Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
28°C
29.2° 25.8°
3 BF
29%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
26°C
28.6° 22.4°
4 BF
45%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
28.7° 23.0°
3 BF
59%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
44%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 23.9°
3 BF
43%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
30.0° 21.2°
2 BF
53%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.4° 25.1°
3 BF
26%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
2 BF
33%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
23.3° 20.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
25°C
25.1° 24.9°
2 BF
44%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
24.8° 23.4°
2 BF
43%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.6° 23.7°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
73%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.0° 26.8°
3 BF
34%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.0° 23.4°
2 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
23.8° 22.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 25.4°
3 BF
16%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
22°C
24.3° 22.1°
3 BF
67%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
29.4° 22.0°
3 BF
63%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.0° 26.0°
2 BF
34%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θεσσαλονίκη: σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού

Χαοτικές ως εκ του πλήθους των αναπάντητων ερωτηματικών που έχουν εγείρει χαρακτηρίζονται οι επιτάξεις των δύο ιδιωτικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες από κάποιους χαρακτηρίζονται «πτωχευμένες», ενώ έχουν σίγουρα τεράστια χρέη! Μια εβδομάδα έχει περάσει από την ανακοίνωση της επίταξης κι ούτε ένας ασθενής με Covid-19 δεν έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις των ιδιωτών.

Η Κλινική Σαραφιανού έχει εκκενωθεί και τα κλειδιά τα έχει η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αλλά στέκει «βουβή». Η Γενική Κλινική δέχεται μόνο περιστατικά από τις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά όχι covid, ενώ ακόμη δεν έχει αδειάσει η Αρωγή, η οποία αποτελεί Κέντρο Αποκατάστασης και αποφασίστηκε να γίνει κορονοκλινική, αλλά με άγνωστη συμφωνία αφού, κατά πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις ακόμα συνεχίζονται!

Την ίδια στιγμή που η επίταξη χαρακτηρίζεται «σωσίβιο», οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν τα οικονομικά προβλήματα της Κλινικής Σαραφιανού, η οποία συμπτωματικά είχε ελεγχθεί μετά από καταγγελίες και για την κλινική της επάρκεια. Οσα έγραψε η «Εφ.Συν.» από την πρώτη μέρα, ότι επιτάχθηκαν δηλαδή ουσιαστικά μόνο κελύφη –για κάποιους είναι «κουφάρια»– επιβεβαιώνονται με δραματικό τρόπο καθώς ακόμη και αποσπάσεις εργαζομένων έγιναν από τέσσερα δημόσια νοσοκομεία στην κλινική Σαραφιανού όπου απλώς συνεχίζεται η… απογραφή.

Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως έχει διαπιστωθεί ότι η κλινική δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για το πλήθος των αναλώσιμων που απαιτούνται για ασθενείς με covid, ότι υπάρχουν προβλήματα στον χώρο του φαρμακείου και, πάνω από όλα, είναι υπό αμφισβήτηση αν η μονάδα παροχής οξυγόνου μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις ασθενών με κορονοϊό. Πάντως, λειτουργεί το… ιδιωτικό security για το οποίο γράψαμε χθες.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΚΘ άναψε τη φωτιά που σιγόκαιγε εδώ και μήνες σχετικά με την Κλινική Σαραφιανού αφού, όπως καταγγέλθηκε, «οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιμέτωποι με την απλήρωτη εργασία, ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται μέσω μαθητείας», οπότε «δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την επίταξη των κλινικών αλλά και απορίες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κλινική».

Η ερώτηση του ΕΚΘ «πώς γίνεται να επιτάσσεται από την κυβέρνηση μια κλινική και να χρηματοδοτείται από το κράτος, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την ώρα που εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος της από τους ίδιους τους εργαζόμενους;» αναμένει απάντηση.

Επιπλέον, όμως, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα, λίγες μέρες πριν από την επίταξη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε πραγματοποιήσει έλεγχο και ετοιμαζόταν επιπλέον να κόψει πρόστιμα. Ωστόσο, όπως μας δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Χρήστος Μήττας, «η κλινική είχε “θέματα” που δρομολογήθηκαν, αλλά πήραν αναστολή λόγω της επίταξης»! Ο έλεγχος είχε γίνει κατόπιν καταγγελίας του γιατρού Νίκου Δημόφιλου που εργαζόταν στην κλινική για περίπου τρία χρόνια πριν αποχωρήσει, καταθέτοντας μάλιστα στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης δύο μηνύσεις. «Φρίξαμε με όσα διαβάσαμε στη μήνυση», μας λένε με ένα στόμα ο πρόεδρος και ο ταμίας του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης και Παναγιώτης Παγώνης.

«Μου χρωστάει μισθούς δέκα μηνών αλλά και η υγειονομική κατάσταση δεν περιγράφεται» δηλώνει στην εφημερίδα μας ο κ. Δημοφίλου, σημειώνοντας ότι «η ΜΕΘ είναι απαρχαιωμένη, η κλινική δεν έχει σωστό εξαερισμό, η μονάδα οξυγόνου είναι υποτυπώδης, για να μην μπω σε αηδιαστικές λεπτομέρειες για τα σεντόνια των ασθενών που τα έστελνε σε πλυντήρια που πλένουν οι φοιτητές τα ρούχα τους, άρα γινόταν ελλιπής αποστείρωση». Ο γιατρός μιλά για τον κλινικάρχη με βαρείς χαρακτηρισμούς, προσθέτοντας ότι «είναι όνειδος και ντροπή να είναι πρόεδρος των Κλινικαρχών Ελλάδας. Τα υπόλοιπα θα τα αποδείξει η ανάκριση».

«Είναι γεγονός ότι χρωστάω κάποιους μισθούς, αλλά όχι αυτούς που καταγγέλλονται, κι αυτό διότι ο ΕΟΠΥΥ έχει καθυστερήσει να με πληρώσει λόγω μιας αντιδικίας μαζί του από τον Δεκέμβρη του 2019 και το ποσό είναι εξαψήφιο» απαντά στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Σαραφιανός, που διαψεύδει τις καταγγελίες για τα σεντόνια («έχω τα τιμολόγια που το αποδεικνύουν») και σημειώνει ότι «θα πάρω αντίγραφο της μήνυσης και θα κάνω κι εγώ μήνυση στον γιατρό ο οποίος τα κάνει όλα αυτά διότι είναι αρνητής μάσκας και του είχα κάνει παρατήρηση».

Οταν ρωτήσαμε τον κ. Δημοφίλου για τη μάσκα, απάντησε χαρακτηριστικά: «Είστε τρελοί και μόνο που μου κάνετε μια τέτοια ερώτηση. Τι άλλο θα ακούσω;».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θεσσαλονίκη: σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας