• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.5°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 19.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 11.9°C / 17.6°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.4°C / 14.0°C
  2 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.6°C / 19.0°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.6°C
  0 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 17.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 14.8°C / 22.1°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 17.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 19.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  50%

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Κιλκίς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Κιλκίς μεσούσης μάλιστα της πανδημίας εκπέμπουν γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της πόλης, όπου τελευταία καταγράφεται έξαρση του ιού. Ενδεικτικά πριν από τρεις ημέρες καταγράγηκε τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Όλα αυτά ενώ στο νοσοκομείο όχι μόνο δεν υπάρχει ΜΕΘ αλλά ούτε καν πνευμονολόγος κι ενώ η Παθολογική κλινική και η Κλινική των ύποπτων ασθενών με ιογενή λοίμωξη λειτουργούν με μόλις 6 γιατρούς,  όπως υπογραμμίζουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς και το Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Κιλκίς.

«Η σκέψη και μόνο της δημιουργίας μιας Κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη σε ένα Νοσοκομείο που δεν διαθέτει Πνευμονολόγο, που δεν διαθέτει Νευρολόγο, που δεν διαθέτει Λοιμωξιολόγο, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Παθολόγων, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Νοσηλευτών, που δεν διαθέτει Μ.Ε.Θ., που δεν διαθέτει Μ.Α.Φ., και που στερείται επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, είναι επικίνδυνη, επιστημονικά αδύνατη και θα οδηγήσει σε ιατρικά ατυχήματα, ιατρικά σφάλματα και σε κακές ιατρικές πρακτικές, μειώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων» επισημαίνουν μεταξύ άλλων και ζητούν την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσλήψεις καθώς σε πολλές κλινικές λειτουργούν με περίπου το μισό από το προβλεπόμενο εργατικό δυναμικό.

Τίτλος

Εισαγωγή

Κύριε Υπουργέ, 

Θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς, όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό, με σκοπό την άμεση παρέμβαση σας.

Στο Γ.Ν. Κιλκίς υπηρετούν τέσσερις κατηγορίες ιατρών. Αυτές είναι οι εξής: οι ειδικευόμενοι (που είναι ασκούμενοι), οι μόνιμοι ειδικευμένοι, οι επικουρικοί ειδικευμένοι (που υπηρετούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου) και οι μετακινούμενοι ειδικευμένοι (από άλλους φορείς).

Αναλυτικότερα η κατάσταση έχει ως εξής:

 α) στην κατηγορία των ειδικευόμενων ιατρών οι θέσεις είναι 52 και υπηρετούν 29 ιατροί,  ενώ οι 6 από αυτούς  είναι σε παράταση (δηλαδή ενώ έχει λήξη η θητεία τους αυτοί παραμένουν για να καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες του Νοσοκομείου), άρα κενές θέσεις είναι 29 δηλαδή  σε ποσοστό 55,76%.

β) Στην κατηγορία του μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού  οι θέσεις είναι 88  και υπηρετούν 48 ιατροί, ενώ 1 από αυτούς είναι σε εκκρεμότητα και 1 έχει μετακινηθεί σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, άρα οι κενές θέσεις είναι  42 δηλαδή σε ποσοστό 47,72%.

γ) Για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες χρησιμοποιούνται οι επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Λόγω των αυξημένων αναγκών ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, φθάνοντας σήμερα να υπηρετούν 17 επικουρικοί ειδικευμένοι ιατροί.

δ) Επειδή όμως  και πάλι δεν επαρκούν οι ιατροί,  χρησιμοποιούνται και ιατροί με μετακίνηση από άλλους φορείς που είναι συνολικά 13.

Επίσης κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 3 με 4 ιατροί από το Νοσοκομείο μας, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. 

Η εξεύρεση ιατρών για την κάλυψη των αναγκών  (με συμβασιούχους) είναι δυσχερής, γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Οι νέοι ιατροί έχουν επιλέξει το δρόμο του εξωτερικού, οπότε δεν υπάρχουν και  ειδικευόμενοι ιατροί σε αναμονή, όπως συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ούτε για τις μόνιμες θέσεις ειδικευμένων ιατρών στο Ε.Σ.Υ.. Ένα Ε.Σ.Υ. το οποίο δεν θωρακίζεται και δεν ενισχύεται με αποτέλεσμα να οδηγείται σε απαξίωση.

Εδώ και 10 χρόνια οι εμβαλωματικές λύσεις των επικουρικών ειδικευμένων ιατρών και των μετακινούμενων ειδικευμένων ιατρών δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα μεταθέτουν χρονικά. Ριζική λύση είναι η πρόσληψη μόνιμων ειδικευμένων ιατρών για να καλυφθούν οι ανάγκες στο Νοσοκομείο μας, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο αριθμός των μόνιμων ειδικευμένων ιατρών συνεχώς μειώνεται (σχήμα οξύμωρο). Εδώ και χρόνια περιμένουμε το διορισμό πνευμονολόγου, νευρολόγου, γαστρεντερολόγου, παθολογοανατόμου, δερματολόγου, θέσεις που πιθανόν έχουν χαθεί ανεπιστρεπτί.

Τη φετινή χρονιά η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια ιογενή πανδημία. Λόγω της φύσεως της νόσου δημιουργήθηκαν νέες ανάγκες για λειτουργία ειδικών ιατρείων, τακτικών και επειγόντων, αλλά και νέων κλινικών λοιμώξεων για τη νοσηλεία των ασθενών. Αυτό οδήγησε σε περαιτέρω εργασιακή επιβάρυνση του ήδη μειωμένου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου μας. Επιπλέον, ο αριθμός των συνάδελφων που ασθενούν ή είναι σε καραντίνα λόγω της πανδημίας, συνεχώς αυξάνεται (αριθμούν τους 25 μέχρι σήμερα) δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. 

Η Παθολογική κλινική και η Κλινική των ύποπτων ασθενών με ιογενή λοίμωξη λειτουργούν με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες 3 μόνιμων ειδικευμένων παθολόγων, 1 επικουρικού ειδικευμένου παθολόγου και 2 επικουρικών ειδικευμένων παθολόγων ογκολόγων που συνεπικουρούν. Οι εν λόγω ιατροί είναι επιφορτισμένοι να παρακολουθούν όλους τους ασθενείς της Παθολογικής κλινικής, της Κλινικής των ύποπτων ασθενών με ιογενή λοίμωξη και των ασθενών της εφημερίας τους. Επιπροσθέτως δρομολογήθηκε η μετατροπή υφιστάμενης Κλινικής του Νοσοκομείου (Ορθοπεδική) σε Κλινική επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη. Η λειτουργία της παραμένει μετέωρη και αδύνατη με τους ήδη υπηρετούντες και εξουθενωμένους ιατρούς Παθολόγους. Η σκέψη της επιστράτευσης ιατρών άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο Νοσοκομείο μας είναι επιστημονικά απαράδεκτη, αφού δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών τόσο της Κλινικής των επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη, αλλά και των άλλων Κλινικών που υπηρετούν οι  επιστρατευμένοι ιατροί. 

Η σκέψη και μόνο της δημιουργίας μιας Κλινικής επιβεβαιωμένων ασθενών με ιογενή λοίμωξη σε ένα Νοσοκομείο που δεν διαθέτει Πνευμονολόγο, που δεν διαθέτει Νευρολόγο, που δεν διαθέτει Λοιμωξιολόγο, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Παθολόγων, που δεν διαθέτει επαρκή αριθμό Νοσηλευτών, που δεν διαθέτει Μ.Ε.Θ., που δεν διαθέτει Μ.Α.Φ., και που στερείται επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής, είναι επικίνδυνη, επιστημονικά αδύνατη και θα οδηγήσει σε ιατρικά ατυχήματα, ιατρικά σφάλματα και σε κακές ιατρικές πρακτικές, μειώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, και θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και των εργαζομένων.

Για να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη φροντίδα υγείας του Νοσοκομείου μας, χρειάζεται αλλαγή του πεπαλαιωμένου οργανογράμματος με νέο, αύξηση του αριθμού των κλινών του Νοσοκομείου σε 257, δημιουργία μονάδας εντατικής θεραπείας, γενναία αύξηση του αριθμού του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στους 143  και των ειδικευόμενων στους 65, καθώς και ανάλογες αυξήσεις του νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει ήδη στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δυο εξάρσεις της πανδημίας.

Δυστυχώς οι συνθήκες εργασίας μας όσο περνάει ο καιρός χειροτερεύουν αντί να καλυτερεύουν. Παρ’όλο που σε καθημερινή βάση βιώνουμε την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματος μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων,  όλοι εμείς οι έντιμα εργαζόμενοι του Νοσοκομείου μας θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις καθημερινές μάχες για τη βελτίωση της ποιότητας της υγείας  των πολιτών του νομού μας και της χώρας μας.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς λόγω κορονοϊού
Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές φέρνει την επιβολή έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της...
Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς λόγω κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική ημέρα δράσης αύριο στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία, διοργανώνει αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκεντρώσεις 8:00-10:00 το πρωί στα νοσοκομεία.
ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδική ημέρα δράσης αύριο στα νοσοκομεία για την ενίσχυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Ασφυξία στα νοσοκομεία-Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη
Ισοφάριση του αρνητικού ρεκόρ με 41 θανάτους. 2.384 νέα κρούσματα και 263 διασωληνωμένοι στην έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής.
Ασφυξία στα νοσοκομεία-Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κικίλιας: Στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα στον κορονοϊό είναι 20%
Ειδική έκκληση «να προσέξουν 10 φορές παραπάνω»  απηύθυνε στους ηλικιωμένους και σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες απηύθυνε ο υπουργός Υγείας.
Κικίλιας: Στη Θεσσαλονίκη η θετικότητα στον κορονοϊό είναι 20%

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας