• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 8.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.3°C / 7.7°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 0.0°C / 8.8°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -4.1°C / -0.1°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  0 BF
  86%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.0°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.2°C / 3.2°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 8.6°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.3°C / 9.5°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 4.5°C
  2 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.2°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΕΕΛΠΝΟ με... φερετζέ και άλλα αντικαπνιστικά φούμαρα

 • A-
 • A+
Ο ΕΟΔΥ μετατρέπεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ● Τι αλλάζει στην επιτροπή αξιολόγησης των φαρμάκων.

Μπορεί να μην τολμά να επαναφέρει η κυβέρνηση το «αμαρτωλό» όνομα ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) στον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αλλά συστήνοντάς τον από την αρχή φαίνεται ότι του παραχωρεί τις ίδιες... χάρες.

Σε νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση και από το οποίο επιλεκτικά προβλήθηκε η αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, εμπεριέχονται διατάξεις που επαναφέρουν παλιά... ήθη όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον ΕΟΔΥ αλλά και σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές Αξιολόγησης (ΗΤΑ) και Διαπραγμάτευσης φαρμάκων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. διατηρεί την αλλαγή του ονόματος ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ (Ν. 4600/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) για να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή του οργανισμού και να τον αποσυνδέσει από τη γνωστή διαδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλαδή την ασαφή θεσμική εικόνα του, τη σειρά δικαστικών ερευνών και διαχειριστικών ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τυχόν πράξεις και παραλείψεις των διοικήσεων, οι οποίες καταχράστηκαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυαν για το ΚΕΕΛΠΝΟ και εκμεταλλεύτηκαν το χαλαρό θεσμικό πλαίσιο που ρύθμιζε τη λειτουργία του.

Αυτό όμως που τώρα αλλάζει είναι ότι ο ΕΟΔΥ μετατρέπεται από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Γιατί, όμως, επελέγη το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου από την προηγούμενη κυβέρνηση και τι σήμαινε αυτό πρακτικά;

Το ΚΕΕΛΠΝΟ απολάμβανε, από την ίδρυσή του ως ΚΕΕΛ μέχρι και το κλείσιμό του, εξαιρέσεις από τις περισσότερες προβλέψεις που ισχύουν για τους δημόσιους φορείς (τήρησης κανόνων Δημοσίου Λογιστικού, πλήρους υπαγωγής στις προβλέψεις περί προμηθειών του Δημοσίου κ.λπ.), ενώ μέχρι και που έκλεισε το ΚΕΕΛΠΝΟ ανήκε μεν στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά ως φορέας του ιδιωτικού τομέα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με την επιλογή της να κάνει Δημοσίου Δικαίου τον φορέα, τον ενέταξε στον στενό δημόσιο τομέα, ώστε να υφίσταται όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους, να μην απολαμβάνει εξαιρέσεις, ενώ ταυτόχρονα εισάχθηκαν εγγυήσεις προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου του προσωπικού του, εξαιτίας της εφαρμογής πλέον του Υπαλληλικού Κώδικα.

Χωρίς θεσμικό πλαίσιο

Το «αντικαπνιστικό» νομοσχέδιο επιπλέον επιφυλάσσει αλλαγές και στο φάρμακο και συγκεκριμένα στις Επιτροπές Αξιολόγησης (HTA) και Διαπραγμάτευσης που εισήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «θωρακίσει» διαχρονικά τον χωρίς θεσμικό πλαίσιο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής.

Εναν χώρο που χαρακτηρίστηκε από τις ασύδοτες τιμολογήσεις των προ Μνημονίων κυβερνήσεων, οι οποίες δημιούργησαν στρεβλώσεις και από τις εφαρμογές οριζόντιων μειώσεων που διατήρησαν τις στρεβλώσεις, αφού η χώρα είχε μπει στην περίοδο των Μνημονίων. Τον λογαριασμό του ακριβού φαρμάκου, φυσικά, πλήρωσαν οι ασθενείς.

Τώρα η Ν.Δ. με τις αλλαγές που επιφέρει θέτει κάτω από τον απόλυτο υπουργικό έλεγχο τις επιτροπές. Επιπλέον, ειδικότερα στην περίπτωση της Επιτροπής Αξιολόγησης, που έχει καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα και έργο, προσθέτει δύο μέλη που θα ορίζει το υπερταμείο ΕΟΠΥΥ, που ως μοναδικός αγοραστής διαθέτει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στο κομμάτι των τιμών. Η τιμολόγηση των φαρμάκων, ωστόσο, είναι ξεκάθαρα αρμοδιότητα της έτερης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

«Επιδιώκουν τον απόλυτο υπουργικό έλεγχο των μηχανισμών θωράκισης της φαρμακευτικής πολιτικής»

Ανδρέας Ξανθός: Είναι λάθος στη φάση της κλινικής αξιολόγησης των φαρμάκων να υπεισέρχονται κριτήρια πέραν του αποδεδειγμένου θεραπευτικού οφέλους του ασθενή.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη γνώμη του τέως υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού για το νομοσχέδιο και τις αλλαγές που θα επιφέρει. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει ξήλωμα όλου του πλαισίου που θεσπίστηκε για τη θεραπεία των «ασθενειών» και τη διαφάνεια του συστήματος Υγείας και επιστροφή στα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

● Με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η κυβέρνηση καταργεί τον ΕΟΔΥ που ιδρύσατε ως ΝΠΔΔ με τον νόμο 4600/2019 και συστήνει έναν νέο ΕΟΔΥ ως ΝΠΙΔ. Τι συνεπάγεται πρακτικά η αλλαγή του νομικού προσώπου από δημοσίου δικαίου σε ιδιωτικού δικαίου;

Το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας αποτελεί μια συρραφή ετερόκλητων διατάξεων και ρυθμίσεων που απλώς συμπληρώνουν την κρίσιμη πολιτική αλλαγή που προωθεί αυτή τη στιγμή στον χώρο της Υγείας η κυβέρνηση της Ν.Δ.: την ακύρωση της θεσμικής εξυγίανσης του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ (σήμερα Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της «ηθικοποίησης» του συστήματος υγείας. Χωρίς να αλλάζουν τίποτα ουσιαστικό στους σκοπούς και στη διοίκηση του ΕΟΔΥ, τον καταργούν ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τον επαναφέρουν στο καθεστώς του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), δηλαδή ακριβώς στο καθεστώς που έχει επιτρέψει τη γνωστή φαυλότητα στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού φορέα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη μετάβαση από το παλιό στο νέο διοικητικό μοντέλο, χωρίς να διευκολύνεται σε τίποτα η αναγκαία ευελιξία του ΕΟΔΥ για την έγκαιρη παρέμβαση σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης.

● Παρ' όλο που δεν τολμά η νέα κυβέρνηση να επιστρέψει στο αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ, όσον αφορά το όνομα, πιστεύετε ότι μπορεί να το κάνει όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του; Βλέπετε τέτοια σημάδια μέσα στο νομοσχέδιο; Θα είναι, για παράδειγμα, στο δημόσιο λογισμικό ο νέος ΕΟΔΥ όπως ήταν ο παλιός;

Το πολιτικό «σήμα» της κυβέρνησης είναι σαφές: επιστροφή στην «κανονικότητα» της αδιαφάνειας, της ασυδοσίας, της διαπλοκής με το πελατειακό σύστημα και της συναλλαγής με οικονομικά συμφέροντα και, κυρίως, της συνδιοίκησης με την παραεξουσία που ήδη διώκεται για κακουργηματικές πράξεις.

● Οσον αφορά το φάρμακο, η νέα κυβέρνηση με το νομοσχέδιο επιφυλάσσει αλλαγές. Ποιες ξεχωρίζετε και γιατί;

Στα θέματα που σχετίζονται με το φάρμακο, το νομοσχέδιο, χωρίς να προωθεί καμιά νέα διαρθρωτική αλλαγή πέραν όσων είχαν θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Επιτροπή Αξιολόγησης-ΗΤΑ, Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, Θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, Μητρώα Ασθενών, Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης κ.λπ.), προετοιμάζει το έδαφος για τον απόλυτο υπουργικό έλεγχο αυτών των κρίσιμων μηχανισμών «θωράκισης» της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας, που για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ για να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια ένα τοπίο ασύδοτο και στρεβλό, που οδήγησε στο πάρτι των προηγούμενων δεκαετιών.

● Μεταξύ άλλων, επιφέρει αλλαγές σε ακόμα ένα δικό σας παιδί, την αξιολόγηση φαρμάκων. Τι προσπαθεί να κάνει;

Ο υπουργός Υγείας δείχνει μια ανεξήγητη σπουδή να αλλάξει τη σημερινή Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων (ΗΤΑ) που αποτελείται από επιστήμονες υψηλού κύρους και εμπειρογνωμοσύνης, οι οποίοι επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση, κατάθεση βιογραφικών, προεπιλογή από 3μελή Επιτροπή (πρόεδρος ΕΟΦ, πρόεδρος ΚΕΣΥ, κοσμήτορας ΕΣΔΥ) και απόλυτα τεκμηριωμένη εισήγηση προς τον υπουργό.

Η θεσμοθέτηση αξιόπιστων μηχανισμών αξιολόγησης των φαρμάκων και η θωράκιση του συστήματος είναι στοίχημα εθνικής σημασίας και δεν μπορεί να υπόκειται στη λογική του ασφυκτικού κυβερνητικού ελέγχου και της ευνοιοκρατίας. Για άλλη μια φορά η θεωρία περί «αρίστων» αποδεικνύεται απολύτως προσχηματική.

Είναι προβληματικό ότι στην Επιτροπή Αξιολόγησης, που είχε συγκροτηθεί μέσα από μια διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία με επιστήμονες πολύ εξειδικευμένους στο πεδίο της αξιολόγησης των κλινικών μελετών και της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας των νέων φαρμάκων, εντάσσονται πλέον 2 μέλη που ορίζονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή, σε μια Επιτροπή που έχει αποκλειστικό αντικείμενο την κλινική εκτίμηση ενός φαρμάκου και την ιατρική τεκμηρίωση για τα οφέλη από τη χορήγησή του σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, θα συμμετέχουν πλέον και μέλη που εκπροσωπούν τον αποζημιωτικό φορέα (ΕΟΠΥΥ) και αντικειμενικά θα προσεγγίζουν το θέμα μόνο από τη σκοπιά του κόστους.

Αυτό όμως είναι δουλειά της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, που είναι υποχρεωτική για κάθε αξιολογούμενο φάρμακο και διασφαλίζει πιο προσιτές και βιώσιμες τιμές αποζημίωσης. Είναι λάθος στη φάση της κλινικής αξιολόγησης των φαρμάκων να υπεισέρχονται κριτήρια πέραν του αποδεδειγμένου θεραπευτικού οφέλους του ασθενή.

● Τι συνέπειες θα έχουν οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική για τους ασθενείς;

Το πνεύμα των προτεινόμενων αλλαγών στη διαδικασία έγκρισης αποζημίωσης των φαρμάκων είναι να δυσκολεύεται η ένταξη νέων δραστικών ουσιών (νέων καινοτόμων φαρμάκων) και να εξαιρούνται της αξιολόγησης (που ήδη γίνεται με πιο ευέλικτο τρόπο) αλλά και της διαπραγμάτευσης όλα τα γενόσημα και τα βιο-ομοειδή (ακόμα και τα υψηλού κόστους).

Είναι προφανές ότι η εγγυημένη σήμερα πρόσβαση των ασθενών στις σύγχρονες θεραπείες αρχίζει να αμφισβητείται και να επανεξετάζεται. Σε ποιο βαθμό και με ποιες παρενέργειες, θα το δούμε σύντομα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Δωρεάν Φάρμακα Υψηλού Κόστους αλλά με πολλές εκκρεμότητες
Υπέρ της κυβερνητικής πρότασης για διάθεση 59 σκευασμάτων υψηλού κόστους χωρίς επιστημονική αμοιβή ψήφισαν 89 σύλλογοι στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, «όχι» όμως και οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.
Δωρεάν Φάρμακα Υψηλού Κόστους αλλά με πολλές εκκρεμότητες
ΥΓΕΙΑ
Οδηγός για καλύτερη υγεία
Nέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, κατάργηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας είναι μερικές από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που...
Οδηγός για καλύτερη υγεία
ΥΓΕΙΑ
«Να αδειοδοτηθούν νέα φάρμακα για ψεκασμούς»
«Ούτε εφησυχασμός ούτε πανικός. Ετοιμότητα» συνιστά, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Μπασκόζος, γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αφορμή, η φετινή...
«Να αδειοδοτηθούν νέα φάρμακα για ψεκασμούς»
ΥΓΕΙΑ
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
Σύσκεψη για θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας υπό τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου,...
Το σχέδιο δράσης για εποχική γρίπη και εμβολιασμό προσφύγων
ΥΓΕΙΑ
Το «μάρμαρο» στους πολίτες με αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
Την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει αυξήσεις στις τιμές.
Το «μάρμαρο» στους πολίτες με αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι
Ενάμισι δισ. ευρώ πλήρωσαν το 2020 από την τσέπη τους οι πολίτες, καθώς η κυβέρνηση εμμένει σε ασφυκτικά κλειστούς προϋπολογισμούς για τη φαρμακευτική δαπάνη που αναγκαστικά επιβαρύνει τους ασθενείς.
Φάρμακα με κόστος... φαρμάκι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας