Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 14.2°
4 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.8° 14.8°
1 BF
69%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
20.9° 16.0°
3 BF
66%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
60%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 16.0°
1 BF
61%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.0° 12.4°
0 BF
58%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
63%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
19.7° 16.8°
2 BF
67%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
19°C
18.9° 17.3°
3 BF
63%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
18°C
18.4° 17.8°
5 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 19.0°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
19.2° 19.2°
2 BF
42%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
11°C
15.1° 10.9°
0 BF
93%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.5° 13.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
19.3° 17.0°
2 BF
82%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
15°C
21.0° 14.4°
2 BF
70%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 13.3°
1 BF
65%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.2° 13.7°
2 BF
65%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
13.2° 13.2°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Αποκλειστικό: Η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

Την αναλυτική προτεραιοποίηση της ανοσοποίησης του πληθυσμού της χώρας απέναντι στον ιό της πανδημίας, της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου, αποκαλύπτει η efsyn.gr. 

«Η προτεραιοποίηση είναι μία πυξίδα. Μας δείχνει μία κατεύθυνση», επισήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου και υπογράμμισε ότι  «δεν είναι μία ανελαστική πρόταση». «Η μελέτη και η καταγραφή έχει μία δυναμική, δεν είναι μία καταγραφή ανελαστική, υπάρχουν και θα υπάρξουν στοιχεία που είτε λόγω διαθεσιμότητας των εμβολίων ή μεταβολές επιδημιολογικών δεδομένων μπορούν να τροποποιηθούν», ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στη διάρκεια της ομιλίας της στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, την περασμένη Παρασκευή.  

Η αργή ροή των εμβολίων δημιουργεί την ανάγκη για προτεραιοποίηση, τόνισε. «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο που κάθε χώρα να μπορεί να καλύψει εξαρχής το σύνολο του πληθυσμού της με εμβολιασμούς. Αυτή η μη διαθεσιμότητα εξαρχής των εμβολίων δημιουργεί την ανάγκη μιας προτεραιοποίησης του εμβολιασμού, ένας στόχος όχι απλός διότι θα πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψη», περιέγραψε η Μαρία Θεοδωρίδου. 

Η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, εξήγησε, αφορά όλους εκτός από τα παιδιά, επί του παρόντος και σημείωσε ότι υπάρχουν και προοπτικές με πρώτη την χρησιμοποίηση του εμβολίου σε ηλικίες μικρότερες από τα 18 χρόνια ιδιαίτερα για παιδιά που παρουσιάζουν νευρομυϊκά και γενικότερα νευρολογικά νοσήματα. 

Ποια είναι τα βήματα της προτεραιοποίησης;

Καταρχήν μία προτεραιοποίηση, σύμφωνα με την ομότιμη καθηγήτρια, απαιτεί μία σημαντική επιστημονική τεκμηρίωση. Δηλαδή «μία εμπεριστατωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας με αφετηρία τις μελέτες που εκτιμούν τον κίνδυνο της βαριάς νόσου, κατευθυντήριες οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς, γενικότερα πληροφορίες και εμπειρίες από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα», σημείωσε. 

Πάρα πολύ σημαντικό, ανέφερε, είναι η προτεραιοποίηση να στηρίζεται σε ηθικές αρχές. Ποιες είναι αυτές; «Η αρχή της ωφέλειας και μη βλάβης, δηλαδή για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων, η αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης, η αρχή της αλληλεγγύης και της μεγιστης ωφέλειας. Παράλληλα στις διαδικασίες θα πρέπει να τηρείται απόλυτη διαφάνεια, συμμετοχικότητα, να υπάρχει συνέπεια και λογοδοσία», είπε.

Ποια είναι τα κριτήρια καθορισμού ομάδων προτεραιότητας για τον εμβολιασμό Covid; 

«Η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, η προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο λόγω διαρκούς έκθεσης στον ιό, η διασφάλιση της παροχής φροντίδας σε ευάλωτα άτομα και ασθενείς, η διασφάλιση της συνέχισης των κρίσιμων λειτουργιών του κράτους», εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.   

Τι δείχνουν επιλεγμένες μελέτες από διάφορες χώρες; Η ηλικία των 80 ετών και πάνω σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου, ανεξάρτητα από άλλους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου όπως άλλα νοσήματα, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες (20 περίπου στην ηλικία 80+, 6,1 στην ηλικία 70-79). Το ανδρικό φύλο που και σε αυτό το λοιμώδες νόσημα φαίνεται ότι είναι ασθενές. Οι άνθρωποι με άλλα νοσήματα, με πρώτη τη μεταμόσχευση οργάνων.

Ποιες είναι οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού στη χώρα σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών; 

Η πρώτη φάση, εξήγησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, είναι κοινή για όλες τις χώρες, δηλαδή δεν υπάρχει χώρα που να μη βάζει ως προτεραιότητα τους υγειονομικούς, το προσωπικό των νοσοκομείων, όπως και το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης. Είναι τα άτομα τα οποία είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή για τον εμβολιασμό ενώ ακολουθούν τα άτομα αυξημένης ηλικίας άνω των 85 ετών. Ακολουθεί η εισαγωγή του εμβολιασμού των ατόμων με υποκείμενα προβλήματα.

Στη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα ευάλωτα άτομα με υποκείμενα προβλήματα και τα ατομα 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό. 

Η τρίτη και τελευταία φάση, πρόσθεσε, αφορά  τα νεαρά άτομα που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο.

Ποια είναι η προτεραιοποίηση των νοσημάτων σε κάθε φάση του εμβολιασμού;

Στην πρώτη φάση εντάσσονται τα νοσήματα που κατεξοχήν είναι επικίνδυνα για τους ασθενείς, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου: η μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή η μεταμόσχευση μυελού των οστών, όπως και το προχωρημένο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας όπου οι ασθενείς υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Άλλη τεράστια ομάδα είναι άτομα με καρκίνο υπό αγωγή όπως και άτομα με ανοσοκαταστολή ή και άλλα χρόνια νοσήματα, τα οποία έχουν επίσης καταγραφεί ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο. Στις κατηγορίες αυτές επειδή είναι δύσκολη η διάκριση μπορεί να χρειαστεί να γίνει μία προσαρμογή στην προτεραιοποίηση, σημείωσε. 

Στη δεύτερη φάση ο κατάλογος των νοσημάτων είναι μακρύς, «ουσιαστικά είναι όλη η παθολογία - από τα νοσήματα του αναπνευστικού μέχρι τα νοσήματα που είναι η παχυσαρκία και που είναι ένα επίσης τεράστιο θέμα το πως καταγράφεται και το πως κανείς βρίσκονται αυτά τα άτομα για να τα προτεραιοποιήσει κανείς», ανέφερε. 

Ποιες είναι οι δυσκολίες στον εντοπισμό και στον χαρακτηρισμό ατόμων με υποκείμενα νοσήματα;

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ΑΜΚΑ είναι ένας οδηγός, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετράει, υπάρχουν μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, «αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ανεπάρκειες και στο θέμα αυτό», υπάρχει ο ατομικός φάκελος υγείας, «για τον οποίο έχουμε τις επιφυλάξεις μας για το αν ο κωδικός ICD-10 με τον οποίο επιχειρείται να γίνει η σύνδεση του ΑΜΚΑ για την ταυτοποίηση του νοσήματος του ασθενούς αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και εκπροσωπεί την νοσηρότητα των προς εμβολιασμό ατόμων» και τέλος μελετάται αυτή η σύνδεση μεταξύ ΑΜΚΑ και κωδικού ICD-10 να γίνει με καταχώρηση από τον θεράποντα γιατρό. 

Στόχος: Να μην μείνει κανείς χωρίς εμβόλιο

«Η προτεραιοποίηση έχει γίνει, έχει αρχίσει, έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα, πολλά πράγματα μπορούν ανάλογα με τις συνθήκες να τροποποιηθούν, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος με τον πολύ βασικό παράγοντα την διαθεσιμότητα των εμβολίων δεν θα μείνει κανένα άτομο χωρίς να εμβολιαστεί», ανέφερε κλείνοντας την παρέμβαση της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αποκλειστικό: Η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας