Ελαφρά τάση υποχώρησης του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού κάτω από τα 200 στη χώρα τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνει ο ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε ότι παράλληλα διαπιστώνεται και μια ήπια άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων.
• 169 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα [8 Σεπτεμβρίου 2020]
Όπως εξήγησε, αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η κατάσταση ενός ασθενούς για επιδεινωθεί από την ώρα που μολύνεται χρειάζεται να περάσει διάστημα 7 ημερών και η εικόνα αυτή σχετίζεται με τις μολύνσεις που καταγράφηκαν πριν από 7 έως 10 ημέρες.
Ως επίσης θετικό στοιχείο, το οποίο πάντως δεν πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό, είναι ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται και τα περιστατικά που καταγράφονται στις ηλικίες κάτω των 40 ετών. Όπως είπε ο καθηγητή επιδημιολογίας, δείχνει ότι έχει αποδώσει η προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Έλεγχοι στη Μόρια
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην καταγραφή 35 κρουσμάτων κορονοϊού στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια.
Όπως είπε, έχουν ήδη υποβληθεί σε τεστ 2.000 φιλοξενούμενοι της δομής και ότι εξ αυτών θετικοί βρέθηκαν 35 άνθρωποι, οι οποίοι έχουν απομονωθεί από τους υπόλοιπους για να προληφθεί περαιτέρω διασπορά. Τόνισε ότι από τα 100 άτομα προσωπικό της δομής που ελέγχθηκαν δεν βρέθηκε κανένας θετικός στον Covid-19.
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνεται σεβαστή η πολυπολιτισμικότητα εντός της δομής, να συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να μην επεκταθεί η πανδημία δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν εκεί.
«Αναβαθμισμένη η σημασία της μάσκας»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην ανάγκη για τη χρήση μάσκας ως μέσο προστασίας από τον κορονοϊό.
Όπως αναγνώρισε, «αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας».
Επισήμανε επίσης ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται. «Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε.
