ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με μεγάλη καθυστέρηση, δύο μήνες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της πανδημίας στη χώρα μας, επιχειρεί η κυβέρνηση μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης να διευρύνει τη δυνατότητα των πολιτών να ελεγχθούν για τον νέο κορονοϊό.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας, για τις οποίες επί μέρες ακούμε ότι όλο ξεκινούν, τελικά θα κάνουν τις πρώτες εξορμήσεις τους μετά τις «διακοπές» του Πάσχα, ώστε να συμβάλουν στην αποτύπωση της διασποράς του ιού στην Ελλάδα με τη διεξαγωγή μοριακών διαγνωστικών τεστ κατ’ οίκον με γεωγραφικά και πάντα αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια.

Ενα εγχείρημα σημαντικό μεν, αλλά αποσπασματικό, το οποίο όμως δεν μπορεί να παραβλέψει πως η μεγάλη ανάγκη της κατ’ οίκον φροντίδας χιλιάδων ασθενών παραμένει ακάλυπτη. Σε αυτή τη φάση χρειάζονται ομάδες υγείας στελεχωμένες και με γιατρό, ο οποίος να κάνει εκτίμηση του κινδύνου των ανθρώπων που «Μένουν Σπίτι» και παραμένουν αβοήθητοι όσον αφορά τον κορονοϊό και απορρυθμισμένοι ως προς ό,τι άλλο αντιμετωπίζουν με την υγεία τους.

Και τεστ αντισωμάτων

Οι πεντακόσιες κινητές μονάδες (ΚΟΜΥ) θα είναι πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένες, αλλά στελεχωμένες με έναν οδηγό και έναν νοσηλευτή, ο οποίος θα λαμβάνει δείγματα βιολογικού υλικού πόρτα πόρτα χωρίς όμως να έχει επαγγελματικό δικαίωμα στη δειγματοληψία, η οποία αποτελεί ιατρική πράξη και άρα απαιτεί γιατρό.

«Θα δούμε πώς προχωρά η νόσος στη χώρα μας» αρκέστηκε να πει προχθές σχετικά ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σε δεύτερη φάση, μετά το πρώτο κύμα του ιού, οι μονάδες αυτές θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον τεστ αντισωμάτων προκειμένου να δούμε πόσοι από εμάς έχουμε νοσήσει.

Οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα επιχειρήσουν να καλύψουν εν μέρει το κενό στην περίθαλψη αποκλειστικά στο κομμάτι της διάγνωσης, ειδικά στο τυφλό σημείο του συστήματος μεταξύ του «Μένω Σπίτι» και του «πάω νοσοκομείο». Επιπλέον, μέσω της αύξησης των τεστ που πλέον αριθμούνται συνολικά σε 40.645 (9/4/2020), στόχος είναι μια καλύτερη αποτύπωση της κυκλοφορίας του ιού στην Ελλάδα.

Εξαγγελία ΣΥΡΙΖΑ

Ποιο είναι όμως αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΟΜΥ; Είναι μια διαφορετική εκδοχή των Κινητών Μονάδων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα με το άνοιγμα των Τοπικών Ομάδων Υγείας στον αστικό ιστό, οι ΚΟΜΥ, ως κινητές μονάδες ΠΦΥ, στόχευαν στην περιφερειακή αποκέντρωση με την εξάπλωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας στις άγονες, νησιωτικές, δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξημένο δείκτη ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, που στους πληθυσμούς αυτούς έφτανε το 20% (για τον γενικό πληθυσμό είναι 10%) πολύ πριν από την κρίση της πανδημίας, η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω των ΚΟΜΥ επιχείρησε να τις απαντήσει.

Οι ΚΟΜΥ, όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά (Ν.4600/2019), αποτελούνταν από ομάδα των επαγγελματιών υγείας – γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων κ.λπ.

Οι μονάδες θα κάλυπταν τις ανεπάρκειες στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων της υπαίθρου. Ουσιαστικά το ΦΕΚ της κυβέρνησης της Ν.Δ. προσάρμοσε το παλιό πρόγραμμα ΕΣΠΑ Μεταρρύθμισης Δημόσιου Τομέα στα κινητά συνεργεία δειγματοληψιών.

Ανδρέας Ξανθός: «Κακοποιείται» η ιδέα των Κινητών Ομάδων Υγείας

Η κυβέρνηση, πάλι με σημαντική καθυστέρηση, προσπαθεί να δείξει ότι κάτι κάνει στο κρίσιμο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών. Μόνο που για άλλη μία φορά δεν κάνει ούτε όσα μπορεί ούτε όσα πρέπει. Και ως συνήθως αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με λάθος τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες είχαν προβλεφθεί στον Ν.4600/2019 και στόχευαν στην ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων της υπαίθρου που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά δυσκολία στη μετακίνηση και στην πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας.

Το υπουργείο Υγείας λοιπόν, μετά τις επισημάνσεις όλων των ειδικών και τις αναφορές του «Παρατηρητηρίου Υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ για το κενό φροντίδας όσων πολιτών με πιθανή λοίμωξη Covid-19 «μένουν σπίτι» καθώς και των ασθενών με σοβαρά χρόνια νοσήματα που δεν παρακολουθούνται πλέον συστηματικά, προχώρησε πρόσφατα σε μια κίνηση που «κακοποιεί» την ιδέα των ΚΟΜΥ, ενώ δεν αναμένεται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΕΣΥ. Αυτό που χρειαζόμαστε στη σημερινή φάση δεν είναι 500 συνεργεία δειγματοληψίας για διαγνωστικά τεστ κορονοϊού, αλλά μια οργανωμένη κατ’ οίκον επίσκεψη, κλινική εκτίμηση και φροντίδα από μια Ομάδα Υγείας η οποία αποτελείται τουλάχιστον από γιατρό, νοσηλευτή και επισκέπτρια υγείας και η οποία, σε συνεννόηση με τα Κέντρα Υγείας, τις ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και σε συνεργασία με το «Βοήθεια στο Σπίτι», θα μπορεί να προσφέρει συνεχιζόμενη ιατρική παρακολούθηση και κατάλληλη νοσηλευτική φροντίδα σε όσους έχουν ανάγκη.

Το σχέδιο του υπουργείου είναι μια μίνιμουμ παροχή πολύ περιορισμένης διάρκειας και ελάχιστων δυνατοτήτων. Οι δημόσιες δομές ΠΦΥ μπορούν αυτήν την περίοδο να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας, να δώσουν έμφαση στην υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού ευθύνης τους, να οργανώσουν, με «εργαλείο» τις ΚΟΜΥ, την κατ’ οίκον παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών. Ας τις αξιοποιήσει η κυβέρνηση χωρίς εμμονές και ιδεοληψίες.