Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυνήγι κεφαλών στο Γενικό Νίκαιας πριν από το μοιραίο σάλτο της «παράνομης» αποκλειστικής

Το επίμαχο έγγραφο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυνήγι κεφαλών στο Γενικό Νίκαιας πριν από το μοιραίο σάλτο της «παράνομης» αποκλειστικής

  • A-
  • A+

Τρεις μέρες πριν από τη θανατηφόρα «βουτιά» της 50χρονης μετανάστριας από την Αρμενία, που έτρεξε να διαφύγει πηδώντας από τη βεράντα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, η διοίκησή του είχε μετατρέψει το νοσηλευτικό ίδρυμα σε πεδίο κυνηγιού... κεφαλών, όπου ο «νόμιμος» εργαζόμενος κυνηγάει τον «παράνομο».

Με επιστολή του στις 26 Ιουνίου ο διοικητής του νοσοκομείου Θύμιος Γεωργόπουλος ορίζει πενταμελή επιτροπή ιδιωτικών αποκλειστικών νοσοκόμων, αρμόδια -σε συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου- να κυνηγάει τις «παράνομες» αποκλειστικές.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή, την οποία κοινοποιεί στον προϊστάμενο επιστασίας του νοσοκομείου και την πενταμελή επιτροπή των αποκλειστικών: «Στα πλαίσια αντιμετώπισης της παράνομης εργασίας, παρακαλώ όπως επιτρέπετε την είσοδο για έλεγχο στα μέλη της πενταμελούς των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων του νοσοκομείου μας, προκειμένου να συλλέγουν τα “καρτελάκια” που διακινούνται παράνομα με οικονομικές προσφορές προς τους ασθενείς και συνοδούς αυτών, καθώς και τον εντοπισμό παράνομων αποκλειστικών σε συνεργασία με το προσωπικό ασφαλείας και χωρίς να θίγονται, προσβάλλονται ή αναστατώνονται οι νοσηλευόμενοι με τους οικείους τους».

«Με χαρτί του διοικητή είχαν ξαμοληθεί οι νόμιμες αποκλειστικές εναντίον των παράνομων. Επικρατούσε κλίμα τρομοκρατίας από την ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση. Είναι δυνατόν;» διερωτάται ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Θυμίζουμε ότι η γυναίκα από την Αρμενία, χωρίς νομιμοποιητικά χαρτιά, βρισκόταν στο νοσοκομείο δίπλα στον ηλικιωμένο που πρόσεχε στο σπίτι του γιατί έχρηζε νοσηλείας ενώ η ίδια κινδύνευε να την πιάσουν ως «παράνομη» στη χώρα. Τρομοκρατήθηκε όταν είδε τους σεκιουριτάδες του νοσοκομείου στον διάδρομο να πλησιάζουν τον θάλαμο όπου βρισκόταν και έτρεξε για να σωθεί. Προσπάθησε να διαφύγει από τη βεράντα πηδώντας στο ελενίτ υπόστεγο 2-3 μέτρα παρακάτω. Η φτηνή λαμαρίνα δεν την κράτησε, οπότε η 50χρονη γυναίκα βρέθηκε στο έδαφος, 7 μέτρα κάτω, και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η Αρμένισσα μετανάστρια δούλευε χρόνια στην Ελλάδα για να ζει την οικογένειά της, καλύπτοντας, εκ παραλλήλου, τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Από τα νοσοκομεία σήμερα λείπουν 25.000 νοσηλευτές, μας λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος. Με την παραδοχή του κράτους ότι ο αριθμός των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία είναι ανεπαρκής, υπάρχουν -χρόνια τώρα- λίστες στα νοσοκομεία στις οποίες είναι εγγεγραμμένες οι νόμιμες -και ακριβές για τον ασθενή- αποκλειστικές νοσοκόμες.

Με πρόσφατη υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1310/Β’/17-4-2019) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με το πώς θα επιλέγονται στα νοσοκομεία οι αποκλειστικές νοσοκόμες, αυστηροποιούσε τις προϋποθέσεις παραμονής συγγενικών προσώπων ή φροντιστών (με την υπογραφή του θεράποντος γιατρού ή της προϊσταμένης του νοσηλευτικού τμήματος) και ανέθετε την ευθύνη για την παραμονή των συνοδών και των αποκλειστικών νοσοκόμων στην προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου.

Για το τελευταίο, τα σωματεία των νοσηλευτών προκήρυξαν απεργία-αποχή στα μέσα Απριλίου, η ΠΟΕΔΗΝ την κάλυψε και μάλιστα αρνήθηκε να δεχτεί να γίνουν οι νοσηλευτές «“χωροφύλακες” για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τον έλεγχο συνοδών και αποκλειστικών νοσοκόμων και τον έλεγχο ατόμων που διακινούν είδη ή διαφημιστικό υλικό κ.ά.», θυμίζοντας ότι «όλα αυτά τα καθήκοντα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης και του προσωπικού ασφαλείας των νοσοκομείων». Και ήρθε ο διοικητής του Νοσοκομείου Νίκαιας να πάει την υπουργική απόφαση σε μία άλλη διάσταση, με τη γνωστή τραγική κατάληξη.

ΥΓΕΙΑ
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της αποκλειστικής στο Νοσοκομείο Νίκαιας
Την επέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της 60χρονης μετανάστριας από την Αρμενία, που έτρεξε να διαφύγει πηδώντας από τη βεράντα Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο της αποκλειστικής στο Νοσοκομείο Νίκαιας
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς θεραπεία 7 στους 10 ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα
Οπως προκύπτει από την εθνική επιδημιολογική μελέτη «Hprolipsis», όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από ηπατίτιδα και AIDS αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας λόγω οικονομικής...
Χωρίς θεραπεία 7 στους 10 ασθενείς με λοιμώδη νοσήματα
ΥΓΕΙΑ
Ολοι στον αγώνα για να σωθεί η Υγεία από τις ΣΔΙΤ
Μια μικρή νίκη σημείωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, παρά την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησής τους από δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ολοι στον αγώνα για να σωθεί η Υγεία από τις ΣΔΙΤ
ΥΓΕΙΑ
Παραιτήθηκε κι άλλος «άριστος» στο νοσοκομείο Θήβας
Τρεις μέρες μετά την τοποθέτησή του στη θέση του αναπληρωτή διοικητή ο Κωνσταντίνος Τυρηνόπουλος με επιστολή γνωστοποίησε την παραίτηση του από το νοσοκομείο Θήβας.
Παραιτήθηκε κι άλλος «άριστος» στο νοσοκομείο Θήβας
ΥΓΕΙΑ
Φόβοι για λουκέτο στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης
Κραυγή αγωνίας απευθύνουν εκ νέου οι γονείς της βορειοανατολικής Αττικής προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το επικείμενο κλείσιμο της ΩΡΛ κλινικής του Παίδων Πεντέλης,που καλύπτει ολόκληρη την...
Φόβοι για λουκέτο στην ΩΡΛ κλινική του Παίδων Πεντέλης
ΥΓΕΙΑ
«Χάνονται» εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
Επιστολή - γροθιά με αφορμή τον θάνατο επικουρικού καρδιολόγου στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τις συνθήκες εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία, τα απόνερα...
«Χάνονται» εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας