• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.0°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.1°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 28.2°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.6°C
  2 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.4°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 17.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.7°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 24.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.7°C
  3 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  3 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.2°C
  4 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  40%
EUROKINISSI

Κραυγή αγωνίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς στο Τζάνειο

 • A-
 • A+
«Το Νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη "αποθήκη" ασθενών», τονίζουν και δηλώνουν πως «δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι μπροστά σε μια διαχείριση της πανδημίας, που ζυγίζει κάθε μέρα κόστος και ανθρώπινες ζωές». 

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Τζάνειο –όπως και στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής– καταγράφουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου. 

Σε σχετικές ανακοινώσεις τους σημειώνουν ξεκάθαρα πως το νοσοκομείο «αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid, με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς», επιβεβαιώνοντας ότι σε καθημερινή βάση, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες. Στην αναμονή αυτή, «αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο», τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Καταγράφουν ότι το Τζάνειο «μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη "αποθήκη" ασθενών», επισημαίνοντας ότι «όποια ζωή κερδίζεται, κερδίζεται από εμάς, γιατρούς και νοσηλευτές, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικής εργασίας και σοβαρής υλικοτεχνικής ανεπάρκειας».

Ωστόσο προειδοποιούν πως «δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι μπροστά σε μια διαχείριση της πανδημίας, που ζυγίζει κάθε μέρα κόστος και ανθρώπινες ζωές».

Επισημαίνουν πως «μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας. Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων».

Οι γιατροί διατυπώνουν αυτονόητα αιτήματα, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν ικανοποιηθεί, όπως είναι η κάλυψη κενών θέσεων γιατρών στο νοσοκομείο, καθώς και να «επιταχθεί πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας».

Οι ανακοινώσεις των ειδικευόμενων γιατρών

Νοσηλεία ασθενών Covid

Οι νέοι γιατροί αισθανόμαστε την ευθύνη να κάνουμε σαφές προς όλους ότι παρά τις ατελείωτες ώρες δουλειάς γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid, με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς.

Γνωστοποιούμε τα εξής:

• Μετά την τελευταία εφημερία 20/03/21, νοσηλεύονταν στο Τζάνειο 153 ασθενείς Covid σε απλές κλίνες, προϊόν μετατροπής από άλλες κλινικές. Ακόμα και στη Βραχεία Νοσηλεία του Τμήματος Επειγόντων νοσηλεύτηκαν 6 ασθενείς.

Σε καθημερινή βάση βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ. Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο.

Τα λόγια της Διοίκησης ότι θα υπάρξει όριο στον αριθμό ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, πρώτα 110, μετά 130 κτλ. αποδείχθηκαν "έπεα πτερόεντα".

Το Νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη "αποθήκη" ασθενών. Ήδη για την εφημερία 24/03/21 υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid.

• Τα Τμήματα Covid είναι έργο που έχουν επωμιστεί δυσανάλογα οι ειδικευόμενοι γιατροί, που με φιλότιμο και αίσθημα ευθύνης έχουν διαθέσει εαυτόν στις ανάγκες της μάχης ενάντια στην πανδημία. Στο πλάι τους επιμελητές Β’ από διάφορες ειδικότητες ( νευρολόγοι, γαστρεντερολόγοι, νεφρολόγοι κοκ.), προστρέχουν στην κάλυψη των κενών σε εξειδικευμένους συναδέλφους. Σε ένα χαώδες πρόγραμμα εφημέρευσης, 1 ή 2 ειδικευόμενοι στη βάρδια καλύπτουν τμήματα τουλάχιστον 30 ασθενών, συχνά και με διασωληνωμένους. Προφανώς, προλαβαίνουν να διεκπεραιώσουν τις βασικές και μόνο εργασίες του Τμήματος.

Νοσηλευτές από κάθε Τμήμα (από την αποστείρωση μέχρι το χειρουργείο), μετακινούνται καθημερινά στις κλίνες Covid, χωρίς να επαρκούν σε αριθμό και εκπαίδευση. Σε αυτά τα πλαίσια, ας γίνει ξεκάθαρο ότι όποια ζωή κερδίζεται, κερδίζεται από εμάς, γιατρούς και νοσηλευτές, μέσα σε συνθήκες εξοντωτικής εργασίας και σοβαρής υλικοτεχνικής ανεπάρκειας. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συνένοχοι μπροστά σε μια διαχείριση της πανδημίας, που ζυγίζει κάθε μέρα κόστος και ανθρώπινες ζωές.

• Προς μεγάλη μας αγανάκτηση, η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας, είναι να δέχεται ασθενείς που είναι ουσιαστικά για εξιτήριο και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής. Ενώ, δε, το σχέδιο για μετακίνηση ειδικευομένων από τα ήδη «στενάζοντα» δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

Εδώ και τώρα πρέπει:

 • Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις ειδικευομένων Παθολογίας. Ήδη «λιμνάζουν» στις λίστες αναμονής 9 ειδικευόμενοι (7 υποδιορισμό και 2 σε αναμονή), ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 10.
 • Να καλυφθούν με ταχείες διαδικασίες οι αναγκαίες μόνιμες θέσεις των επιμελητών Β ́ Παθολογίας, με τους επιλαχόντες των προκηρύξεων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον 2 είναι αναγκαίοι σε κάθε Παθολογική Κλινική.
 • Να επιταχθεί πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να ενταχθεί σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, με προτεραιότητα στις κλίνες ΜΕΘ. Για πόσο ακόμα θα ανεχθούμε να πεθαίνουν διασωληνωμένοι ασθενείς αβοήθητοι σε απλές κλίνες;

Νοσηλεία ασθενών non-Covid

Μαζί με την Covid-19, βλέπουμε να εξελίσσεται μια δεύτερη παράλληλη επιδημία, αυτή των υπόλοιπων σοβαρών προβλημάτων Υγείας. Η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων.

Ενδεικτικά:

1) Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι Παθολογικές Κλινικές και το προσωπικό τους.

Οι γενικές εφημερίες είναι πλέον κάθε 8 μέρες, λόγω της μετατροπής της Β’ Παθολογικής σε κλινική Covid, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί σημαντικά το έργο της Α’ και της Γ’ Παθολογικής. Η Α’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδικούς και 8 ειδικευόμενους (6 Παθολογίας και 2 Γενικής Ιατρικής). Πλέον, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 6 ειδικευόμενοι (αντί για 7 προ πανδημίας) και 1 ειδικευόμενος τις «μικρές» εφημερίες (αντί για 2 προ πανδημίας).

Η Γ’ Παθολογική Κλινική αυτή τη στιγμή στελεχώνεται από: 4 ειδκούς και 7 ειδικευόμενους γιατρούς (3 Παθολογίας, 3 σε παράταση και 1 Γενικής Ιατρικής). Ομοίως, την 24ωρη γενική εφημερία αναλαμβάνουν 5 ειδικευόμενοι, ενώ ττις «μικρές εφημερίες» 1 ειδικευόμενος (αντί για 2).

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι 5 ειδικευόμενοι βλέπουν πάνω από 90 αρρώστους στη γενική εφημερία, με το 1/3 αυτών να εισάγονται για νοσηλεία. Και ότι υπάρχουν εφημερίες με έναν ειδικευόμενο να διαχειρίζεται 30 και πλέον νοσηλευόμενους ασθενείς.

Αμφότερες οι κλινικές έχουν διαθέσει γιατρούς στα Tμήματα Covid, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για το πώς θα αποκατασταθεί η στελέχωσή τους. Η υποβάθμιση αυτή έχει οδηγήσει σε διαχείριση μεγαλύτερου όγκου ασθενών από λιγότερους και εξουθενωμένους ειδικευόμενους γιατρούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των ασθενών.

2) Η Νευρολογική Κλινική μετατράπηκε σε κλινική Covid.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα τι θα γίνονται τα οξέα νευρολογικά περιστατικά. Για παράδειγμα, στα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια υπάρχει αυστηρό χρονικό παράθυρο για θεραπευτική παρέμβαση (ενδεικτικά 4,5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων), διαφορετικά οι ασθενείς κινδυνεύουν από εγκατάσταση μόνιμης αναπηρίας!

Άρα, εφόσον το Τζάνειο πλέον δεν μπορεί να τα νοσηλεύσει, τη μέρα της γενικής εφημερίας θα συρρέουν όλα στο άλλο εφημερεύον, το ΓΝ Γεννηματάς όπου, έτσι κι αλλιώς, η εφημερία της νευρολογικής κλινικής ξεκινά στις 2.30; Δηλαδή από τις 8 ως τις 2.30 πού θα αντιμετωπίζεται και πού θα νοσηλεύεται στην Αττική το οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό που χρήζει άμεσης παρέμβασης;

3) Σχεδόν σε πλήρη αναστολή είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις

Τα 3/4 σχεδόν του προσωπικού του χειρουργείου έχει μετακινηθεί σε κλινικές Covid. Αυτό μεταφράζεται στο να μπορούν να λειτουργήσουν μόνο 2 αίθουσες την ημέρα για ολόκληρο το Τζάνειο, ακόμα και στις ημέρες γενικής εφημερίας. Πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο, αρκεί να σκεφτεί κανείς τι γίνεται αν έρθουν 3 περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Aύξηση της μεταδοτικότητας τον Οκτώβριο παραδέχεται και ο Γκίκας Μαγιοργκίνης
Η παντελής απουσία μέτρων τους καλοκαιρινούς μήνες και η επιστροφή των αδειούχων του Σεπτεμβρίου οδηγεί σε αύξηση της μεταδοτικότητας τον Οκτώβριο
Covid-19: Aύξηση της μεταδοτικότητας τον Οκτώβριο παραδέχεται και ο Γκίκας Μαγιοργκίνης
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: Υποχώρησαν τα κρούσματα, αυξήθηκαν θάνατοι και διασωληνώσεις
Κατά περίπου 20.000 μειώθηκαν τα κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 300 σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
ΕΟΔΥ: Υποχώρησαν τα κρούσματα, αυξήθηκαν θάνατοι και διασωληνώσεις
ΥΓΕΙΑ
«Το χειρότερο καλοκαίρι της πανδημίας λόγω των πολλών θανάτων και κρουσμάτων»
Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα μας. «Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και 1.000 περίπου θανάτους το μήνα ενώ πέρυσι ήταν γύρω στους 500 με 600» τόνισε ο Ν. Καπραβέλος.
«Το χειρότερο καλοκαίρι της πανδημίας λόγω των πολλών θανάτων και κρουσμάτων»
ΥΓΕΙΑ
Απίστευτος κυνισμός Πλεύρη παρά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία
Παρά την αύξηση νεκρών και νοσηλειών, δήλωσε πως αφού το κύμα της πανδημίας έχει ήδη κορυφωθεί, δεν έχει νόημα τώρα η επαναφορά μέτρων.
Απίστευτος κυνισμός Πλεύρη παρά τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία
ΥΓΕΙΑ
Άλμα στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα παρουσιάζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Άλμα στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας