ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ντάνι Βέργου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Αντίθετος με τη μερική άρση του λοκντάουν και τις συγκεντρώσεις 9 ατόμων τις ημέρες των γιορτών δηλώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Συστήνει «μεγάλη προσοχή καθώς ο ιός είναι ανάμεσά μας, στις οικογένειες, στις δουλειές, στις συγκοινωνίες, θα τρυπώσει και στις εκκλησίες αν ανοίξουν» και θυμίζει ότι «πολλοί ιερείς βρέθηκαν διασωληνωμένοι και την ίδια ώρα διατυμπανίζουν ότι η πίστη διώχνει τον ιό της πανδημίας».

«Το ΕΣΥ δεν αντέχει να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα κορονοϊού λόγω γιορτών. Είναι καιρός τα νοσοκομεία μας να αδειάσουν σταδιακά από τα περιστατικά Covid-19 και να φροντίσουμε τους ασθενείς άλλων παθήσεων που έχουν παραμεληθεί. Είμαστε πάνω από τα όρια των αντοχών. Το τίμημα των 12 νεκρών συναδέλφων είναι βαρύ. Η ήττα με τους τόσους νεκρούς είναι υπεραρκετή. Φτάνει με τη διαρκή αντίφαση της κυβέρνησης. Στέλνει λάθος μήνυμα στον κόσμο», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Οταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας οι κλινικές και οι ΜΕΘ του ΕΣΥ ήταν σχεδόν άδειες από περιστατικά κορονοϊού. Σήμερα τα νοσοκομεία μας έχουν μετατραπεί αποκλειστικά και μόνο σε νοσοκομεία κορονοϊού, ενώ παρά το λοκντάουν εξακολουθούν να είναι γεμάτα με περιστατικά», υπογραμμίζει. Οι εισαγωγές μειώθηκαν 30-40%, αλλά οι ΜΕΘ στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα είναι υπεργεμάτες», εξηγεί και προσθέτει ότι «τα στοιχεία των νοσοκομείων ακόμη και στην Αττική δεν σηκώνουν εφησυχασμό, μετακινήσεις και μερική έστω άρση του λοκντάουν».

Η χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επιβεβαιώνει τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΣΥ: 1.240 νέα γνωστά κρούσματα, 550 διασωληνωμένοι συνάνθρωποί μας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 98 απώλειες ανθρώπινων ζωών. Το πρώτο δεκαπενθήμερο ο Δεκέμβριος έχει καταγράψει σχεδόν 8 στους 10 θανάτους (76,4%, 1.360 νεκροί) του τραγικότερου μέχρι στιγμής μήνα από την αρχή της πανδημίας, του Νοεμβρίου (1.780 θύματα).

Ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός -7%- και τα τεστ παραμένουν λίγα (17.577) για την επιτήρηση του δεύτερου κύματος. Ο Δεκέμβριος μετράει ήδη 21.226 κρούσματα, το 40% στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο 60% διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Χθες η Αττική είχε 270 κρούσματα, η Θεσσαλονίκη 232, ενώ αυξημένο αριθμό κατέγραψαν η Λάρισα (78), η Κοζάνη (69), το Κιλκίς (52), η Ημαθία (49), η Πιερία (44) και ο Εβρος (41).

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι επιδημικές εξάρσεις στους πλέον ευαίσθητους χώρους των νοσοκομείων, με το μεγαλύτερο ογκολογικό νοσοκομείο της χώρας, «Ο Αγιος Σάββας», να μετράει 200 εργαζομένους εκτός υπηρεσίας – 70 θετικούς και 130 σε καραντίνα! Οι εισαγωγές είναι ελάχιστες και χειρουργεία γίνονται μόνο έκτακτα. Κλειστές παραμένουν η Α’ Παθολογική, οι Χειρουργικές (2), η Βραχείας Νοσηλείας και το Τμήμα Ενδοσκοπήσεων.

Τα μαγειρεία δουλεύουν με προσωπικό ιδιωτικής εταιρείας αφού το προσωπικό τους είναι είτε θετικό στον ιό ή σε καραντίνα. «Εχουμε ζητήσει επανειλημμένως τακτικά τεστ στους εργαζομένους, σε ασθενείς και συνοδούς. Τίποτα», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και καταλήγει: «Φτάσαμε στο μη περαιτέρω με την ατομική ευθύνη που ακούμε 9 μήνες τώρα από την κυβέρνηση».