Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη

Χειρουργείο - φωτ. αρχείου

© Viktor Levi | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη

  • A-
  • A+
Η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αναστασία Μπαλουσοπούλου επιβεβαιώνει την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» αναφορικά με την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού θωρακοχειρουργού Χ.Κ. στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Μάλιστα ο εν λόγω γιατρός έσπευσε μία μέρα μετά το δημοσίευμά μας να υποβάλει αίτημα στο Πρωτόκολλο του νοσοκομείου με το οποίο ζήτησε να γίνει δεκτός για εκπαίδευση!

Πλήρως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αναστασία Μπαλουσοπούλου, αναφορικά με τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 7 Μαΐου για την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού θωρακοχειρουργού Χ.Κ. στο συγκεκριμένο νοσοκομείο («Εφ.Συν.»: «Εδώ η καλή μετεκπαίδευση»).

Καμία διαδικασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του Στρατού και του «Ιπποκράτειου» δεν έγινε σωστά, με αποτέλεσμα ο εν λόγω γιατρός να κυκλοφορεί παράνομα στους χώρους του νοσοκομείου, όταν τον υπόλοιπο χρόνο δεν βρίσκεται σε συνέδρια στο εξωτερικό.

Η παρανομία αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι ο γιατρός Χ.Κ. έσπευσε μία μέρα μετά την αποκάλυψή μας να υποβάλει αίτημα στο Πρωτόκολλο του «Ιπποκράτειου» με το οποίο ζήτησε να γίνει δεκτός για εκπαίδευση!

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Στο ρεπορτάζ της 7ης Μαΐου γράφαμε πως από τις πρώτες μέρες του Απριλίου στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου συμμετέχει ως fellow (εκπαιδευόμενος) σε καρδιολογικές επεμβάσεις τύπου TAVI ο θωρακοχειρουργός Χ.Κ. με τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΣ, καθώς τυγχάνει να είναι στρατιωτικός γιατρός με οργανική θέση στο 401 ΓΣΝΑ.

Με δεδομένο το γεγονός ότι το «Ιπποκράτειο» δεν είναι πιστοποιημένο κέντρο μετεκπαίδευσης, συνεπώς εγείρεται το ερώτημα τι ακριβώς έκανε εκεί, απευθυνθήκαμε στη διοικήτρια του «Ιπποκράτειου», η οποία αφού διερεύνησε το θέμα μάς είπε τα εξής:

♦«Η εκπαίδευση του Χ.Κ. δεν ήταν σε γνώση ούτε της διοίκησης ούτε της διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

♦Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με έγγραφο του αρμόδιου διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

♦Ο Χ.Κ. υπέβαλε έγγραφο αίτημα στο Πρωτόκολλο του νοσοκομείου μας στις 8/5/2019 (σ.σ. μία μέρα μετά το αποκαλυπτικό μας δημοσίευμα) με το οποίο ζήτησε να γίνει δεκτός για εκπαίδευση αλλά αυτό δεν έχει εγκριθεί προς το παρόν, λόγω των ζητημάτων που εγείρονται σχετικά».

Εκτός αυτών, ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από το νοσοκομείο αναφέρουν ότι ο Χ.Κ. πάτησε ελάχιστες φορές το πόδι του εκεί (4-5 φορές τον τελευταίο ενάμιση μήνα), παρά το γεγονός ότι η στρατιωτική νομοθεσία περί μετεκπαίδευσης αναφέρει ότι όποιος συμμετέχει σε αυτήν πρέπει να βρίσκεται συνέχεια στον χώρο της εγκεκριμένης μετεκπαίδευσής του.

Τα όσα λέει η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου εκθέτουν τόσο τον Χ.Κ. -ο οποίος τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος- όσο και τη Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού η οποία εισηγήθηκε να πάρει ο εν λόγω τη σχετική τρίμηνη εκπαιδευτική άδεια.

Από τις απαντήσεις προκύπτει σειρά ερωτημάτων για το πώς δίνονται οι εκπαιδευτικές άδειες στις Ενοπλες Δυνάμεις και πώς ελέγχονται, αν ελέγχονται, οι δικαιούχοι τους.

Ερωτήματα

Κατά συνέπεια, εμείς θα επιμείνουμε στην έρευνά μας και θα παραθέσουμε κάποια ερωτήματα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας:

1 Τι ακριβώς προσκόμισε ο Χ.Κ. στη Διεύθυνση Υγειονομικού του Στρατού προκειμένου να πάρει τρίμηνη άδεια; Αν υπέβαλε το έγγραφο του διευθυντή της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής -όπως αναφέρει η διοικήτρια- τότε η διαδικασία είναι άκυρη, επειδή το χαρτί δεν έφερε τις υπογραφές της διοικήτριας του «Ιπποκράτειου» αλλά ούτε και την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου.

Εκτός αυτού η Διεύθυνση Υγειονομικού ποτέ δεν επικοινώνησε με τη διοίκηση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου για να ολοκληρωθεί η έτσι κι αλλιώς προβληματική διαδικασία. Μήπως λοιπόν η διαδικασία έγινε κάτω από το τραπέζι; Τι είδους μήνυμα περνάει όλο αυτό στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες;

2 Αν η διαδικασία ήταν νόμιμη για ποιο λόγο έσπευσε ο Χ.Κ. την επόμενη μέρα του δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.» να υποβάλει σχετικό αίτημα στη διοίκηση του «Ιπποκράτειου» ώστε να γίνει δεκτός για εκπαίδευση;

3 Από τη στιγμή που το «Ιπποκράτειο» αναφέρει ρητά πως ουδεμία μετεκπαίδευση υφίσταται για τον Χ.Κ., με ποια λογική απουσιάζει από την εργασία του στο 401 ΓΣΝΑ και ταξιδεύει σε υπερατλαντικούς προορισμούς όπου συμμετέχει σε συνέδρια;

4 Τέλος, με την ολοκλήρωση κάθε μετεκπαίδευσης στον Στρατό, ο εκπαιδευόμενος συμπληρώνει ένα απαραίτητο έγγραφο απολογισμού που δικαιολογεί την εκπαίδευση που έλαβε. Με δεδομένο το γεγονός ότι το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο δεν είναι πιστοποιημένος φορέας μετεκπαίδευσης και δεν δύναται να εκδώσει τέτοια έγγραφα, μήπως όλη η «μετεκπαίδευση» ήταν άκυρη -για να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικό όρο- από την αρχή;


 

 

ΥΓΕΙΑ
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
Σοβαρά ερωτήματα για την Διεύθυνσης Υγειονομικού του Στρατού αλλά και του Ιπποκράτειου εγείρονται από τα έγγραφα, που φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.», σχετικά με τις μετεκπαιδεύσεις των στρ. γιατρών.
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
ΥΓΕΙΑ
Προς «λουκέτο» η ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ
Με λουκέτο απειλείται η μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, με τη διοίκηση, που ορίζεται από το υπουργεί Εθνικής Αμυνας, να φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη
Προς «λουκέτο» η ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ
ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Tην αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις πανάκριβες επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας φαίνεται πως προτείνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, μετά και τις αποκαλύψεις έρευνας της «Εφ.Συν». Το...
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Με τις ευλογίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ως αρμόδιο εποπτικό όργανο ουδέποτε έχει ελέγξει τα πιστοποιημένα νοσοκομεία και κλινικές που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο. Τουλάχιστον 10 από τα πιστοποιημένα κέντρα δεν έχουν...
Με τις ευλογίες του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
ΥΓΕΙΑ
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401
Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τα όσα φαίνεται να έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών και...
Σιγή ασυρμάτου για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας