• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 11.6°C
  0 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.8°C / 13.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 12.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.9°C / 12.6°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 13.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 12.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  73%

Προσβάλλουν και στοχοποιούν γιατρούς και νοσηλευτές 

 • A-
 • A+

Τα όρια της ξεκάθαρης προσβολής των ανθρώπων που βρίσκονται από την έναρξη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή ξεπέρασε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, με τις δηλώσεις στις οποίες, εμμέσως, επέρριπτε στο ιατρικό προσωπικό τις ευθύνες για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δέχθηκε τα βέλη της αντιπολίτευσης για τα όσα είπε, όμως, σήμερα, ήρθε η ώρα των αντιδράσεων από τους ίδιους τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, της πόλης που έχει πληρώσει το πιο βαρύ τίμημα στη χώρα μας. Μην ξεχνάμε και την πρόσφατη παραδοχή του Α. Γεωργιάδη για το πώς η κυβέρνηση άφησε την κατάσταση στην πόλη να ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης σε μια σκληρή ανακοίνωση κατηγορεί τον Β. Κοντοζαμάνη για στοχοποίηση των υγειονομικών και την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αποποιηθεί της εγκληματικές της ευθύνες και να μετακυλήσει την ευθύνη σε εκείνους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Κάνουν, ακόμη, λόγο για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, ψέματα και υποκρισία και ξεκαθαρίζουν ότι «η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση.»

Η ανακοίνωση

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, μέσα από τα λόγια υπουργού της, έκανε την ντροπή να ντρέπεται για χάρη της. Σε ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν εκτός ΜΕΘ ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας στην χθεσινή ενημέρωση δεν δίστασε να κατηγορήσει τους γιατρούς ότι ευθύνονται για το γεγονός ότι το 80% των θανάτων συνέβη εκτός ΜΕΘ. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουν πόσο πολύ στηρίζουν τους …ήρωες της πανδημίας.

Στην προσπάθειά τους να κρύψουν και να αποποιηθούν τις εγκληματικές τους ευθύνες για το ότι άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ επιχειρούν να τις μετακυλήσουν στους υγειονομικούς, στοχοποιώντας τους. Τους υγειονομικούς που με τον καθημερινό αγώνα τους, που δεν λογάριασαν κόπωση, που αναγκάστηκαν να δουλεύουν για δύο για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε προσωπικό μέσα και υλικοτεχνική υποδομή και κατόρθωσαν να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Τους υγειονομικούς που στη μάχη αυτή νόσησαν κατά εκατοντάδες και δεκάδες διασωληνώθηκαν και έχασαν και τη ζωή τους. Τους υγειονομικούς που από την αρχή ενημέρωσαν για τα προβλήματα και διεκδίκησαν άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, στα οποία η κυβέρνηση κωφεύει ακόμα και τώρα που το 3ο κύμα είναι προ των πυλών και μάλιστα με γεμάτα νοσοκομεία, με εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό.

Σε μία πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας ανέφερε ότι κανένας ασθενής δεν έμεινε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που στη Β. Ελλάδα οι ΜΕΘ λειτουργούσαν για πάνω από ένα μήνα με 100% πληρότητα. Την ώρα που απλά μετονόμασαν την πλειονότητα των άλλων κλινών ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων σε Covid  χωρίς να δημιουργήσουν, παρά ελάχιστες, καινούργιες κλίνες. Την ώρα που δεκάδες ασθενείς παρέμεναν για μέρες διασωληνωμένοι σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης, ακόμα και σε απλούς θαλάμους, με στελέχωση το υπάρχον προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων χωρίς την αναγκαία εξειδίκευση στην εντατικολογία.

Φτάνει πια με τα ψέματα και την υποκρισία!

Δεν θα επιτρέψουμε κανένας συνάδελφος να πληρώσει, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα για τις τεράστιες ελλείψεις και την αδυναμία του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, για τις οποίες δεν φέρει καμία ευθύνη. Η ευθύνη για τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων, που άφησαν το ΕΣΥ ανοχύρωτο με τη συνεχή κρατική υποχρηματοδότηση και την τεράστια υποστελέχωση.

Η κυβέρνηση επιτέλους, για να αποσοβηθούν τα χειρότερα, να ακούσει τα αιτήματα των υγειονομικών και να προχωρήσει άμεσα σε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Εξοπλισμός των νοσοκομείων με τα απαραίτητα εργαλεία (π.χ. συσκευές οξυγονοθεραπείας υψηλής ροής) που μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης.
 • Πραγματική αύξηση των κλινών ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.
 • Ενίσχυση της ΠΦΥ ώστε να επιτελέσει τον καθοριστικό ρόλο της στην περίθαλψη των χρονίως πασχόντων, των ασυμπτωματικών Covid και post-Covid ασθενών καθώς και του εμβολιασμού.
 • Καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
 • Δωρεάν μαζικά test στον πληθυσμό, αυστηρά ελεγχόμενη τήρηση των μέτρων και τακτικά επαναλαμβανόμενα test στους χώρους υπερμετάδοσης (χώροι εργασίας, δομές φιλοξενίας). Ενίσχυση ΜΜΜ. Λήψη μέτρων στα σχολεία (μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών κ.ά.) ώστε η εκπαίδευση να γίνεται με όρους ασφάλειας για μαθητές και εργαζόμενους. 
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία.
 • Ένταξη στα ΒΑΕ. Την πλήρη, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους.

Οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη που προκάλεσαν οργή

Ο αναπληρωτής υπουργός, όταν κλήθηκε να απαντήσει πότε το υπ. Υγείας θα δώσει στοιχεία για τη θνητότητα εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με δεδομένο ότι με βάσει ανάλυση των δεδομένων του ΕΟΔΥ και εκτιμήσεις επιστημόνων, το 80% των ασθενών καταλήγουν εκτός, ισχυρίστηκε πως «κανείς συμπολίτης μας, που χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν έμεινε εκτός μονάδων», με επιχείρημα ότι οι θεράποντες γιατροί κρίνουν ποιοι θα μπουν στην εντατική και ποιοι όχι.
Υποστήριξε, ακόμη, πως η λήψη της σχετικής απόφασης γίνεται λαμβάνοντας υπόψη εάν υπάρχουν πολλαπλές νοσηρότητες, που παίζουν τον κρίσιμο ρόλο. «Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι δεν ήταν σε ΜΕΘ. Υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων» είπε. 

ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος μπροστά στον πανικό για των απώλεια ελέγχου

Σφοδρά πυρά εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εξαπέλυσε, χθες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγορεί τον αν. υπουργό ότι, παρά τις καταγγελίες ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ έχουν φτάσει το 80%, «επέρριψε με θρασύτητα ευθύνες στους γιατρούς. Μπροστά στον πανικό για την απώλεια ελέγχου η κυβέρνηση έχει αρχίσει να μοιράζει ευθύνες για τις δικές της εγκληματικές επιλογές στους υγειονομικούς και στην Επιτροπή των ειδικών».

Το Γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου σχολιάζει πως «στην χώρα της "ατομικής ευθύνης" τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να μην ευθύνονται για τίποτα». «Από εκεί που υποκριτικά τους χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους, τώρα ετοιμάζονται να τους καθίσουν στο εδώλιο και να τους ενοχοποιήσουν για τους χιλιάδες θανάτους. Άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την άμυνα της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Χρηστίδης: Απαράδεκτη δήλωση

Σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε δριμεία κριτική κατά του Βασίλη Κοντοζαμάνη επισημαίνοντας «η δήλωση του κ. Κοντοζαμάνη, ότι ευθύνονται οι γιατροί για τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, είναι μία δήλωση εντελώς απαράδεκτη, αδιανόητη, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, εκθέτει ακόμα και σε διώξεις τους ανθρώπους που έχουνε ματώσει στην πρώτη γραμμή και αναφέρομαι στους γιατρούς».

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης η διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, η έλλειψη κλινών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Επομένως, ο κύριος Κοντοζαμάνης, οφείλει να ζητήσει άμεσα συγνώμη προς τους γιατρούς. Δεν χωράει συζήτηση αυτό. Είναι παντελώς άστοχη η συγκεκριμένη δήλωση, προσβάλλει τους υγειονομικούς της χώρας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο όταν ο κόσμος αναρωτιέται αν μπροστά μας έχουμε και τρίτο ενδεχόμενο κύμα, διχάζει την κοινωνία σχετικά με τις ευθύνες των γιατρών και νοσηλευτών και γενικότερα κλονίζει την κοινωνία και στρέφεται εναντίον των ανθρώπων που σώζουν ζωές»,  τόνισε ο Π. Χρηστίδης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση προχωρά στη στοχοποίηση και των γιατρών

«Η κυβέρνηση μετά τη στοχοποίηση του λαού, προχωρά και στη στοχοποίηση των γιατρών για να κρύψει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο και ότι αυτό συνεπάγεται βαρύ τίμημα. Όμως τα ψέματα τελείωσαν και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης έχουν αποκαλυφθεί.

Αυτό που απαιτείται είναι μαζικός οργανωμένος αγώνας για την σωτηρία του λαού. Κάτω τα χέρια από τους υγειονομικούς που μάχονται στην πρώτη γραμμή» ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη σχετικά με την ευθύνη των γιατρών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Iδιωτικοποίηση της Υγείας με πρόσχημα τα εμβόλια
Νομοθετική πρωτοβουλία για προσλήψεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων που θα αντικαταστήσουν όσους τεθούν σε αναστολή στο ΕΣΥ ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να...
Iδιωτικοποίηση της Υγείας με πρόσχημα τα εμβόλια
ΥΓΕΙΑ
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
Η Θεσσαλονίκη, καζάνι που βράζει ● Ο αντίκτυπος των αναστολών εργασίας δεν έχει γίνει ακόμη ορατός ● Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
ΥΓΕΙΑ
Διάλυση των νοσοκομείων με το καλημέρα
Κινητοποιήσεις των υγειονομικών πανελλαδικά ● Μέχρι χθες 5.895 τέθηκαν εκτός εργασίας ● Πολλοί ήταν εκείνοι που ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποψίλωση των υγειονομικών μονάδων της χώρας δεν παρέδωσαν...
Διάλυση των νοσοκομείων με το καλημέρα
ΥΓΕΙΑ
Λάδι στη φωτιά από ανακοίνωση-εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ
Υποδεικνύει είσοδο στο νοσοκομείο των εργαζομένων μόνο από τρία σημεία και μετά από επίδειξη σχετικής κάρτας εμβολιασμού ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις εισόδους όλων των νοσοκομείων της πόλης.
Λάδι στη φωτιά από ανακοίνωση-εντολή του διοικητή του ΑΧΕΠΑ
ΥΓΕΙΑ
Πρώτα τους χειροκροτούσαν, τώρα τους διώχνουν
Οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί από σήμερα επωμίζονται όλο το βάρος με τη μείωση του προσωπικού ● Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με κινητοποιήσεις πανελλαδικά.
Πρώτα τους χειροκροτούσαν, τώρα τους διώχνουν
ΥΓΕΙΑ
Στα όριά του το ΕΣΥ εξαιτίας των αναστολών εργασίας λόγω εμβολίων
Με κατεπείγουσα οδηγία προς όλες τις υγειονομικές δομές, το υπουργείο Υγείας διακόπτει τις άδειες όλων των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.
Στα όριά του το ΕΣΥ εξαιτίας των αναστολών εργασίας λόγω εμβολίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας