Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 Κάνει ό,τι κατηγορούσε
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάνει ό,τι κατηγορούσε

  • A-
  • A+

Τον Μάρτιο του 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετούσε για την τιμολόγηση των φαρμάκων, η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, την κατηγορούσε ότι έκανε «μεγάλο δώρο στις πολυεθνικές εταιρείες», ότι «υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα» με «σκανδαλώδη τρόπο».

Χτες, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας κατέθεσε σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κύρωση των ΠΝΠ των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, με την οποία κρατάει τη βασική αρχιτεκτονική του προηγούμενου νόμου (ναι, αυτού που «υπηρετούσε τα μεγάλα συμφέροντα»!) στην τιμολόγηση των φαρμάκων: τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης αντί του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είχε νομοθετήσει παλαιότερα η Ν.Δ.

«Αποκλείονται όλες οι φτωχότερες χώρες με τις χαμηλότερες τιμές και διευκολύνονται για πρώτη φορά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων σε 55 χώρες» θυμίζουμε ότι έλεγε η τότε αξιωματική αντιπολίτευση...

Δευτερευόντως, η τροπολογία μειώνει το ποσοστό της πτώσης των τιμών των φαρμάκων (κατά την ανατιμολόγηση) από έως 10% ετησίως στο 7%, μέχρι να φτάσει τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης. Προβλέπει δηλαδή η Ν.Δ. κατά 3% μικρότερη μείωση τον χρόνο στα φάρμακα που έχουν υψηλότερες τιμές από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης.

Τρίτον, η Ν.Δ. βάζει την πρόβλεψη των μηδενικών αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων για το 2020 και το αντιπαραθέτει με τις αναιμικές αυξήσεις των φτηνών φαρμάκων που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.

Λέει, λοιπόν, ότι αυτό είναι μέτρο σωτήριο για την τσέπη του ασθενή αλλά και μέτρο κατά της διαπλοκής. «Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει προεκλογικά “το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή”», δήλωνε χθες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και πρόσθετε:

«Ερχόμαστε ως υπουργείο Υγείας να υλοποιήσουμε αυτή την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, νομοθετώντας ότι δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις».

Πάντως, οι «αυξήσεις» στις τιμές των φαρμάκων που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αφορούσαν φάρμακα -στη συντριπτική τους πλειονότητα γενόσημα- οι τιμές των οποίων με τις σωρευτικές μειώσεις είχαν πέσει πολύ πιο κάτω από την κατώτατη τιμή της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές πάντα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων, αφού δεν είναι πια βιώσιμα, και στη συνέχεια της αντικατάστασής τους από άλλα, ακριβότερα φάρμακα.

Ετσι, η προηγούμενη κυβέρνηση προέβλεψε την ετήσια αύξηση μέχρι 10% των τιμών αυτών των φαρμάκων -τα περισσότερα από τα οποία παράγονται από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες- μέχρι να φτάσουν τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης. Στην πραγματικότητα μιλάμε για αυξήσεις σε πολύ φτηνά φάρμακα 50-70 λεπτών.

Το τέταρτο μέτρο που περνάει τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφορά την πρόνοια για τα γενόσημα φάρμακα που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κι εξηγούμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει ότι σε περίπτωση που οι μειώσεις που προκύπτουν στα γενόσημα φάρμακα είναι πάνω από 10% τον χρόνο, τότε θα σταθμίζονται στο 75% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς και όχι στο 65% που ισχύει για όλα τα γενόσημα μόλις λήξει η περίοδος προστασίας του πρωτότυπου, προκειμένου να βάλει φρένο στην ακαριαία πτώση των τιμών των φτηνών γενοσήμων. Την πρόβλεψη αυτή αίρει η νέα κυβέρνηση.

Συνοψίζοντας, η Ν.Δ. δεν δίνει τη δυνατότητα αυξήσεων στα πολύ φτηνά φάρμακα, «επιτρέποντας» την απόσυρσή τους και την αντικατάστασή τους από ακριβότερα.

Διατηρεί έτσι τις στρεβλώσεις που υπήρχαν από τις προηγούμενες πολιτικές στην τιμολόγηση φαρμάκων που διαχρονικά εφήρμοσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και κόβει την πρόνοια για τα φτηνά αξιόπιστα ελληνικά γενόσημα φάρμακα.

Σε ανακοίνωσή του για την κατατεθείσα τροπολογία με τις αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) σχολιάζει θετικά την έναρξη της ενασχόλησης της νέας κυβέρνηση με τις ανατιμολογήσεις φαρμάκων «που έχει καθυστερήσει αρκετούς μήνες», όπως λέει, και προτείνει το ίδιο να γίνει και με την τιμολόγηση νέων φαρμάκων, διαδικασία που έχει παγώσει η νέα κυβέρνηση.

Φαρμακοβιομήχανοι

Επιπλέον, οι φαρμακοβιομήχανοι κάνουν λόγο για απλούστευση της διαδικασίας και μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά χωρίς να διορθώνονται οι στρεβλώσεις.

«Εντονο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι δεν προβλέπεται διόρθωση των στρεβλώσεων στις τιμές των φαρμάκων, ακόμα και σε βάθος χρόνου, με συνέπεια να παραμένει για τους Ελληνες ασθενείς ο κίνδυνος ελλείψεων και αποσύρσεων φαρμάκων», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ και προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα σταθερό και ισορροπημένο σύστημα τιμολόγησης και ανατιμολόγησης φαρμάκων σε βάθος χρόνου, ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για τους ασθενείς και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα να εστιαστούμε στο σύστημα αποζημίωσης φαρμάκων, που είναι ένα από τα κλειδιά για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης».


 

ΥΓΕΙΑ
«Φάρμακα υπάρχουν»... απλώς δεν τα βλέπουμε
Την ώρα που χιλιάδες ασθενείς -ορισμένοι με σοβαρότατες ή χρόνιες ασθένειες- ταλαιπωρούνται από την έλλειψη 400 διαφορετικών φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας δηλώνει προκλητικά πως λείπουν μόνο 27 κωδικοί...
«Φάρμακα υπάρχουν»... απλώς δεν τα βλέπουμε
ΥΓΕΙΑ
Οι εγκαυματίες από το Μάτι, ο Β. Κικίλιας και ο Αν. Ξανθός
Δωρεάν παροχή υλικών από τον ΕΟΠΥΥ εξήγγειλε ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είχαν δωρεάν πρόσβαση από την πρώτη στιγμή απαντά ο προκάτοχός του Ανδρέας Ξανθός.
Οι εγκαυματίες από το Μάτι, ο Β. Κικίλιας και ο Αν. Ξανθός
ΥΓΕΙΑ
«Παραιτούν» τον Μάρκου, ξηλώνουν το ΚΕΣΥ
Ο Βασίλης Κικίλιας ξηλώνει μια ώρα αρχύτερα το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας εξαιτίας της καταδικαστέας συμπεριφοράς στη Βουλή του προέδρου του, Κώστα Μάρκου
«Παραιτούν» τον Μάρκου, ξηλώνουν το ΚΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες
Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί στους οποίους υποχρεώθηκε η εταιρεία αγγίζουν το 1 δισ. δολάρια για δωροδοκία γιατρών, για τις πρακτικές που ακολούθησε στη χώρα μας και για τη τη σκευωρία παράνομων πληρωμών σε...
Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες
ΥΓΕΙΑ
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
Ο ασθενής αναγκάστηκε να πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα την τελευταία δεκαετία, οπότε η φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας συρρικνώθηκε.
Η... λυπητερή στους ασθενείς!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας