• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 14.0°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.9°C / 10.2°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.6°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.9°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 11.8°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 9.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 14.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  73%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν υποτιμάμε τον κίνδυνο, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες»

 • A-
 • A+

Τον νου μας στους ηλικιωμένους, τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας, στους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και στους καρκινοπαθείς και τους ανοσοκατασταλμένους συμπολίτες μας συνέστησε σε όλους τους τόνους χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του υπουργείου Υγείας, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

«Ο περιορισμός της διάδοσης του κορονοϊού εξαρτάται άμεσα από τα μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης που παίρνουμε», επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός συνεργάτης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και πρόσθεσε: «Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: δεν υποτιμάμε τον κίνδυνο, προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε ότι με τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί ανιχνεύτηκαν 7 κρούσματα και έχουν ιχνηλατηθεί 270 επαφές στο περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

«Τα κρούσματα που έχουμε είναι όλα ταξιδιώτες και οι επαφές τους. Δεν έχουμε κρούσματα με μετάδοση στην κοινότητα», σημείωσε.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 570 διαγωνιστικοί έλεγχοι για την παρουσία του νέου κορονοϊού σε ύποπτα περιστατικά, ενώ έχουν σταλεί περισσότερα από 1 εκατομμύριο e-mails εκ μέρους του υπουργείου Υγείας από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς τους πολίτες, με τις προληπτικές οδηγίες υπό μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Η κατάσταση της υγείας των 7 κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι καλή, σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο οποίος αναφέρθηκε και στους δυο συμπολίτες μας που επαναπατρίστηκαν από την Ιαπωνία και έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο «Σωτηρία» έπειτα από διαδοχικούς αρνητικούς ελέγχους.

Προφύλαξη των ευπαθών ομάδων

Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας

«Οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κινδυνεύουν περισσότερο. Είναι ίσως πολύ σοφότεροι από εμάς, τους χρειαζόμαστε, τους αγαπάμε και τους θέλουμε κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερο», υπογράμμισε ο Σ. Τσιόδρας.

Για τους λόγους αυτούς:

Στην πρώτη φάση του κορονοϊού στη χώρα μας -που διανύουμε- τους προφυλάσσουμε από τη γρίπη. Δεν τους αφήνουμε να επισκεφτούν νοσοκομεία ή νοσηλευόμενους ασθενείς ή φίλους που είναι ασθενείς, γιατί μπορεί να κολλήσουν.

Οταν έχουμε κάποιον ασθενή στο σπίτι, τον απομονώνουμε ή τηρούμε τουλάχιστον 2 μέτρα απόσταση από αυτόν. Δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε στενούς χώρους για πολλή ώρα.

Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα χρειάζεται να λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους, τα φάρμακά τους, να ελέγχεται η νόσος τους. Ο διαβήτης, για παράδειγμα, όταν είναι είναι ρυθμισμένος είναι καλύτερη και η άμυνα του οργανισμού.

Στη δεύτερη φάση η ευπαθής ομάδα μπορεί να χρειάζεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα να ζητήσει ιατρική βοήθεια, όπως κάνουμε και για τη γρίπη. Για την τελευταία υπάρχει φάρμακο, αλλά αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες θεραπευτικές εξελίξεις και στον νέο κορονοϊό.

Οι ασθενείς θα νοσηλεύονται όπως για τη γρίπη

Για τη δεύτερη φάση, της ευρείας διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα, στην οποία δεν έχουμε εισέλθει ακόμα, οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ελαφρά συμπτώματα θα μένουν σπίτι τους, όπως μένουν και τώρα για τη γρίπη, ενώ μόνο τα σοβαρά θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία, εξήγησε ο καθηγητής.

Οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης έχουν τη σημασία τους, αυτή τη στιγμή στη χώρα, στα μεμονωμένα σποραδικά περιστατικά που αντιμετωπίζουμε. Κάποια στιγμή θα ξεπεραστούν.

Τη θέση τους θα πάρουν θάλαμοι μονώσεως ή ειδικοί χώροι, στους οποίους απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί, για να μην περάσει η γρίπη από τους νοσηλευόμενους με γρίπη στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Στη φάση αυτή θα χρειαστούν μέτρα παρόμοια με τη γρίπη, ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχουν προβλεφθεί η διάθεση κλινών και κλινών ΜΕΘ εφόσον χρειαστούν από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, αλλά και η λειτουργία κλινικών ή και ολόκληρων νοσοκομείων στη χώρα που θα νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Θεραπεία

Οσον αφορά τη θεραπεία των ανθρώπων που θα νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων που έχει προκριθεί ως ο καλύτερος μέσα από τις δεκάδες κλινικές μελέτες στην Κίνα, που δοκιμάζουν φαρμακευτικά μείγματα, υπάρχει στην Ελλάδα σε στοκ στα νοσοκομεία αναφοράς αλλά και στα υπόλοιπα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο στην παρούσα φάση, απαιτείται η έγκριση της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας υπό τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτη Γαργαλιάνο. Το ζήτημα θα συζητηθεί άμεσα, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας, ώστε να δοθούν και οι θεραπευτικές οδηγίες.

Τα μέτρα περιορισμού του νέου κορονοϊού

Τα «καθ’ υπερβολήν», όπως τα χαρακτήρισε ο Σ. Τσιόδρας, μέτρα του περιορισμού του νέου κορονοϊού και της παρακολούθησης των επαφών λαμβάνονται προκειμένου να κερδηθεί χρόνος.

«Αυτός ο ιός επειδή είναι νέος, άμα τον αφήσεις ανεξέλεγκτο, εντελώς ανεξέλεγκτο, χωρίς κανένα μέτρο στην πατρίδα σου, σε μερικές μέρες θα έχεις εκατοντάδες κρούσματα. Το είδαμε στη γείτονα χώρα», είπε με νόημα.

Το «όποιο μικρό χρονικό διάστημα», σημείωσε, δίνει ευκαιρία σε δυο πράγματα: να υποχωρήσει η γρίπη που πιέζει με τις επισκέψεις ούτως ή άλλως τα συστήματα υγείας όλου του κόσμου και να καλυτερεύσει ο καιρός, που αναμένεται να φανεί αν -όπως έγινε και στην περίπτωση του προηγούμενου κορονοϊού (SARS)- θα εξαλείψει τα κρούσματα.

Κάθε μέτρο που λαμβάνεται, ξεκαθάρισε, «εξετάζεται κατά περίπτωση και αποφασίζεται για την προστασία του ελληνικού λαού» και σαφώς «έχει το κόστος του, κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό».

Πρόσθεσε δε ότι δεν θα ληφθούν άλλα επί του παρόντος, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις διασποράς του ιού στην κοινότητα. Το κρισιμότερο μέτρο όλων, ωστόσο, είπε, είναι εκείνο της τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς όσο καλύτερα τηρούνται τόσο περισσότερο μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Για την τήρηση όλων των μέτρων ο επιστήμονας επικαλέστηκε το φιλότιμο του Ελληνα που, όπως είπε, δεν θα του επιτρέψει να κάνει αλλιώς.

Οι κατηγορίες των σχολείων που κλείνουν

Οσον αφορά το κλείσιμο των 28 σχολείων που πρότεινε η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και υπέγραψαν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, ο Σ. Τσιόδρας εξήγησε πως χωρίζονται ισάριθμα σε δυο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα με 14 σχολεία ανήκει στην κατηγορία που οι μαθητές τους είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και γι’ αυτό, για προληπτικούς λόγους, ενώ η πιθανότητα είναι πολύ μικρή, έκλεισαν.

Η δεύτερη κατηγορία, τα υπόλοιπα 14 σχολεία, είναι σχολεία τα οποία είχαν οργανωμένες μαθητικές εκδρομές που είχαν επιστρέψει από τις πληττόμενες περιοχές της Ιταλίας και προληπτικά έκλεισαν και αυτά.

Εφαρμόστηκε ένα μέτρο που ανήκει στη δεύτερη φάση του κορονοϊού προκειμένου να προστατευτούν τα παιδιά και κυρίως οι γύρω τους, από τη στιγμή που τα ίδια δεν νοσούν σοβαρά.

Προσοχή στα μικρά!

Επειδή στα σχολεία δημιουργούνται, ιδιαίτερα στις μικρές τάξεις των δημοτικών σχολείων, συνθήκες εύκολης διασποράς αναπνευστικών ιώσεων, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται στο σπίτι, όπως και ο νέος κορονοϊός, είναι πάρα πολύ σημαντικό τα παιδάκια να εκπαιδεύονται, τόνισε ο Σ. Τσιόδρας. Να γίνει απόλυτο μέρος της εκπαίδευσής τους η υγιεινή των χεριών, η υγιεινή του βήχα – μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια, το στόμα.

«Πράσινο φως» στο Τόκιο 2020, αλλά κεκλεισμένων των θυρών ευρωπαϊκά ματς

 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έσπευσε χθες να ανακοινώσει ότι είναι «πεπεισμένη για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο που θα γίνουν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020».

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ συνεδριάζει και σήμερα στη Λωζάννη, αλλά στόχος των «αθανάτων» ήταν χθες να καθησυχάσουν τους διοργανωτές ότι δεν θα υπάρξουν μεταβολές, αλλά και τη διεθνή κοινότητα ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό.

Οπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, για τον σκοπό αυτό έχει ήδη συσταθεί από τα μέσα Φεβρουαρίου μια ομάδα εργασίας (task force) στην οποία μετέχουν η ΔΟΕ, η οργανωτική επιτροπή, η πόλη του Τόκιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στο μεταξύ, η UEFA ανακοίνωσε ότι δύο ισπανοϊταλικές αναμετρήσεις των ερχόμενων εβδομάδων, το Βαλένθια - Αταλάντα για το Τσάμπιονς Λιγκ (10 Μαρτίου) και το Χετάφε - Ιντερ για το Γιουρόπα Λιγκ (19 Μαρτίου), θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν σχετικής απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Σαλβαδόρ Ιγια, ζήτησε επίσης να ισχύσει το ίδιο και για τα ματς Μπαρτσελόνα - Νάπολι (18 Μαρτίου) και Σεβίλη - Ρόμα (12 Μαρτίου), μολονότι δεν αφορούν συλλόγους από τη Βόρεια Ιταλία όπου η επιδημία έχει ανησυχητική εξάπλωση.

Τέλος, στον αέρα είναι το γκραν πρι της Formula 1 στο Βιετνάμ (5 Απριλίου), λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε σε άτομα που προέρχονται από τις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και η Ιταλία.

Β.Π.


 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τα ρίσκα του καλοκαιριού
«Ρίσκο» αποτελεί το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, αλλά και η χαλάρωσή μας ως χώρας, καθώς δεν τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα, επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» επιδημιολόγοι.
Τα ρίσκα του καλοκαιριού
ΥΓΕΙΑ
Με ευθύνη γονέων η επιστροφή των μικρών στα θρανία
Tο έδαφος για το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών την 1η Ιουνίου, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, προετοίμασε στη μακρόσυρτη τοποθέτησή του ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Με ευθύνη γονέων η επιστροφή των μικρών στα θρανία
ΥΓΕΙΑ
Ο παιδικός φάρυγγας έκλεισε τα σχολεία
Το νέο δεδομένο -σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα- αφορά στην παρατήρηση ότι παιδιά με καθόλου ή πολύ ελαφρά συμπτώματα, έχουν τεράστιο ιικό φορτίο και συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση για 14 μέρες, ίσως και...
Ο παιδικός φάρυγγας έκλεισε τα σχολεία
ΥΓΕΙΑ
Αλμα κρουσμάτων και στα σχολεία, παρά τη μαγική εικόνα του υπ. Παιδείας
Aν και προσπαθεί να πείσει η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία λειτουργούν στην εντέλεια, η πραγματικότητα -όσο καμουφλαρισμένη κι αν είναι- δεν μπορεί να κρυφτεί.
Αλμα κρουσμάτων και στα σχολεία, παρά τη μαγική εικόνα του υπ. Παιδείας
ΥΓΕΙΑ
Αρχισε το γαϊτανάκι με το κλείσιμο τάξεων λόγω κορονοϊού
Με πολυσέλιδα ΦΕΚ που εστιάζουν σε μέτρα λειτουργικά, η κυβέρνηση δεν πείθει ούτε τώρα ότι προτεραιότητά της είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία.
Αρχισε το γαϊτανάκι με το κλείσιμο τάξεων λόγω κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Ν. Σύψας: Επαναξιολόγηση πρωτοκόλλων στα σχολεία, θα αυξηθούν τα κρούσματα
Αργά ή γρήγορα όλα τα παιδιά θα εκτεθούν στον κορονοϊό σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα, ο οποίος εκτιμά ότι με το άνοιγμα των σχολείων είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και σε ένα...
Ν. Σύψας: Επαναξιολόγηση πρωτοκόλλων στα σχολεία, θα αυξηθούν τα κρούσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας