Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο καπετάν Κωνσταντής, ο Κυριάκος και ο θεσσαλάρχης Τσιάρας

Ο Κωνσταντίνος Πατέρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο καπετάν Κωνσταντής, ο Κυριάκος και ο θεσσαλάρχης Τσιάρας

  • A-
  • A+
Aπό τις αρχές φθινοπώρου ήταν γνωστό πως ο κ. Πατέρας είχε ήδη εξασφαλίσει θέση στον διαγωνισμό για τους διοικητές. Ο ίδιος έλεγε: «Οπου μου ζητηθεί να πάω και να βοηθήσω, θα πάω. Προτιμώ φυσικά τα Τρίκαλα, καθώς γνωρίζω καλά και την ανθρωπογεωγραφία και τα προβλήματα του δικού μας νοσοκομείου. Θέλω πολύ να αφήσω τη σφραγίδα μου στο ίδρυμα αυτό»

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση «παραίτησε» τον Κωνσταντίνο Πατέρα από τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καρδίτσας και παρά τα όσα είπε περί «αστοχιών» ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η επιλογή του 81χρονου ήταν αφενός εν γνώσει του Μαξίμου, αφετέρου δεν αποτέλεσε προσωπική επιλογή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η άνοδος του κ. Πατέρα προς τον διοικητικό θώκο φαίνεται ότι άρχισε μερικούς μήνες πριν και ειδικότερα λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, όταν στις αρχές Μαΐου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έθεσε εαυτόν και πάλι στις επάλξεις της Ν.Δ.

«Ο κ. πρόεδρος με κάλεσε να βοηθήσω την παράταξη», έλεγε τότε ο κ. Πατέρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση: «Υστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη συναντηθήκαμε στο Γραφείο του στη Βουλή χθες το απόγευμα... Ο κ. Πρόεδρος με κάλεσε να βοηθήσω την παράταξη, προκειμένου να ανατραπεί, το συντομότερο δυνατόν, η παρούσα συγκυβέρνηση, που έφερε τη χώρα σε αδιέξοδα, παραμερίζοντας κάθε πικρία του παρελθόντος».

Την ίδια ώρα, από τις αρχές φθινοπώρου ήταν γνωστό, τόσο στα Τρίκαλα όσο και στην Καρδίτσα, πως ο κ. Πατέρας είχε ήδη εξασφαλίσει θέση στον διαγωνισμό για τους διοικητές.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιόφωνο (Λέσχη 97,6) στα μέσα Σεπτέμβρη έλεγε: «Οπου μου ζητηθεί να πάω και να βοηθήσω, θα πάω. Προτιμώ φυσικά τα Τρίκαλα, καθώς γνωρίζω καλά και την ανθρωπογεωγραφία και τα προβλήματα του δικού μας νοσοκομείου. Θέλω πολύ να αφήσω τη σφραγίδα μου στο ίδρυμα αυτό, γιατί από ό,τι φαίνεται δεν θα ασχοληθώ άλλη φορά. Τα πτυχία που έχω δεν τα έχει κανείς άλλος, όπως και τα προσόντα μου στη διοίκηση. Ακόμα και για Διοικητής ΥΠΕ έχω τα περισσότερα προσόντα».

Ταυτόχρονα, τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου ήταν εξόχως αποκαλυπτικά, καθώς παρουσίαζαν τον κ. Πατέρα ως προσωπική επιλογή του βουλευτή Καρδίτσας της Ν.Δ. και νυν υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της ιστοσελίδας TrikalaVoice.gr στις 4 Οκτωβρίου: «Απορούν πολλοί πώς ο καπετάν Κωνσταντής Πατέρας προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί [...σχεδόν βέβαιο δηλαδή] για το Νοσοκομείο Καρδίτσας. Η απάντηση είναι απλή. Διατηρεί από έτη πολλά στενή φιλία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πρώτο βουλευτή Καρδίτσας, Κώστα Τσιάρα. Είναι προφανώς ο ίδιος που “επιβάλλει” τη λύση του καπετάν Κωνσταντή ως ιδανική. Λέγεται δε ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, πάλαι ποτέ διευθυντής του Σωτήρη Χατζηγάκη στα υπουργεία, με ιδιαίτερους δεσμούς με τα Τρίκαλα [...προφανώς]... Αναμένουμε εναγωνίως».

Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο Σάββατο, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας με τα ονόματα των νέων διοικητών, στον ηλεκτρονικό Τύπο της Θεσσαλίας φιγουράριζε φωτογραφία του κ. Πατέρα με τον κ. Τσιάρα -που από τον τοπικό Τύπο χαρακτηρίζεται ως ο «θεσσαλάρχης» της Ν.Δ.- όπως επίσης και με τον Τρικαλινό βουλευτή και υφυπουργό Αγροτικής Πολιτικής Κώστα Σκρέκα.

«Σειρά αδιάκοπων επαφών είχε ο κ. Κώστας Πατέρας αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματός του ως νέου Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του trikalanews.gr, με φωτογραφία που απεικόνιζε τον κ. Πατέρα με τον κ. Τσιάρα και άλλα στελέχη της Ν.Δ.

Κατά συνέπεια, το αφήγημα της κυβέρνησης περί ορισμένων «αστοχιών» και «διορθώσεων» (Γ. Γεραπετρίτης, ρ/σ Πρώτο Θέμα) εμφανίζεται εξόχως υποκριτικό στην περίπτωση του κ. Πατέρα, καθώς, όπως φαίνεται, η υποψηφιότητά του είχε την έγκριση από «ψηλά». Απλώς, το Μαξίμου δεν περίμενε την κατακραυγή και αυτό οδήγησε σε άτακτη οπισθοχώρηση και στο άνευ προηγουμένου φιάσκο.

Ερωτήματα και για τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ

Θέμα φαίνεται πως έχει προκύψει και με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου στην Κρήτη. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Κρήτη, ο νέος διοικητής Γ. Χαλκιαδάκης πριν από έξι μήνες καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 24 μηνών για βαριά σωματική βλάβη 30χρονου ασθενούς, τον οποίο χειρούργησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Για την ίδια υπόθεση εκκρεμεί και αστικό δικαστήριο όπου ο ασθενής ζητά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αποζημίωση 1,3 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης.

Ο ίδιος διοικητής, με την ιδιότητα του γιατρού, είχε καταδικαστεί στο παρελθόν (Απρίλιος 2013) για έκθεση σε κίνδυνο ασθενών, των οποίων τα χειρουργεία αναβλήθηκαν αναίτια. Η ποινή του ήταν 16 μήνες φυλάκιση, χωρίς ελαφρυντικά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι εις βάρος του είχαν καταθέσει συνάδελφοί του γιατροί.

Στο Εφετείο ωστόσο αθωώθηκε, καθώς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής εκείνης, άλλαξαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας.

ΥΓΕΙΑ
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξήλωσε» όλα όσα είχαν θεσμοθετηθεί προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα κομματικού νεποτισμού, που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν κυριολεκτικά μέχρι και στη διάλυση ή στη χρεοκοπία...
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
ΥΓΕΙΑ
Ούτε έγκυος, ούτε ανήλικος, απλώς... διοικητής
Ο επικεφαλής του Γ. Ν.-Μαιευτηρίου «Ελενα» φέρεται να νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο που διοικεί, κατά παράβαση των κανονισμών που απαγορεύουν την περίθαλψη ενήλικων ανδρών σε ίδρυμα που φιλοξενεί γυναίκες και...
Ούτε έγκυος, ούτε ανήλικος, απλώς... διοικητής
ΥΓΕΙΑ
ΟΕΝΓΕ: Δεν θέλουμε χειροκρότημα αλλά λήψη μέτρων
Δεν θέλουν χειροκρότημα, αλλά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά οι νοσοκομειακοί γιατροί, που ζητούν έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.
ΟΕΝΓΕ: Δεν θέλουμε χειροκρότημα αλλά λήψη μέτρων
ΥΓΕΙΑ
Κικίλιας: Ούτε πανικό, ούτε εφησυχασμό
Επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο «Σωτηρία» όπου νοσηλεύονται δύο από τα τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Σύσκεψη της Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων στην Αριστοτέλους.
Κικίλιας: Ούτε πανικό, ούτε εφησυχασμό
ΥΓΕΙΑ
Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κινεζικό κοροναϊό
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κινεζικό κοροναϊό
ΥΓΕΙΑ
Συμφωνία για 38 κρεβάτια στις ΜΕΘ
Η συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα αφορά 29 κρεβάτια για την Αττική και 9 για την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα συντονίζει το ΕΚΑΒ μέσω της λίστας διαχείρισης αιτημάτων που τηρεί. Oι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλλουν...
Συμφωνία για 38 κρεβάτια στις ΜΕΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας