• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 18.2°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.7°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 15.7°C
  4 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 17.5°C
  5 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 19.6°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.6°C
  5 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 13.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  18°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 18.4°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.0°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  95%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές

 • A-
 • A+
Ο εμβολιασμός λειτουργεί ως κρησάρα, εξοντώνει τη συντριπτική πλειονότητα των ιών, αλλά κάποιοι μπορεί να διαφύγουν.

H παγκόσμια ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι κρίσιμη για τον τερματισμό της πανδημίας COVID-19. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε πολλά εμβόλια να αποδεικνύονται αποτελεσματικά και να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες.

Τα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια είναι ένα πλεονέκτημα που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού - ανθρωπότητας εναντίον SARS-CoV-2. Για το άμεσο μέλλον, όμως, πρέπει όλοι -εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι- να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας, να εξασφαλίζουμε καλό εξαερισμό σε εσωτερικούς χώρους, να κρατάμε αποστάσεις και να αποφεύγουμε τα πλήθη.

Ο φόβος των μεταλλάξεων

Γιατί χρειάζεται τόσο μεγάλη προσοχή και εγρήγορση, μεσούσης της εμβολιαστικής διαδικασίας; «Αν προκύψει κάποιο στέλεχος ανθεκτικό, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει από τους εμβολιασμένους», εξηγεί ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), που εποπτεύει το εθνικό δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης του κορονοϊού στη χώρα. «Ο ιός από μόνος του δημιουργεί τυχαίες μεταλλάξεις. Ο εμβολιασμός λειτουργεί ως κρησάρα, εξοντώνει τη συντριπτική πλειονότητα των ιών, αλλά κάποιοι μπορεί να διαφύγουν».

Ετσι, «ειδικά μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Να μη δώσουμε την ευκαιρία να επιλεχθεί κάποιο στέλεχος που ανθίσταται. Οσο περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν για να δημιουργηθούν μεταλλάξεις και όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός των μεταλλάξεων τόσο αυξάνεται η πιθανότητα κάποια από αυτές να είναι αυτή που δεν θέλουμε».

Ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν;

Οι άνω των 60 ετών που είναι πλέον ευάλωτοι στην Сovid-19. Η Covid-19 κάνει μία σαφή ηλικιακή διάκριση όσον αφορά τη θνητότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από το 95% των θανάτων παγκοσμίως σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς (50%) συνολικά θανάτους αφορούσαν άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Οκτώ στους 10 θανάτους συμβαίνουν σε άτομα με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και ειδικά σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο, υπέρταση και διαβήτη, όπως και μια σειρά άλλων χρόνιων παθήσεων που αφορούν στην πλειονότητά τους άτομα 60 ετών και άνω. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τους σχεδόν 13.000 θανάτους που έχουν καταγραφεί, το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Περισσότεροι δε από 8 στους 10 θανάτους (83,7%) που σημειώθηκαν από Covid-19 στη χώρα αφορούν τους άνω των 65 ετών.

Η διάκριση λειτούργησε σαν οδηγός για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών από τις εθνικές επιτροπές εμβολιασμών. Τι δείχνουν επιλεγμένες μελέτες από διάφορες χώρες; Η ηλικία των 80 ετών και πάνω, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Μαρία Θεοδωρίδου, ανεξάρτητα από άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου όπως άλλα νοσήματα, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες (20 περίπου στην ηλικία 80+, 6,1 στην ηλικία 70-79). Το ανδρικό φύλο που και σε αυτό το λοιμώδες νόσημα φαίνεται ότι είναι ασθενές. Οι άνθρωποι με άλλα νοσήματα, με πρώτη τη μεταμόσχευση οργάνων.

Ετσι, η πρώτη φάση του εμβολιασμού ήταν κοινή για όλες τις χώρες. Αφορούσε τους άνω των 60 ετών -ξεκινώντας από τους 85+ και κατεβαίνοντας ανά πενταετία-, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (κατηγορίας Α) και τους υγειονομικούς, το προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης.

Η δεύτερη φάση αφορούσε τα άτομα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα (κατηγορίας Β), ενώ η τρίτη φάση τα υγιή άτομα 18-59 ετών. Πρόσφατα δε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη χορήγηση των εμβολίων mRNA, καθώς αυτά έχουν δοκιμαστεί στις μικρότερες ηλικίες, στους εφήβους 15-17 ετών.

Προτεραιοποίηση ομάδων εμβολιασμού

Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Ατομα >60 ετών και άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
 Ατομα 18-60 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Σε τελική φάση, στόχος είναι να εμβολιαστεί όλος ο ενήλικος πληθυσμός

Μην ξεχνάτε τα άλλα εμβόλια

Η σημασία του εμβολιασμού στην εξάλειψη απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων

Κάθε χρόνο, 2-3 εκατομμύρια θάνατοι σε όλη την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ακόμα, εκτιμάται ότι 1,5 εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως μπορούν να αποφευχθούν, εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη.

Συστάσεις Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Εγκαιρος και πλήρης εμβολιασμός όλων των ηλικιακών ομάδων με τα προτεινόμενα από τα εθνικά προγράμματα εμβόλια.
Αμεση συμπλήρωση των εμβολίων που καθυστέρησαν να χορηγηθούν.
Εκτός των παιδιών και των εφήβων, απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων και των εγκύων, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Γιατί πρέπει να εμβολιάζουμε τα παιδιά μας;

1. Ιδιον όφελος. Για να μην αρρωστήσουν τα παιδιά μας.
2. Κοινό καλό - συλλογική ανοσία. Οσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται σε μια ορισμένη κοινότητα, τόσο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί.
3. Προστασία ευπαθών ατόμων. Οσο η νόσος δεν μπορεί να εξαπλωθεί, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να νοσήσουν οι έγκυοι και τα έμβρυά τους, οι ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα, οι καρδιοπαθείς, οι υπερήλικοι, οι καρκινοπαθείς υπό ανοσοκαταστολή.

Συλλογική ανοσία

Οταν εγώ και σχεδόν όλοι στην κοινότητά μου είμαστε άνοσοι σε μια μεταδοτική ασθένεια, δεν μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα. Μαζί αποτρέπουμε τον ιό ή το βακτήριο να φτάσει σε όλους όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν εναντίον του, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μωρών για να εμβολιαστούν, των ατόμων με παθήσεις υγείας ή των ατόμων που υποβάλλονται σε θεραπείες, οι οποίες αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Διαβάστε ακόμα:

Ο εμβολιασμός είναι το αδιάβροχο του Ευάγγελου Φραγκούλη
Αποσυμπίεση, χαλάρωση αλλά όχι και... ανεμελιά του Δημήτρη Ρίχτερ
Ταξιδεύοντας με το μωρό της Ειρήνης Παρασκευά
Οι παγίδες στην εξοχή του Κώστα Ι. Νταλούκα
Διακοπές με σοφία και σύνεση του Γιώργου Γουδέβενου
Μυοσκελετικοί κίνδυνοι και προφυλάξεις του Γιώργου Γουδέβενου
Η θάλασσα θεραπεύει αλλά κρύβει και παγίδες του Γιώργου Γουδέβενου
Τονωτική ένεση στην ψυχική μας υγεία της Αλεξάνδρας Καππάτου
Προφυλαχθείτε του Ευριπίδη Μπιλιράκη
Επιστημονικές εξελίξεις στη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία
Aνίχνευση καρκίνου της Ντάνι Βέργου
Δρεπανοκυτταρική νόσος της Δέσποινας Παντελίδου
Η θεραπεία του καρκίνου - Οι θεραπευτικές επιλογές των ασθενών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Οργή για Εξαδάκτυλο
Την απαράδεκτη πρόταση «να πληρώνουν μέρος της νοσηλείας τους οι ανεμβολίαστοι» κατέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ● Εντονη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών
Οργή για Εξαδάκτυλο
ΥΓΕΙΑ
Συνένοχους στον «φόνο» δεν θα μας έχετε
Η αδράνεια της κυβέρνησης κοστίζει ζωές από περιστατικά Covid και μη, αφού και τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπορούν να περιθάλψουν.
Συνένοχους στον «φόνο» δεν θα μας έχετε
ΥΓΕΙΑ
Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στα 47.000 ενεργά κρούσματα
Η δημιουργία στα νοσοκομεία της επικράτειας, εκ των ενόντων, κλινών που ονομάστηκαν ΜΕΘ, ενώ δεν πληρούν τις πραγματικές προδιαγραφές, έχουν αποτέλεσμα να αυξάνεται η θνητότητα.
Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης στα 47.000 ενεργά κρούσματα
ΥΓΕΙΑ
Επιλεκτική τύφλωση της κυβέρνησης, ενώ ο κορονοϊός θερίζει
Η κυβέρνηση συνεχίζει να αδιαφορεί προκλητικά στις καμπάνες και στα κελεύσματα των επιστημόνων και των μαχητών της Υγείας, ενώ νέο ρεκόρ σημειώθηκε χθες με 8.613 κρούσματα.
Επιλεκτική τύφλωση της κυβέρνησης, ενώ ο κορονοϊός θερίζει
ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού
Καμπανάκι για την εμφάνιση σοβαρής μορφής γρίπης που μπορεί να πυροδοτήσει την επιβαρημένη κατάσταση, καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί της πανδημίας σε μια ανοχύρωτη εμβολιαστικά χώρα
Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα
Ενα στα τρία κρούσματα κορονοϊού είναι σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών, τα οποία αυξάνονται αν τα παιδιά ζουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Στο 90% η πληρότητα των ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας