ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ντάνι Βέργου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο κορονοϊός επελαύνει (ξανά) με επίκεντρο την Αττική, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα με το βλέμμα στις «κόκκινες» περιοχές, το τρίτο κύμα είναι εδώ και ο ΕΟΔΥ δημιουργεί σχεδόν έναν χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα Covid στη χώρα ένα Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την «παρακολούθηση, αποτύπωση και έγκαιρη προειδοποίηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα».

Η πρώτη περιφέρεια της χώρας παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς από το σύνολο των 1.327 νέων κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 676, 129 είναι στη Θεσσαλονίκη και 94 στην Πάτρα. Την ίδια ώρα το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται σε 281 σε όλη την επικράτεια. Χθες καταγράφηκαν ακόμα 22 απώλειες ανθρώπινων ζωών – 6.056 από την αρχή της πανδημίας.

Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι 83%, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να ανέρχονται σε 180, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική είναι πλέον 37 από τις 217 στο σύνολο.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής παραμένει σε υψηλά επίπεδα και με βάση το μοντέλο υπολογισμού των φορέων του κορονοϊού, που έχει αρκετές αβεβαιότητες, οι φορείς υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη. Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ενώ το ιικό φορτίο αναμένεται να μειωθεί μετά από 10 μέρες.

Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη δημιουργία δικτύου επιδημιολογίας λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Σε αυτό θα συμμετάσχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη, καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ μια περίεργη υπόθεση με την εξαφάνιση ενός φιαλιδίου εμβολίου Pfizer από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου ερευνά η Ασφάλεια. Χθες το πρωί, νοσηλεύτρια κατήγγειλε στο Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου ότι το μπουκαλάκι των έξι δόσεων, που είχε βγάλει από το ψυγείο προκειμένου να προχωρήσει στην ανασύστασή του και στον εμβολιασμό των ανθρώπων, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός.

Ερευνάται αν υπήρχε η δυνατότητα να μπει κάποιος στον συγκεκριμένο χώρο για να το αρπάξει, αν ενδεχομένως έσπασε και κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τη ζημιά, καταγγέλλοντας εξαφάνιση. Πάντως, δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης ούτε υπάρχει κάποια μαρτυρία για περίεργο άτομο που να μπήκε στον χώρο.