• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.1°C / 31.8°C
  5 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.2°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 34.3°C
  2 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.5°C / 30.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  5 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 28.7°C
  0 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  6 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 31.0°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 32.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.7°C / 31.0°C
  4 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 28.7°C
  3 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οποιος μπήκε... δεν βγήκε

 • A-
 • A+
Θνησιμότητα 100% καταγράφει τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες καταγγελίες, η ΜΕΘ στο Αγρίνιο ● Στον διοικητή ρίχνουν τις ευθύνες το υπουργείο και η ΥΠΕ, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα που δεν ελήφθησαν και ενέργειες που δεν έγιναν και οδηγηθήκαμε σε αυτό το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ.

Στο Αγρίνιο, όποιος μπαίνει στη ΜΕΘ-Covid-19 πεθαίνει. Ανατριχιαστική είναι η εικόνα που αναδεικνύεται από τις επιβεβαιωμένες καταγγελίες για θνησιμότητα 100% ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου τους τελευταίους μήνες. Αν και το ποσοστό διαψεύδεται από τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ακριβές νούμερο, σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» η πληροφορία είναι ακριβής καθώς στο συγκεκριμένο νοσοκομείο 40 άνθρωποι που μπήκαν σε ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους, με την εξαίρεση ενός περιστατικού, που όμως μετά το εξιτήριο, ύστερα από λίγο κατέληξε.

Μπορεί το υπουργείο Υγείας και η ΥΠΕ να επιχειρούν να μεταθέσουν από χθες όλο το βάρος των ευθυνών στον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου για το παγκόσμιο αρνητικό αυτό ρεκόρ, ωστόσο οι πολιτικές ευθύνες αποδεικνύονται τεράστιες, ενώ μια σειρά επιχειρησιακών παραγόντων φαίνεται πως δεν έπραξαν τα δέοντα για να μετριαστεί έστω το κακό, παρότι τα καμπανάκια κινδύνου είχαν ηχήσει τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο.

Στις 10 Φεβρουαρίου στην τοπική ιστοσελίδα agriniotimes.gr δημοσιεύεται η είδηση πως στο Νοσοκομείο Αγρινίου από την αρχή της πανδημίας είχαν εισέλθει στις ΜΕΘ (έχει 5 κρεβάτια συνολικά) 12 βαριά ασθενείς από κορονοϊό, εκ των οποίων 11 κατέληξαν μέσα στη μονάδα και ένας στο σπίτι του κάποιες ώρες μετά το εξιτήριο.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ, το πρόβλημα αναδείχθηκε την... «Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από τον διοικητή του Γ.Ν. Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η διοίκηση του νοσοκομείου». Ερώτημα πρώτο: Πώς είναι δυνατόν να επικαλείται η ΥΠΕ άγνοια όταν είναι δεδομένο πως οι κλίνες ΜΕΘ, η πληρότητα και τα εξιτήρια δηλώνονται μεταξύ άλλων στοιχείων στο ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ; Ερώτημα δεύτερο: Πώς εξηγεί το υπουργείο Υγείας το γεγονός ότι, ενώ το νοσοκομείο είχε ζητήσει την πλήρωση μιας θέσης επιμελητή Α’ εντατικολόγου, το αίτημα όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά μετατράπηκε η θέση σε επιμελητή Β’, με αποτέλεσμα τις επόμενες μέρες να αναμένεται στην κλινική ΜΕΘ ανειδίκευτος γιατρός, μια καρδιολόγος από τη διπλανή καρδιολογική κλινική, η θέση της οποίας μάλιστα δεν αναπληρώνεται; Ερώτημα τρίτο, επίσης αναπάντητο: Πώς δικαιολογεί το υπουργείο το πολύ υψηλό (συγκριτικά με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας) ποσοστό θνητότητας σε ΜΕΘ που είχε το συγκεκριμένο νοσοκομείο και πριν από τον κορονοϊό;

Η ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει το υψηλό ποσοστό θνητότητας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, ισχυριζόμενη πως «σε καμία περίπτωση δεν είναι 100%». Σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, από τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Τσιώλη (σ.σ.: επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης) ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: «Γιατί το Γ.Ν. Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-Covid, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του υπουργείου Υγείας; Εθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου; Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας; Ο διοικητής του νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ».

Αυτό που δεν επισημαίνεται, ωστόσο, είναι γιατί -εκτός φυσικά από τον διοικητή του νοσοκομείου- το ίδιο το Επιστημονικό Συμβούλιο, ως όφειλε, δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Επιπλέον, γιατί άραγε τα επίσης διορισμένα (όπως και της ΥΠΕ) από την κυβέρνηση μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου αλλά και η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έθεσαν το θέμα; Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως ούτε το σωματείο εργαζομένων τόσους μήνες τοποθετήθηκε σχετικά και ενώ ο κόσμος πέθαινε. Την ίδια ώρα, επί μήνες την κλινική Covid του νοσοκομείου «έτρεχε», με επιτυχία όπως δείχνουν τα εξιτήρια, ιδιώτης παθολόγος, ο οποίος υπηρετούσε παλαιότερα σε ΜΕΘ, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Νοεμβρίου, προσελήφθη με τις συμβάσεις Κικίλια, οργάνωσε την κλινική, η σύμβασή του ολοκληρώθηκε, αυτός έφυγε και σήμερα παραμένει απλήρωτος.

Η κατάσταση όμως είναι ακόμα χειρότερη. Οπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Τα παράδοξα του Νοσοκομείου Αγρινίου», 21.9.2020), το συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς Covid-19 παρέμενε επί μήνες χωρίς μοριακούς αναλυτές και ενώ είχε απορριφθεί η δωρεά της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας που θα χρηματοδοτούσε την αγορά μοριακού αναλυτή ανίχνευσης κορονοϊού και ενός σημαντικού αριθμού τεστ για το νοσοκομείο, με τη διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και τον πρόεδρο της Ενωσης νοσοκομειακών γιατρών του νομού να αλληλοκατηγορούνται επί βδομάδες μάταια.

Πίσω στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας χθες σχεδόν πανηγύριζε στην καθιερωμένη ενημέρωση για το 27% των πλήρως εμβολιασμένων στα νησιά, τονίζοντας ότι είναι υψηλότερο από το 20,39% που αποτελεί το αντίστοιχο ποσοστό για όλη την επικράτεια. Μόλις πριν από τρεις μέρες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωνε ότι είναι χαμηλή η ανταπόκριση για τους εμβολιασμούς σε πέντε τουριστικά νησιά: Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο.

Τέλος, μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνουν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε χθες 505 λιγότερα κρούσματα (1.381 συνολικά), μείωση θανάτων (23 από 27 προχθές), σταθεροποίηση της θετικότητας στο 3,05% και ελάχιστη αύξηση των διασωληνώσεων (486 από 482 προχθές).


● Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της πλατφόρμας της ηλικιακής ομάδας 18-29 για όλα τα εμβόλια θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Η κατηγορία αυτή θα σπάσει σε δύο μέρη και θα προηγηθούν όσοι είναι 25-29 ετών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τον ξήλωσαν τώρα, ενώ γνώριζαν εδώ και μήνες
Την ανεπάρκειά της να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία έδειξε ακόμα μια φορά η κυβέρνηση μετά και την εξαναγκασμένη παραίτηση -κατόπιν εορτής- το Σάββατο του διοικητή του Νοσοκομείου του Αγρινίου.
Τον ξήλωσαν τώρα, ενώ γνώριζαν εδώ και μήνες
ΥΓΕΙΑ
Κοντά στους 100 ξανά οι διασωληνωμένοι
Αυξάνεται για άλλη μια φορά η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς ανοδική παραμένει η πορεία των διασωληνωμένων ασθενών •Περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην Αττική σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ. • Σχεδόν το 1/5 των τεστ...
Κοντά στους 100 ξανά οι διασωληνωμένοι
ΥΓΕΙΑ
Σταθερά πάνω από 10.000 τα νέα κρούσματα κορονοϊού
Απογειωμένες παραμένουν οι λοιμώξεις Covid-19, την ώρα που ένα ακόμη πανδημικό κύμα κάνει την εμφάνισή του φέτος το καλοκαίρι. 9 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 94.
Σταθερά πάνω από 10.000 τα νέα κρούσματα κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας