Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολύ λίγα και πολύ αργά τα μέτρα και στη Μαλακάσα

Φωτογραφία Αρχείου

Eurokinissi

Πολύ λίγα και πολύ αργά τα μέτρα και στη Μαλακάσα

  • A-
  • A+

Ερωτήματα για τον βαθμό ετοιμότητας των δομών στέγασης προσφύγων της ενδοχώρας για την προστασία από τον κορονοϊό, τόσο ως προς τον εντοπισμό των κρουσμάτων, όσο και των μέτρων υγειονομικής προστασίας, εγείρει ο εντοπισμός κρούσματος σε φιλοξενούμενο, το απόγευμα του Σαββάτου, στην παλιά ανοιχτή δομή της Μαλακάσας, η οποία τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό, το πρωί της Κυριακής.

Η δομή βρίσκεται σε παρακείμενο χώρο από την κλειστή δομή που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στα νησιά το Μάρτιο, όταν βρισκόταν σε αναστολή η διαδικασία υποδοχής.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, άνδρας 53 ετών με υποκείμενο νόσημα, ο οποίος διαμένει σε οικίσκο της δομής με την οικογένειά του, επισκέφτηκε το απόγευμα του Σαββάτου το ιατρείο της δομής, με συμπτώματα που παραπέμπουν σε κορονοϊό. Εξετάστηκε από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο και βγήκε θετικός στον κορονοϊό.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα πως κλιμάκιο του οργανισμού μετέβη επί τόπου για την ιχνηλάτηση των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, ότι ελέγχθηκαν συνολικά 100 άτομα και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει επίσης ότι οι στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος αφού εξετάσθηκαν ετέθησαν σε υγειονομική απομόνωση.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ελέγχθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του προγράμματος PHILOS του ΕΟΔΥ, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, καθώς και του Ελληνικού Στρατού.

Εδόθησαν οδηγίες στο προσωπικό και στους φιλοξενούμενους και έγινε διανομή υγειονομικού υλικού, προσθέτει ο οργανισμός.

Και η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιατράκο, μαιευτήριο της Αθήνας ειδοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη για ύποπτο κρούσμα κορονοϊού σε έγκυο της δομής, η οποία θα έπρεπε να υποβληθεί σε προγεννητικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η υγεία του βρέφους. Επειδή ωστόσο κρίθηκε ότι η γέννα δε θα γινόταν άμεσα, η γυναίκα δε μεταφέρθηκε στο μαιευτήριο.

Παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί δεν προχώρησε στην περίπτωση αυτή ο έλεγχος που θα διαπίστωνε, αν πρόκειται πράγματι για κρούσμα, γεγονός που θα οδηγούσε νωρίτερα στη λήψη των μέτρων που αποφασίστηκαν τρεις μέρες μετά, ύστερα από τον έλεγχο του 53χρονου, όσο αναιμικά και καθυστερημνένα κι αν αποδεικνύονται τα μέτρα αυτά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο 53χρονος βρίσκεται σε πλήρη ιατρική παρακολούθηση, η οικογένειά του τέθηκε σε περιορισμό στον οικίσκο που διαμένει, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης, για να διαπιστωθεί η επίπτωση της νόσου στον πληθυσμό.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση της παρουσίας του ΕΟΔΥ, με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό, ενώ την περίοδο του υγειονομικού αποκλεισμού, η κάλυψη των βασικών αναγκών σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης θα γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Πρόκειται βέβαια για τις προβλέψεις του σχεδίου «Αγνοδίκη», που εφαρμόζεται αφού εντοπιστεί κρούσμα στη δομή, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, όσο είναι δυνατό στις ειδικές συνθήκες διαβίωσης των υπερσυνωστισμένων δομών. Το σχέδιο προβλέπει υγειονομικό αποκλεισμό των δομών και οριοθέτηση χώρου για εξεταστήριο, αναρρωτήριο και χώρο απομόνωσης.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, αν τα μέτρα αυτά συνιστούν «υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας από την εξάπλωση του κορονοϊού», σύμφωνα με τη διατύπωση του υπουργού Νότη Μηταράκη, σε συνεντεύξεις του το Σάββατο, στον ΑΝΤ1 και το ΣΚΑΙ. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε εμμέσως ότι πρόκειται για σχέδιο ανεπαρκές. «Οι δομές έχουν μία δυσκολία, που θέλω να σας την πω. Μπορείς να περιορίσεις την είσοδο ατόμων μέσα στις δομές και με το κλείσιμο της διαδικασίας ασύλου, από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κορονοϊού και τον περιορισμό της κίνησης προσώπων προς τις δομές και με τα μέτρα που έχουμε πάρει για έξοδο από τις δομές, μπορούμε να απομονώσουμε τη δομή. Αυτό που δεν μπορούμε να απομονώσουμε, είναι την κίνηση μέσα στη δομή, η οποία είναι πολύ πιο ενεργή από ότι είναι στις κοινωνίες εκτός», σημείωσε.

Βέβαια, η κινητικότητα μέσα στις δομές δεν έχει να κάνει τάχα με κάποιο ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτηριστικό των φιλοξενούμενων, αλλά με τον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο που προβλέπεται για κάθε φιλοξενούμενο, ο οποίος μοιράζεται ένα κοντέινερ με έξι άτομα σε κρεβάτια-κουκέτες, με το γεγονός ότι πολλές υπηρεσίες παρέχονται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως και με την υπερπληρότητα που παρουσιάζουν πολλές δομές της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στα τέλη Φεβρουαρίου, από τον τότε καταγραμμένο αριθμό των 1.611 ατόμων, τα 133 διέμεναν σε κοινόχρηστους χώρους και τα 116 σε αυτοσχέδιες σκηνές, αριθμός που αναμένεται να είναι σήμερα αυξημένος. Για τις ανάγκες της υγιεινής τους, υπήρχαν 30 κοινόχρηστες χημικές τουαλέτες και 16 κοινόχρηστες ντουζιέρες, ενώ καθένας από τους 293 οικίσκους διαθέτει δική του τουαλέτα και ντουζιέρα για τα έξι άτομα που στεγάζει.  

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
Μετά τον εντοπισμό τριών νέων θετικών κρουσμάτων, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ξανά αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας
Σε νέα καραντίνα για 15 μέρες η δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες συνωστίζονται μαζί στις διάφορες δομές ανά την επικράτεια, το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει... μακροπρόθεσμα μέτρα αποσυμφόρησης!
Αποσυμφόρηση... μετά τον κορονοϊό για τους πρόσφυγες
ΥΓΕΙΑ
Πενθήμερη παράταση καραντίνας στον Εχίνο
Για άλλες πέντε ημέρες παρατείνεται η αυστηρή καραντίνα και ο κατ' οίκον περιορισμός στον Εχίνο Ξάνθης. Η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί στις 30 Ιουνίου
Πενθήμερη παράταση καραντίνας στον Εχίνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε καραντίνα η δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς έπειτα από κρούσμα κορονοϊού
Σε 14ημερη καραντίνα τέθηκε η προσφυγική δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς, έπειτα απ' τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού.
Σε καραντίνα η δομή στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς έπειτα από κρούσμα κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
Ανησυχία στο Νοσοκομείο Ελπίς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εικόνες ντροπής στη Μόρια
Βίντεο-σοκ δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους να παλεύουν σώμα με σώμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια μερίδα φαγητό για τους ίδιους και τα χιλιάδες ανήλικα παιδιά του καταυλισμού. 
Εικόνες ντροπής στη Μόρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας