• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 25.7°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 24.4°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.5°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.9°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 23.4°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.8°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόβουν χειρουργεία από το ΕΣΥ και τα σπρώχνουν στον ιδιωτικό τομέα

 • A-
 • A+
Περιορισμό των προγραμματισμένων επεμβάσεων μέχρι 20% στο κίτρινο επίπεδο και μέχρι 80% στο κόκκινο επίπεδο, με εξαίρεση τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά, ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς • Σάλος από την ακύρωση χειρουργείων σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας τρίβουν τα χέρια τους με τις εισπράξεις ζεστού κρατικού χρήματος από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς.

Το lockdown κλήρωσε στο ΕΣΥ τελικά, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. να ανακοινώνει προκλητικά, διά στόματος υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, «περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20% στο επίπεδο Α’ (κίτρινο) και μέχρι 80% στο επίπεδο Β’ (κόκκινο). Εξαιρούνται και για τα δύο επίπεδα τα ογκολογικά και άκρως επείγοντα περιστατικά»!

Το προμοτάρισμα του ιδιωτικού τομέα -o οποίος όπως στην πρώτη φάση της επιδημίας έτσι και τώρα λιποτακτεί στη μάχη με τον Covid- δεν έχει τέλος από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μετά την πρόβλεψη για πακέτο ενίσχυσής του «περίπου 30 εκατ. ευρώ» για τα κρεβάτια μη Covid ΜΕΘ τα οποία θα παράσχει, τώρα του διοχετεύουν και τους ανθρώπους που πρέπει να χειρουργηθούν.

Ετσι καταρρέει το κυβερνητικό παραμύθι για τη «θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας», για «τις χιλιάδες προσλήψεις», για «τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν». Το ΕΣΥ μετατρέπεται ξανά, όπως και στην πρώτη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά με μία νόσο, τον Covid.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές! Για ακόμα μία φορά το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μίας νόσου. Ο δραστικός περιορισμός των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για την ενίσχυση και την ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας» επισημαίνει η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά», τονίζει, «ότι «τα όποια μέτρα πήρε η κυβέρνηση έγιναν με κριτήριο τις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τη διαφύλαξη της υγείας του λαού, όπως προκλητικά ισχυρίζεται».

«Αποτελεί ανοιχτή ομολογία από την κυβέρνηση πως όλους τους προηγούμενους μήνες ούτε «θωράκισε το ΕΣΥ», ούτε προσλήψεις έκανε. Αποτελεί ανοιχτή ομολογία πως η κυβέρνηση απλά δεν ενδιαφέρεται για την εκτίναξη της θνητότητας και της νοσηρότητας από χειρουργικές παθήσεις. Δεν την ενδιαφέρουν θάνατοι που δεν απασχολούν τα δελτία ειδήσεων» τονίζει ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, και αναδεικνύει ότι από την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου ««απέδρασαν» οι υπουργοί Υγείας κ. Κικίλιας και Κοντοζαμάνης κι έβαλαν μπροστά τον κ. Χαρδαλιά».

«Χαρακτηριστική επίσης είναι και η ένοχη σιωπή των λεγόμενων «ειδικών του κράτους» στους οποίους μάλιστα «απαγορεύεται να κάνουμε κριτική» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Ας μας εξηγήσουν ποια ακριβώς επιστήμη προβλέπει τη σχεδόν πλήρη κατάργηση της χειρουργικής δραστηριότητας στη δημόσια περίθαλψη και πού ακριβώς σύμφωνα με την επιστήμη τους θα πηγαίνουν να χειρουργούνται οι φτωχοί άνθρωποι, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα που δεν έχει να πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές» αναφέρει η Δέσποινα Τοσονίδου, μέλος της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ.

Από την πλευρά τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας τρίβουν τα χέρια τους με τις εισπράξεις ζεστού κρατικού χρήματος από το υπερ-ασφαλιστικό ταμείο ΕΟΠΥΥ, αλλά και απευθείας από τους ασθενείς. Οι τελευταίοι από την αρχή της πανδημίας κλήθηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το απαραίτητο τεστ Covid που προβλέπει και ο προεγχειρητικός έλεγχος, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να αφήσει το τεστ της πανδημίας (!) εκτός συνταγογράφησης και αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τα δημόσια εργαστήρια χωρίς επαρκή αντιδραστήρια ώστε να καλυφθούν όλοι οι πολίτες.

Ετσι οι πολίτες θα πληρώσουν και για το απαραίτητο τεστ πριν από κάθε επέμβαση -όπως έκαναν προκειμένου να επιστρέψουν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές τους στις δουλειές τους ή για να επιστρέψουν τα παιδιά τους που εμφάνισαν συμπτώματα Covid στο σχολείο-, αλλά και για τις επιπλέον χρεώσεις του ιδιωτικού τομέα για τις υπερκοστολογημένες υπηρεσίες υγείας που προσφέρει.

Σημειώνεται ότι μόνο το τεστ Covid για έναν ασθενή που πρόκειται να χειρουργηθεί και τον συνοδό του κοστίζει από 150-400 ευρώ! Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ ζητάει «εδώ και τώρα η κυβέρνηση να σταματήσει να πιπιλάει την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης», να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, σε μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών» και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε δυνάμωμα των διεκδικήσεών τους για την προστασία της υγείας και την υπεράσπιση της ζωής απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα.

Αντιδράσεις κομμάτων

«Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει τον πρωθυπουργό ως «αποκλειστικά υπεύθυνο για την εγκληματική αδιαφορία» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνα», τώρα «ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Το ΚΚΕ καταδεικνύει ότι «η εκτεταμένη περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων γίνεται για να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό -κυρίως γιατροί και νοσηλευτές- για τις ανάγκες των ασθενών από τον κορονοϊό. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μισοκλείνει μια «τρύπα», ανοίγοντας άλλες και διαγράφοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών για ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες».

Περί ευθύνης

«Πρέπει να δράσουμε τώρα. Τώρα. Πριν λυγίσουν οι Μονάδες Εντατικής από το βάρος ζωών που κινδυνεύουν». Τα λόγια του πρωθυπουργού μαρτυρούν την ανυπαρξία στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας οκτώ μήνες μετά το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, τα χαμηλά αντανακλαστικά της κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων ολόκληρης της Ευρώπης, δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει από άκρη σε άκρη μήνες τώρα, και την απογείωση της «ατομικής ευθύνης» πίσω από την οποία κρύβονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του που φέρουν την κύρια ευθύνη προστασίας της δημόσιας υγείας.

Δεν υπήρξε προετοιμασία, δεν υπάρχουν οι «1.000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν», δεν έγιναν οι «χιλιάδες προσλήψεις», δεν θωρακίστηκε το ΕΣΥ. Γι’ αυτό είναι δύσκολη η διαχείριση της πανδημίας και γι’ αυτό μετακυλίεται η ευθύνη στους πολίτες. Οσο για την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες που βάλλεται, όπως μας είπε ο πρωθυπουργός, η ευθύνη της επιχείρησης υποβάθμισης του ανώτατου επιστημονικού συλλογικού οργάνου για την πανδημία -της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας- είναι όλη δική του. Διότι αντίθετα με τα όσα είπε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεών μου. Δεν κρύφτηκα στα δύσκολα, δεν θα το κάνω τώρα», κάθε απόφαση της κυβέρνησής του συνοδευόταν καταχρηστικά από επίκληση γνωμοδότησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Για να ανοίξει άρον άρον και όπως όπως την οικονομία, ειδικότερα τον τουρισμό και τις μεταφορές, μετά το lockdown του πρώτου κύματος, και πολλά ακόμα στη συνέχεια. Ενδεικτικά θυμίζουμε ότι ακόμα και όταν η Επιτροπή είχε αποτυπώσει (www.eody.gr) τη σύστασή της για «τήρηση της μέγιστης δυνατής απόστασης μεταξύ των θέσεων των μαθητών στην τάξη σύμφωνα με τις εκάστοτε χωροταξικές δυνατότητες [...] θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων, ώστε να τηρείται η μέγιστη απόσταση μεταξύ των θρανίων των μαθητών», η υπουργός Νίκη Κεραμέως επέμενε πως το άνοιγμα των σχολείων με τάξεις των 20 και των 25 μαθητών με δύο παιδιά στο ίδιο θρανίο είναι γνωμοδότηση των επιστημόνων.

Και ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός που εξέθεσε δημοσίως την Επιτροπή, η οποία, αφού πιέστηκε από την κυβέρνησή του πρόσφατα να γνωμοδοτήσει, με τη μισή Ελλάδα πληθυσμιακά λίγο πριν από το «κόκκινο», για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα, βγήκε ο ίδιος σε λιγότερο από ένα 24ωρο για να ακυρώσει την απόφασή της. Οντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «τώρα είναι η ώρα των πράξεων από όλους και από τον καθένα ξεχωριστά». Του το επιστρέφουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
Τα κρούσματα, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι εκτοξεύονται, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει συμφωνίες με πέντε ιδιωτικές κλινικές • Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση.
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
ΥΓΕΙΑ
Χειρουργήστε σε ιδιωτική κλινική
Eντολή να χειρουργούν ασθενείς σε ιδιωτική κλινική που ανήκει σε μεγάλο όμιλο υγείας δίνει η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου στους χειρουργούς του νοσοκομείου της Ρόδου!
Χειρουργήστε σε ιδιωτική κλινική
ΥΓΕΙΑ
Δεν θα περάσει το «νέο ΕΣΥ»
Οι υγειονομικοί διατράνωσαν χθες την απόφασή τους να ανατρέψουν τα κυβερνητικά σχέδια που οδηγούν σε συγχωνεύσεις κλινικών, κλείσιμο νοσοκομείων και παράδοση τομέων της δημόσιας υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Δεν θα περάσει το «νέο ΕΣΥ»
ΥΓΕΙΑ
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. .
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
ΥΓΕΙΑ
Αδιάσειστα τα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα
Το άσπρο - μαύρο επιχείρησε να κάνει ακόμα μία φορά η κυβέρνηση στο θέμα της πανδημίας, την ώρα που ο ΕΟΔΥ κατέγραφε χθες 3.164 νέα κρούσματα, 43 νεκρούς και 347 διασωληνωμένους και το εμβολιαστικό τείχος...
Αδιάσειστα τα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα
ΥΓΕΙΑ
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς που αποτυπώνουν την «εγκατάλειψη» νόσων πέραν της Covid-19.
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας