Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκάνδαλο με τις ακτινοθεραπείες στα ιδιωτικά κέντρα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκάνδαλο με τις ακτινοθεραπείες στα ιδιωτικά κέντρα

  • A-
  • A+
Οι ιδιώτες πάροχοι απαιτούν από τους ασθενείς -εκτός από το τεστ του κορονοϊού- να καταβάλουν παρανόμως επιπλέον αποζημίωση για πράξεις που καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ! ● Η απίστευτη απάντηση του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, Θεοφάνη Ρηγάτου: «Να καλούν στον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς».

Οχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη τον καιρό της πανδημίας οι ιδιώτες πάροχοι υγείας, αλλά κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών. Μία με το τεστ του κορονοϊού, που ο καθένας χρεώνει όπως επιθυμεί (από 100 έως 300 ευρώ) αφού η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αφήσει το τοπίο αρρύθμιστο, και τώρα με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες παρανόμως απαιτούν από τους ασθενείς να καταβάλουν επιπλέον αποζημίωση για πράξεις που καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ!

Ζωή Γραμματόγλου

Για το διαγνωστικό τεστ του νέου κορονοϊού «έχουμε καταγγελίες ότι όσοι ασθενείς κάνουν τις θεραπείες τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τούς χρεώνουν το τεστ 100, 200, 300 ευρώ!

Ανάλογα το ιδιωτικό θεραπευτήριο, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών (ΚΕΦΙ) Αθηνών.

«Δεν ξέρω τι θα κάνει το υπουργείο και από πού θα βρει τα χρήματα, δεν μπορούν όμως οι ασθενείς, δεν αντέχουν να πληρώνουν! Οφείλουν να εντάξουν το τεστ του νέου κορονοϊού στις εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ακούν στο υπουργείο;» διερωτάται.

Οσον αφορά την ακτινοθεραπεία, με επιστολή της στις 16 Απριλίου προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η Διοικούσα Επιτροπή της Ελληνικής Πλατφόρμας Διαλόγου «All.Can Greece», για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας, καταγγέλλει ότι «τα ιδιωτικά κέντρα απαιτούν, παρανόμως, από τους ασθενείς να καταβάλλουν επιπλέον αποζημίωση».

Ετσι, όσοι έχουν τη δυνατότητα εξαναγκάζονται να καταβάλλουν την παραπάνω χρέωση και όσοι δεν την έχουν δεν προχωρούν στην κρίσιμη για την εξέλιξη της υγείας τους θεραπεία! Κοινώς όπου φτωχός και η μοίρα του.

Οπως εξηγείται στην επιστολή που υπογράφουν 11 κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας στον τομέα της ογκολογίας (παθολογίας, χειρουργικής, ακτινοθεραπευτικής) και της αιματολογίας καθώς και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), «ενώ τα ακτινοθεραπευτικά τμήματα των νοσοκομείων λειτουργούν κανονικά από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, έχουν αραιώσει τα ραντεβού για την αποφυγή του συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ασθενών. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες αναμονές».

Πάρτι κερδοσκοπίας εις βάρος καρκινοπαθών εν γνώσει του υπουργείου

Για τη μείωση των αναμονών, σύμφωνα με την «All.Can Greece» «οι ασθενείς «θεωρητικά» έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα, τα οποία βάσει νόμου (ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012) αποζημιώνονται πλήρως για τις ακτινοθεραπευτικές υπηρεσίες (στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας/ακτινοχειρουργικής), που παρέχουν, για δε τις υπόλοιπες ακτινοθεραπευτικές τεχνικές οι ασθενείς οφείλουν να πληρώσουν μόνο την αμοιβή του γιατρού. Εν τούτοις, επειδή τα ιδιωτικά κέντρα απαιτούν, παρανόμως, από τους ασθενείς να καταβάλλουν επιπλέον αποζημίωση, οι ασθενείς εξαναγκάζονται να πληρώσουν, ενώ πολλοί στερούνται αυτής της δυνατότητας αν δεν μπορούν να καλύψουν το ποσόν που τους ζητείται».

Οι επιστήμονες και οι εκπρόσωποι των ογκολογικών ασθενών ζητούν από τον υπουργό Υγείας «να παρέμβει όπως οφείλει και να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ώστε οι ασθενείς να μπορούν να αρχίζουν την ακτινοθεραπεία εντός του προβλεπόμενου χρόνου».

Γιώργος Πισσάκας

«Μην ξεχνάμε ότι η μάχη με τον καρκίνο είναι ένας γολγοθάς, με χειρουργεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες. Είναι μία πραγματική απειλή ζωής, πάνω στην οποία έρχεται να προστεθεί ο κορονοϊός.

Απαιτείται λοιπόν από το κράτος σεβασμός στον ασθενή», μας λέει ο δρ Γιώργος Πισσάκας, διευθυντής του ακτινοθεραπευτικού-ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας που είναι μεταξύ των υπογραφόντων την επιστολή. Εχει απαντήσει ο υπουργός Υγείας στην επιστολή της «All.Can Greece», τον ρωτάμε. «Οχι, καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει».

«Οταν λέμε δημόσια ακτινοθεραπεία περιλαμβάνουμε και την ιδιωτική γιατί αποζημιώνεται», επισημαίνει ο Γ. Πισσάκας και εξηγεί: «Η αναγνώριση αυτής της ανάγκης από τον ΕΟΠΥΥ υπάρχει με νόμους που ορίζουν ότι ο ασθενής δεν πρέπει να πληρώνει τίποτα στο ιδιωτικό τομέα για τις κύριες θεραπείες, εκτός από την αμοιβή του γιατρού, για δε τη στερεοταξία (CyberKnife, gamma knife) δεν πληρώνει τίποτα, περιλαμβάνεται και η αμοιβή του γιατρού που είναι ενσωματωμένη στο ποσό του ΕΟΠΥΥ».

Εφαρμόζεται όμως αυτό; Οχι, απαντούν η Ζωή Γραμματόγλου και η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών (ΕΛΛΟΚ).

Η επίκαιρη ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Στην απαράδεκτη άρνηση του υπουργείου Υγείας να αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ το κόστος των τεστ, αναφέρεται ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι «η μη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ μοριακού ελέγχου για τον SARS-CoV-2 έχει οδηγήσει σε ένα αρρύθμιστο και ασύδοτο τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά για μια εξέταση που η Πολιτεία έχει προβλέψει να γίνεται υποχρεωτικά (π.χ. στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου)».

Ο τιμοκατάλογος και η μη τήρηση των νόμων

Για τη στερεοταξία οι ιδιώτες χρεώνουν 3.500-5.000 ευρώ τον ασθενή, ενώ λαμβάνουν 5.500-7.500 από τον ΕΟΠΥΥ, μας λέει ο Γ. Πισσάκας.

Για μία ριζική ακτινοθεραπεία, για την οποία αποζημιώνονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ζητούν από 1.200 έως 2.000, συν την αμοιβή του γιατρού που προβλέπει ο νόμος, ενώ για την ακτινοθεραπεία διαμορφούμενης έντασης της δέσμης (IMRT) και την ογκομετρικά διαμορφούμενη τοξοειδή ακτινοθεραπεία (VMAT), δυο σύγχρονες θεραπείες που και αυτές αποζημιώνονται 100% από τον ΕΟΠΥΥ, χρεώνουν 1.600 - 2.500 ευρώ τον ασθενή επιπλέον της προβλεπόμενης από τον νόμο αμοιβής του γιατρού, προσθέτει.

«Το κράτος δεν το γνωρίζει; Το γνωρίζει πάρα πολύ καλά», ρωτάει και απαντάει μόνος του ο δρ Πισσάκας. Εν τω μεταξύ, οι ιδιώτες από το 2017 και μετά δεν υπόκεινται σε υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) για τις θεραπείες των καρκινοπαθών, σημειώνει η Ζ. Γραμματόγλου. Επομένως μιλάμε για εξόφθαλμη κερδοσκοπία.

Η Ζωή Γραμματόγλου απευθύνθηκε στο υπουργείο Υγείας, μας λέει, και ζήτησε λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς. Το υπουργείο την παρέπεμψε στον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, Θεοφάνη Ρηγάτο, ο οποίος της απάντησε «να καλούν στον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς». «Δεν είναι απάντηση αυτή», μας λέει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ, «έχει τρόπο το υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει τον νόμο για τις ακτινοθεραπείες και να βάλουν και το ποσό των τεστ να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ». Για να ξαναθυμηθούμε τον Εμμανουήλ Ροΐδη, συμπληρώνει ο Γ. Πισσάκας, που έλεγε «Εις νόμος απαιτείται εις αυτήν την χώραν ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων».

Η πρόταση για την ακτινοθεραπεία

Πριν 5 χρόνια η εικόνα της ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα ήταν αποκαρδιωτική, ο ασθενής ήταν αναγκασμένος να εισέρχεται σε χώρους με παλιά ταλαιπωρημένα μηχανήματα, εξηγεί ο δρ Πισσάκας. Σήμερα η εικόνα της δημόσιας ακτινοθεραπείας είναι διαφορετική, οι χώροι απέκτησαν σεβασμό στον ασθενή κυρίως λόγω των δωρεών γραμμικών επιταχυντών.

Ομως το πρόβλημα των αναμονών έρχεται και επανέρχεται συνεχώς, εξηγεί, «γιατί έχουμε λίγα μηχανήματα». Η χώρα μας θα έπρεπε να διαθέτει 6,5 μηχανήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, άρα 72 αντί 32 μηχανημάτων. Αυτή τη στιγμή ο δημόσιος τομέας έχει το 64% των μηχανημάτων στη χώρα, με αναλογία 2,9 μηχανήματα ανά εκατομμύριο ασθενείς, ενώ ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει το 36% των μηχανημάτων και είναι απαραίτητος.

Η λύση για τη δημόσια ακτινοθεραπεία, όπως έχει καταθέσει με προτάσεις της προς το υπουργείο Υγείας η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, είναι:

  • Περισσότερες ώρες λειτουργίας των μηχανημάτων, με ολοήμερη λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων.
  • Περισσότερα μηχανήματα: 11 νέα μηχανήματα, για τα οποία υπάρχουν οι χώροι, αντικαθιστώντας τα 7 παλιά που έχουν απομείνει.
  • Δημιουργία νέων κέντρων για την κάλυψη της επικράτειας με στόχο η απόσταση για κάθε ασθενή από το σπίτι του να μην υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα.

Ο λόγος γίνεται για τη δημιουργία 5 κέντρων με 10 γραμμικούς επιταχυντές με προτεραιότητα στη Λαμία και την Τρίπολη ώστε να μη μαζεύει η Αθήνα όλο τον κόσμο και της Πελοποννήσου με αποτέλεσμα μεγάλες αναμονές. Το συνολικό κόστος της πρότασης είναι 50 εκατομμύρια ευρώ. «Σκεφτείτε πόσες ζωές χάνονται για αυτά τα εκατομμύρια», αναφέρει ο δρ Πισσάκας.

ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
ΥΓΕΙΑ
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
«Μπαλάκι» οι βαριά πάσχοντες μεταξύ των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, που άλλοτε τους στέλνουν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τώρα στα ήδη πολυάσχολα και υποστελεχωμένα...
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
ΥΓΕΙΑ
Αυξάνουν τα κέρδη των ιδιωτών, μέσω του τεστ
Παρά την αρχική δέσμευσή της, η κυβέρνηση επιλέγει να μην καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, μεταφέροντας στον ασύδοτο ιδιωτικό τομέα σημαντικά ποσά που επιβαρύνουν τους...
Αυξάνουν τα κέρδη των ιδιωτών, μέσω του τεστ
ΥΓΕΙΑ
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
Ο ασθενής αναγκάστηκε να πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα την τελευταία δεκαετία, οπότε η φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας συρρικνώθηκε.
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
Το πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε τρία νοσοκομεία, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει την κεντρική πύλη του συστήματος Υγείας στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.
Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες στο ΕΣΥ από την κύρια είσοδο
ΥΓΕΙΑ
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»
Η κυβέρνηση μας καλεί να συνδέσουμε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών με τα προσδοκώμενα κέρδη των επιχειρηματιών και να ξεγράψουμε οποιαδήποτε σκέψη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους.
«Η υποχρηματοδότηση, “δούρειος ίππος” των ΣΔΙΤ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας