότι μας εξωθείτε σε παραίτηση».

Η τελευταία δραματική παράγραφος δυστυχώς δεν αποτυπώνει την εξουθένωση των γιατρών μόνο του «Ιπποκράτειου» καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε όλα τα νοσοκομεία. Δεν υπήρξε γιατρός ή μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού με το οποίο να μίλησε χθες η «Εφ.Συν.» και να διατηρούσε την ψυχραιμία του. Το χειρότερο είναι ότι αυτό δεν φαίνεται πια παράξενο καθώς στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» η εφημερία έκλεινε χθες με 46 εισαγωγές ασθενών και τέσσερις ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μόνο ως παράξενη ή σοκαριστική δεν ακούστηκε η ομολογία του εντατικολόγου στο «Παπανικολάου», Ευάγγελου Καϊμακάμη, ο οποίος σε δηλώσεις του στο MEGA είπε ότι «στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι πάνω από 100%. Ηδη γίνεται επιλογή ασθενών. Ηδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι», σημειώνοντας πως «έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420-470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο».

Είναι προφανές ότι η κατάσταση δεν αφορά μόνο περιστατικά Covid, πρόβλημα υπάρχει και στην εξυπηρέτηση των non Covid περιστατικών, πολλοί ισχυρίζονται ότι είμαστε μια-δυο μέρες μακριά από αναστολή τακτικών ιατρείων και μετατροπή ολόκληρων νοσοκομείων ξανά σε μονοθεματικά, σχεδιασμός που εφαρμόστηκε πέρυσι, αλλά άγνωστο πόσο αποτελεσματικός θα είναι και φέτος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν πολύ σοβαρές εξελίξεις και σε επίπεδο αντιδράσεων των υγειονομικών σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Επιστράτευσαν γιατρούς άλλων νοσοκομείων, ακόμη και ανεμβολίαστους
Ηταν πολλά τα περιστατικά που αποδεικνύουν την προχειρότητα της επιστράτευσης ή την επικοινωνιακή εκμετάλλευση που επιχείρησε το υπουργείο Υγείας διαλέγοντας ονόματα στην τύχη.
Επιστράτευσαν γιατρούς άλλων νοσοκομείων, ακόμη και ανεμβολίαστους
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
«Εφημερία σημαίνει 26 ώρες συνεχούς εργασίας»
«Βιώνουμε το απόλυτο burnout» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη λήξη άλλης μιας εξαντλητικής εφημερίας, διαπιστώνοντας επιδεικτική αδιαφορία από την...
«Εφημερία σημαίνει 26 ώρες συνεχούς εργασίας»
ΥΓΕΙΑ
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
Σε απόγνωση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη ● Γεμάτες οι ΜΕΘ και οι μετακινήσεις των εντατικολόγων από την Αθήνα σταγόνα στον ωκεανό ● Σοβαρή έλλειψη γιατρών, ενώ και οι νοσηλευτές δεν ανταποκρίνονται στις...
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας