Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλείψει σχεδίου κλάταρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
AP PHOTO

Ελλείψει σχεδίου κλάταρε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

  • A-
  • A+
Το ΕΚΕΑ ανακοίνωσε πως «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19». Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου για την πανδημία.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία παρουσιάζεται σημαντική εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία–, το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό εκφράζει την αδυναμία του να συνεχίζει τη διενέργεια ελέγχων. 

Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημέρωσε από χθες (Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου) ότι εξαιτίας «της αλόγιστης χρήστης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Ως εκ τούτου, το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19».

Η εξέλιξη αυτή είναι το –μάλλον αναμενόμενο– αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής και σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης, για να αναχαιτίσει την ορμή της φονικής νόσου στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος αναδείχθηκε ως ο χειρότερος μήνας μέχρι στιγμής στην πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως μέσα σε έναν μήνα υπερδιπλασιάστηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, παρουσιάζοντας μεγάλη εξάπλωση στα αστικά κέντρα, καθώς και εκτενή διασπορά σε όλη τη χώρα. Επίσης, μέσα στο ίδιο διάστημα, 60 άνθρωποι εξέπνευσαν από τον φονικό ιό.

Αυτή την εποχή, λοιπόν, υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη για διεξαγωγή όσον το δυνατόν περισσότερων τεστ στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από το να γίνει κάτι τέτοιο.

Ξανθός: Η ανικανότητα… βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία

Με δήλωσή του, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, τονίζοντας παράλληλα ότι η διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα.

Η δήλωση Ξανθού

...για την αναστολή διενέργειας διαγνωστικών τεστ από το ΕΚΕΑ

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα,  το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση  ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»!

Δηλαδή, μας λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που  αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!  Είναι προφανές ότι  δεν μπορούν, η  Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Αυτή η ανικανότητα όμως …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία.

Καταγγελία από ένωση νοσοκομειακών γιατρών

Για το θέμα τοποθετήθηκε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. 

Η Ένωση τονίζει πως είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται ως αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ κορονοϊού, επισημαίνει ότι εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων ελέγχων στα νοσοκομεία της χώρας και υπογραμμίζει πως «τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη των ιδιωτικών κέντρων». 

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΙΝΑΠ καλεί για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, αλλά και για δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Η ανακοίνωση - καταγγελία της ΕΙΝΑΠ

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9ου) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορωνοιού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!
Που θα γίνονται τα test;
Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;
Δεν θα γίνονται καθόλου;

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.
    • Τώρα ανάπτυξη Π.Φ.Υ.
    • Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ
    • Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων
    • Δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Πότε περιμένουν να το κάνουν; Όταν φουντώσει κι΄άλλο η πανδημία; Έχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;

Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Γιώργος Σιδέρης Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ
 


 

ΥΓΕΙΑ
Συναγερμός για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη
Τα υψηλά επίπεδα ημερήσιων κρουσμάτων Covid-19 χτυπούν «καμπανάκια» προμηνύοντας ένα εκρηκτικό Οκτώβρη ενώ η αύξηση των μολύνσεων στη Θεσσαλονίκη έγινε αντικείμενο συζήτησης την τακτική σύσκεψη για την πορεία...
Συναγερμός για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Απογείωση κρουσμάτων τον Αύγουστο, έκτακτα μέτρα και καραντίνες
Ως ο χειρότερος μήνας στην πορεία της νόσου Covid-19 στη χώρα μας αναδεικνύεται ο Αύγουστος. Μεγάλη αύξηση θανάτων, υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα.
Απογείωση κρουσμάτων τον Αύγουστο, έκτακτα μέτρα και καραντίνες
ΥΓΕΙΑ
Διασπορά σε όλη τη χώρα και αυξημένη επιτήρηση σε τρεις ακόμη περιφέρειες
Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί από τη διασπορά της νόσου σε όλη τη χώρα. Έκτακτα περιοριστικά μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία.
Διασπορά σε όλη τη χώρα και αυξημένη επιτήρηση σε τρεις ακόμη περιφέρειες
ΥΓΕΙΑ
Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων - Σε Αττική και Θεσσαλονίκη πάνω από τα μισά
Σταθερά τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ με τον Μ.Ο. των μολύνσεων τις τελευταίες επτά ημέρες να φτάνει τον αριθμό 229.
Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων - Σε Αττική και Θεσσαλονίκη πάνω από τα μισά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας