Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας στη χώρα μας καλείται να εξετάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπό το βάρος του νέου αρνητικού ρεκόρ διασωληνώσεων και την ασφυκτική πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Το αλαλούμ που προκλήθηκε από τις πρόωρες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα και η άρον-άρον αναστολή του ανοίγματος των καταστημάτων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο που αναμένει με αγωνία τις νεότερες αποφάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα κληθεί, αφού εκτιμήσει τα νέα δεδομένα, να κάνει τις εισηγήσεις της για τις τρεις περιοχές που δεν επετράπη το λιανεμπόριο.
Ένα ακόμα ζήτημα που πιθανότατα θα πέσει στο τραπέζι των ειδικών είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με οχήματα και τις καθημερινές. Μέχρι και σήμερα, οι μετακινήσεις εκτός δήμου με όχημα επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα με αποστολή SMS 6 στο 13033.
Επιτροπή Εμβολιασμών
Στο μεταξύ, με τις αναπροσαρμογές στις εμβολιαστικές εκστρατείες διαφόρων χωρών να συνεχίζονται εξαιτίας των περιορισμών που τίθενται σε ηλικιακές ομάδες που θα λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, η Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας θα προχωρήσει στις δικές της εισηγήσεις που όμως δεν αναμένεται να φέρουν σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Θυμίζουμε ότι προχθές ο EMA παραδέχτηκε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.
Έκτοτε κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της νόσου covid-19.
► Αναλυτικά οι χώρες που έχουν περιορίσει τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου μέχρι στιγμής ΕΔΩ.
